Kotimaa

Poliisihallitus vaatii United Brotherhoodin määräämistä välittömään toiminta­kieltoon: jengi on järjestäytynyt sotilaalliseen tapaan

Poliisin ja syyttäjän kanne kohdistuu 47-vuotiaaseen porvoolaismieheen, joka on johtanut kanteen mukaan jengiä viime vuodet.

Poliisihallitus vaatii oikeudessa, että United Brotherhood (UB) ja sen alayhdistys Bad Union on määrättävä välittömään toimintakieltoon ja myöhemmin oikeuskäsittelyn päätteeksi lakkautetuiksi kokonaan.

Määräysten noudattamiseksi tulisi asettaa 3 000 euron uhkasakko.

Tämä käy ilmi kanteesta, jonka Poliisihallitus ja kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth jättivät Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen viime perjantaina.

HS sai kirjallisen kanteen nähtäväkseen tiistaina käräjäoikeudesta. Kyse on poikkeuksellisesta vaatimuksesta, sillä United Brotherhoodin kaltaisia jengejä ei ole aiemmin määrätty lakkautettaviksi Suomessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta ei osattu vielä tiistaiaamuna kertoa, milloin oikeus käsittelee vaatimuksen välittömästä toimintakiellosta.

Lakkautusvaatimus on osa mittavaa poliisioperaatiota, jonka kohteena on United Brotherhood. Viranomaiset pitävät sitä Suomen vahingollisimpina jenginä.

Poliisi tiedotti operaatiosta maanantaina. Krp kertoi , että operaatiossa on tehty suuri joukko etsintöjä sekä kodeissa että vankiloissa. UB:lta on on takavarikoitu esimerkiksi aseita ja huumeita. Poliisin mukaan UB on myös järjestänyt vankiloihin huumeita ja pyörittänyt niissä huumekauppaa.

Lue lisää: Poliisi iski kovaa United Brotherhoodia vastaan – krp:n mukaan vapaana on enää joitakin kymmeniä jäseniä.

Kanteessa on nimetty vastaajaksi 47-vuotias porvoolaismies, joka on johtanut kanteen mukaan United Brotherhoodin toimintaa ainakin vuoden 2016 alusta lähtien.

Sitä ennenkin mies kuului neuvostoon, joka johti aiemmin UB:ta. Hän on ollut kanteen mukaan mukana jengissä siitä lähtien, kun se perustettiin sulauttamalla kolme jengiä yhteen vuonna 2010.

Mies vangittiin maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa epäiltynä muun muassa neljästä törkeästä huumausainerikoksesta. Niiden lisäksi miestä epäillään ainakin törkeästä rahanpesusta, törkeästä ampuma-aserikoksesta sekä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.


Poliisihallitus ja syyttäjä perustelevat kanteessaan lakkauttamisvaatimusta sillä, että United Brotherhood on järjestäytynyt sotilaalliseen tapaan ja sen tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikosten avulla.

”Yleinen etu ja turvallisuus sekä pakottava yhteiskunnallinen tarve edellyttävät United Brotherhoodin toiminnan lakkauttamista”, kanteessa todetaan.

Jengi on kanteen mukaan keskittynyt erityisesti huumausaine- ja kiristysrikoksiin. UB perusti Bad Unionin alayhdistyksekseen ja rekrytointikanavakseen loppuvuonna 2016.

”United Brotherhood hyödyntää kaikessa toiminnassaan väkivaltaista mainettaan ja ulkoisia pelotevaikutuksen omaavia tunnuksiaan. United Brotherhood on ottanut osin hallintaansa myös Suomen vankilat, mikä on kiistatta viranomaisten oikeus ja velvollisuus”, kanteessa sanotaan.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi, että olennaista tulevassa oikeudenkäynnissä on se, onnistuvatko Poliisihallitus ja syyttäjä kytkemään jengin rikolliseen toimintaan esimerkiksi johtajien tekojen kautta.

”Jos yhteys pystytään osoittamaan, kielto voi tulla voimaan”, Nuotio sanoo.

Kanteessa vedotaan muun muassa yhdistyslain kolmanteen pykälään, jonka mukaan sotilaalliseen tapaan järjestäytyneet yhdistykset ovat kiellettyjä. Lisäksi kanteessa todetaan siihen, ettei yhdistymisvapaus koske lain ja hyvien tapojen vastaisten tarkoitusperien toteuttamista.

Kanteen mukaan UB toimii valtakunnallisesti ja sillä on osastot ainakin Helsingissä, Lahdessa, Joensuussa, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Aiemmin jengillä on ollut osastot myös ainakin Kouvolassa, Oulussa ja Vaasassa.

Toimintaa johdetaan Helsingistä. Suuri osa noin sadasta jäsenestä istuu vankilassa.

Poliisihallituksen mukaan UB varustautuu jatkuvasti aseellisesti. Sen jäseniltä on takavarikoitu vuosien aikana huomattavan suuri määrä ampuma-aseita.

Kanteessa luetellaan 58 erillistä rikosilmoitusta, joihin liittyen UB:n jäseniltä on takavarikoitu yhteensä 167 ampuma-asetta ja noin 20 000 patruunaa.

Vaatimus United Brotherhoodin lakkauttamisesta rinnastuu jossain määrin uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) tapaukseen.

Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus ovat määränneet uusnatsijärjestön lakkautettavaksi Poliisihallituksen vaatimuksesta. Tapauksen käsittely on kesken korkeimmassa oikeudessa.

Poliisihallitus ja syyttäjä ilmoittavat tuoreessa kanteessaan pitävänsä United Brotherhoodia enemmän lain ja hyvien tapojen vastaisena kuin Pohjoismaista vastarintaliikettä, kun ottaa huomioon tehtyjen rikosten määrän ja vakavuuden.

Rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mielestä United Brotherhoodin ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tapaukset poikkeavat toisistaan.

Hänen mukaansa lain ja moraalin vastainen toiminta näyttää sisältyvän jo itsessään uusnatsijärjestö PVL:n julistamiin päämääriin. Sen sijaan UB ei näytä yhtä avoimesti julistavan säännöissään, että rikokset ovat keskeinen osa sen toimintaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää