Kotimaa

”On jännä, että karkuun lähteminen on ensi ajatus” – alaikäisten huviajelut päättyvät usein takaa-ajon jälkeiseen ulosajoon

Poliisin mukaan alle 15-vuotiaiden huviajelujen määrä on puolittunut reilussa kymmenessä vuodessa. Tänä vuonna määrä on taas alkanut kasvaa.

Alaikäiset anastivat auton ja lähtivät sillä ajelulle Tornion keskustaan sunnuntain vastaisena yönä. Poliisi yritti pysäyttää auton, jolloin kuski päätti lähteä karkuun. Kuski kiihdytti jopa yli 150 kilometrin tuntinopeuteen pakomatkan aikana.

Pako päättyi ulosajoon, jolloin kaksi autossa ollutta nuorta jäivät romuttuneeseen autoon jumiin. Poliisi löysi myöhemmin 12-vuotiaan pojan, joka ilmoittautui auton kuskiksi.

Rikoskomisario Miska Sillanpää kertoi MTV:n haastattelussa, että auto oli anastettu porukaan kuuluvan nuoren perhepiiristä.

”Porukan iän puolesta sanoisin, että tämä on hyvin harvinainen tapaus. Teini-ikäisiä on, mutta kun katsotaan tuota kuskin ikää, niin kyllä tämä on poikkeuksellista”, Sillanpää sanoi.

Miten poikkeuksellisia alle 15-vuotiaiden autolla ajelut ovat? HS selvitti asiaa Tilastokeskuksen ja poliisin tilastoista.

Tärkein ilmiöstä kertova tilasto koskee ylinopeudesta kiinnijääneitä. Tämän vuoden aikana ylinopeudesta on jäänyt kiinni 13 alle 15-vuotiasta henkilöä. Sen lisäksi kaksi nuorta jäi kiinni ajettuaan mopolla yli 45 kilometriä tunnissa.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta toteaa, että alle 15-vuotiaiden huviajeluiden määrä on pieni, mutta tapausten määrä on kuitenkin kuluvana vuonna kasvanut kahdesta viime vuodesta.

”Yleensä tapahtuma alkaa, kun porukalla otetaan joku auto ja lähdetään ajelemaan. Kun on porukkaa mukana, hölmöilyn maku tulee aika nopeasti mukaan, kun muut yllyttävät kuskia”, Ihalainen sanoo.

Koska ylinopeutta ajaneita alle 15-vuotiaita on vähän, heidän asuinpaikoistaan ei kannata vetää johtopäätöksiä siitä, missä päin Suomea alaikäiset hurjastelevat eniten.

Kun ryhmään otetaan mukaan myös ylinopeutta ajaneet 15–17-vuotiaat, ryhmän koko kasvaa yli tuhannella.

Kolmen viime vuoden aikana eniten alaikäisiä hurjastelijoita on ollut pääkaupunginseudun kolmessa kaupungissa. Helsingin, Espoon ja Vantaan jälkeen listalla ovat Pori ja Kouvola.

Porissa liikkuu paljon mopoautoja, joten tämä on voinut vaikuttaa tilastoon.

Tilastojen valossa nykynuoret ovat lainkuuliaisempia kuin vaikka reilut kymmenen vuotta sitten. Alle 15-vuotiaat syyllistyvät ajoneuvon luvattomaan käyttöön ja käyttövarkauksiin huomattavasti harvemmin kuin vaikka vuonna 2006. Vuonna 2006 tapauksia oli 240, kun niitä oli viime vuonna 80.

14-vuotias rattijuoppo jäi kiinni Forssassa takaa-ajon jälkeen viime vuonna. Auton omisti kyydissä olleen nuoren äiti.

Viime vuonna poliisi epäili alle 15-vuotiasta ajoneuvon luvattomasta käytöstä tai moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta reilut 80 kertaa. Vuonna 2006 liikennerikoksia, joissa epäiltynä oli alle 15-vuotias, kirjattiin yli 800, mutta viime vuonna vain 400 kappaletta. Tyttöjen osuus on pysynyt vuosien aikana noin 15 prosentissa.

15-vuotias tamperelaispoika ajoi viritetyllä mopolla poliisia karkuun jopa 80 kilometrin tuntinopeutta. Poliisi löysi mopoilijan lopulta metsästä piilottelemasta.

Alaikäisten huviajelut näyttävät seuraavan usein samaa kaavaa. Ajelulle lähdetään yöllä luvatta otetulla autolla. Kun poliisi kiinnittää ajeluun huomiota, kuski säikähtää ja lähtee pakoon. Pakomatka päättyy usein ulosajoon.

Toissa vuonna vihtiläinen 14-vuotias poika lähti kavereidensa kanssa huviajelulle isänsä autolla. Tämäkin huviajelu päättyi vasta takaa-ajon jälkeen.

”On jännä, että karkuun lähteminen on ensi ajatus nuorelle. Toisaalta osa alaikäisistä on ajaessaan päihteiden vaikutuksen alaisena”, Ihalainen puntaroi.

Nuorten luvattomat huviajelut näyttävät vähentyneen muidenkin liikennerikostilastojen mukaan. Alle 15-vuotiaat olivat epäiltynä kulkuneuvon kuljettamisessa oikeudetta vuonna 2006 yli 400 kertaa, mutta viime vuonna vain 212 kertaa. Näissä luvuissa on mukana autojen lisäksi esimerkiksi mopot.

Myös nuorten rattijuopumusten määrä on laskenut. Vielä vuonna 2006 rattijuopumuksia kirjattiin alle 14-vuotiailla yli 50 kertaa. Viime vuonna tapauksia on kirjattu vain kymmenen.

Nuoret eivät hurjastele ainoastaan autoilla tai viritetyillä mopoilla. Viime vuonna poliisi otti kiinni Muuramessa 15-vuotiaan pojan, joka hurjasteli traktorilla. Poika luistatteli traktorin perää mutkaisella tiellä ja ajoi neljänkympin alueella 60 kilometriä tunnissa.

Alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, vaan asia käsitellään sosiaaliviranomaisen kanssa. Nuorella on kuitenkin korvausvelvollisuus, jos hän vaikka kolaroi ajelun aikana.

”Korvausvelvollisuuteen vaikuttavat niin ikä kuin olosuhteet. Korvauksia on määrätty muistaakseni jopa 9-vuotiaalle, mutta esimerkiksi 12-vuotiaalle lankeaa jo selvä korvausvelvoite”, Ihalainen sanoo.

Ajokortin saaneiden nuorten liikennekäyttäytyminen on parantunut liikennekuolematilastojen mukaan. Liikenneturvan mukaan nuorten (15–24-vuotiaiden) liikennekuolemien ja loukkaantumisten määrä on lähes puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Nuorten kuljettajien kuolemanriski on kuitenkin korkea verrattuna muuhun väestöön. Nuorten helmasyntejä ovat omien ajotaitojen yliarviointi ja suuri riskinotto.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää