Kotimaa

Järjestäytynyt rikollisuus on Euroopan suurimpia turvallisuus­uhkia: Suomi yrittää torjua sitä keinolla, jonka vaikutuksia ei täysin tunneta

Viranomaiset yrittävät kieltää Suomessa liivijengi United Brotherhoodin. Muualla Euroopassa liivijengit ovat näkyvä osa järjestäytynyttä rikollisuutta, mutta siellä jylläävät myös toisenlaiset ryhmät.

Suomi siirtyi järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa viime viikolla keinoihin, joiden todellisista hyödyistä tiedetään toistaiseksi hyvin vähän.

Viime perjantaina Poliisihallitus ja syyttäjä jättivät Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen kanteen, jossa ne haluavat pyyhkäistä liivijengi United Brotherhoodin ja sen farmijoukon Bad Unionin jengikartalta kieltämällä niiden toiminnan.

Esimerkiksi Saksan ja Hollannin viranomaiset ovat pyrkineet kieltämään moottoripyöräjengejä, mutta asiaa koskevia oikeusjuttuja on yhä merkittäviltä osin kesken kansallisissa tuomioistuimissa. Jari Liukku Euroopan poliisivirastosta Europolista sanoo, että EU-maiden poliisiorganisaatioiden yhteenliittymä seuraa siksi tällä hetkellä vaikutuksia.

”Se puree tietysti ryhmien statukseen ja toimintaedellytyksiin. Sillä on sitä kautta ennalta estävä vaikutus.”

Lue lisää: Poliisi iski kovaa United Brotherhoodia vastaan – krp:n mukaan vapaana on enää joitakin kymmeniä UB:n jäseniä, mutta ”tyhjiö täyttyy tietysti”

Liukku on johtanut vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa Europolissa maaliskuusta 2017 saakka. Hän siirtyi tehtävään Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikön paikalta.

Liukun nykyisestä tehtävästä katsottuna Euroopan järjestäytyneen rikollisuuden tilanne näyttää pahentuvan. Esimerkiksi huumekaupassa on tehty tänä vuonna ennätyksellisiä takavarikkoja.

”Suurimmat kokaiinitakavarikot tältä vuodelta ovat yli 20 000 kiloa yhdessä satsissa, joka on ollut tarkoitus toimittaa Eurooppaan, ja Euroopassa 5 000 ja yli 9 000 kilon lasteja.”

20 000 kilon kokaiinilastin katukauppa-arvo olisi ollut viranomaisten arvion perusteella miljardista 1,3 miljardiin euroa.

Liukun kertoman mukaan viranomaiset saavat nykyisin rikoshyödystä takaisin noin runsaan prosentin. Järjestäytyneet rikollisryhmät voivat upottaa loput rahat laittoman toiminnan rahoittamiseen tai laillisiin rakenteisiin, mikä muun muassa vääristää kilpailua ja antaa rikollisille lisää toimintaedellytyksiä.

”Järjestäytyneen rikollisuuden tuottama rikoshyöty Euroopassa on vähintään 110 miljardia euroa vuodessa”, Liukku kertoo Europolin arviosta.

Virasto pitää järjestäytynyttä rikollisuutta yhtenä keskeisimmistä uhista sisäiselle turvallisuudelle.

Suomen tilannetta järjestäytyneen rikollisuuden saralla Liukku pitää useita EU-maita parempana. Esimerkiksi Saksassa iso teema on klaaniperusteinen järjestäytynyt rikollisuus.

”Ne ovat joissakin tapauksissa etniseen taustaan tai perhesiteisiin perustuvia, tai on muita yhdistäviä tekijöitä”, Liukku sanoo klaaniperusteisista järjestöistä.

Esimerkiksi Ruotsissa piinaavat puolestaan katujengit, joita yhdistää saman asuinalueen lisäksi muun muassa huumekauppa.

Yhteisenä nimittäjänä useissa Euroopan maissa näyttäisi olevan järjestäytyneen rikollisuuden muuttuminen yhä väkivaltaisemmaksi. Keinovalikoimaan kuuluu yleensä myös korruptio.

Euroopassa nähtyjen ilmiöiden vuoksi ennalta ehkäisevän ja estävän toiminnan konsteista pitäisi tulla yhä keskeisempiä. Ennalta ehkäisevä toiminta voi tarkoittaa esimerkiksi järkevää asunto-, koulutus- ja työvoimapolitiikkaa, maahanmuuttajien kotouttamista sekä riskiryhmien auttamista arjessa.

Ennalta estävää toimintaa voi puolestaan olla esimerkiksi jonkin selvästi yhteiskunnan perimmäisten arvojen kanssa ristiriidassa olevan rikollisryhmän kieltäminen.

”Meillä on vielä ihan hyvät mahdollisuudet olla edelläkävijöitä siinä, miten ennalta estävä toiminta järjestetään ja kuinka torjutaan järjestäytynyttä rikollisuutta ennen kuin se pääsee integroitumaan rakenteisiin. Sen jälkeenhän sitä on huomattavasti vaikeampaa ja kalliimpaa torjua”, Liukku sanoo.

United Brotherhood syntyi vuonna 2010, kun liivijengit Me olemme rikollisten eliittiä (M.O.R.E.), Natural Born Killers ja Rogues Gallery yhdistyivät.

Yritys kieltää United Brotherhood ja sen farmijengi ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu.

Tällä hetkellä Suomessa on korkeimman oikeuden käsittelyssä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) ja sen taustayhdistyksen kieltäminen. Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus ovat aiemmin määränneet uusnatsijärjestön lakkautettavaksi.

Liivijengi United Brotherhoodia koskevassa kanteessa viranomaiset kertovat pitävänsä sitä vielä Pohjoismaista vastarintaliikettä enemmän lain ja hyvien tapojen vastaisena. Syynä he pitävät rikosten määrää ja vakavuutta.

Kanteen mukaan United Brotherhood on myös osin sotilaalliseen tapaan järjestetty.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio kertoi tiistaina HS:lle näkevänsä eron United Brotherhoodia ja uusnatsijärjestöä koskevissa jutuissa, koska PVL:n päämääriin näyttää jo itsessään sisältyvän lain ja moraalin vastainen toiminta.

Lue lisää: Poliisihallitus vaatii United Brotherhoodin määräämistä välittömään toimintakieltoon: jengi on järjestäytynyt sotilaalliseen tapaan

Nuotio pitää United Brotherhood -kanteen menestymisen kannalta keskeisenä esimerkiksi sitä, pystyvätkö viranomaiset kytkemään jengin rikolliseen toimintaan esimerkiksi johtajiston tekojen perusteella.

Fakta

Näin laki määrittää järjestäytyneen rikollisryhmän


 Järjestäytynyt rikollisryhmä koostuu vähintään kolmesta ihmisestä.

 Ryhmän pitää olla rakenteeltaan jäsentynyt yhteenliittymä.

 Ryhmän täytyy pysyä koossa tietyn aikaa.

 Ryhmän on toimittava yhteistuumin tehdäkseen rikoksia, joista säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta.

 Järjestäytynyt rikollisryhmä voi toimia yhteistuumin myös kiihottamisessa kansanryhmää vastaan tai oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisessa.

Lähde: Suomen rikoslaki

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää