Kotimaa

Työntekijät karkaavat sote-alalta muualle: Pitäisikö heidät velvoittaa koulutusta vastaavaan työhön?

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saaneista työskentelee muilla aloilla yli 72 000 henkeä, ilmenee THL:n selvityksestä.

Antti Rinteen (sd) hallituksen kaavaileman hoitajamitoituksen lisääminen vanhustenhoitoon tarkoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ainakin 4 300:aa uutta hoivatyöntekijää.

Hallitusohjelmaan on kirjattu hoitajamitoituksen kasvattaminen 0,5 hoitajasta henkeä kohden 0,7:ään.

Yksi uuden hoitajamitoituksen suurimmista ongelmista on kuitenkin hoitajien siirtyminen pois alalta. THL:n selvityksen perusteella yli 72 000 sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saanutta työskentelee muussa kuin hoitotyössä. Määrä on noin viidennes kaikista sote-koulutuksen saaneista.

Selvitys on tehty vuonna 2014, mutta sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn mukaan luvut pitävät yhä suunnilleen paikkansa.

Osa 72 000 työntekijästä on edelleen sote-alalla mutta ei hoitotyössä vaan esimerkiksi hallinnossa, koulutuksessa tai apteekeissa. Noin 40 000 on lähtenyt kokonaan muiden alojen töihin, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen.

Viinikaisen mukaan alan vetovoiman palauttaminen olisi ensisijaista, jotta alalla olevat pysyisivät töissä ja tulevat nuoret kiinnostuisivat alasta.

Mutta miten se onnistuu? Viinikainen listaa kolme kehityskohdetta.

”Ensinnäkin palkkaus pitää saada kohdalleen. Toiseksi työpaikan pitäisi olla sellainen, jossa osaamistaan voi hyödyntää ja työssä on mahdollista onnistua. Kolmanneksi työolosuhteiden tulee parantua.”

Viinikaisen mukaan esimerkiksi vanhustenhoidossa työntekijöitä on yksinkertaisesti liian vähän, mutta se ei ole ainoa ongelma. Yksittäisillä potilailla on myös entistä enemmän sairauksia, mikä kasvattaa hoitajien kuormitusta. Lisäksi palkka on Viinikaisen mielestä liian pieni.

”Tällä alalla ollaan vastuussa ihmisten terveydestä ja hengistä. Jos verrataan vaikka samantasoisen ammattikorkeakoulutuksen saaneen insinöörin palkkaan, hoitotyössä palkka on työn vaativuuteen nähden aivan liian pieni.”

Suomessa ammattikorkeakoulutuksen saaneen sairaanhoitajan peruspalkka ilman lisiä on keskimäärin 2 445 euroa. Se on sairaanhoitajien liiton tekemän vertailun perusteella Pohjoismaiden pienin.

Vanhustyössä kuitenkin vain noin 15 prosenttia on sairaanhoitajia. Loput ovat ammatillisen koulutuksen saaneita lähihoitajia, joiden vähimmäisperuspalkka yksityisellä sosiaalipalvelualalla on pääkaupunkiseudulla noin 1 991 euroa kuukaudessa.

Monet valmistuvat lähihoitajiksi nuorena, täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

”Alan raskaus voi yllättää nuoren, joka on ajatellut haluavansa ihmisläheiseen työhön. Sitten todellisuus työpaikoilla onkin kovin raskas. Se voi olla pienen palkan lisäksi yksi syy, joka ajaa muihin tehtäviin”, Viinikainen sanoo.

Elokuussa kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) kirjoitti Twitterissä, että terveyskeskusten lääkäripulaa voisi helpottaa asettamalla valmistuville lääkäreille velvoitteen työskennellä julkisessa terveyskeskuksessa tai sairaalassa kolme vuotta valmistumisen jälkeen.Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kritisoi ehdotusta.

”Pakkopulla saisi vain aikaan vastavalmistuneissa lääkäreissä vastenmielisyyttä terveyskeskuksia kohtaan”, hän kommentoi Lännen Medialle.

Voisiko jonkin pituinen työvelvoite kuitenkin toimia hoitoalalla? Tehyn Sari Viinikainen tyrmää idean.

”Pakottaminen vain työntäisi viimeisetkin alaa harkitsevat nuoret pois.”

Samoilla linjoilla on työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Tallamaria Maunu.

”Uskon, että pakko on aika huono keino. Lähtisin ennemmin alalle kannustamisen eli työolojen parantamisen kautta. Pakko tuntuu aika radikaalilta.”

Lääkäreiden koulutukseen sisältyy nykyisin yhdeksän kuukauden pakollinen terveyskeskuskoulutus.

Mikko Kärnä vertasi Twitter-keskustelussa lääkärien työvelvoitetta upseerin ammattiin.

Upseeriksi opiskelevien on annettava kirjallinen sitoumus siitä, että he palvelevat koulutustaan vastaavassa virassa tietyn vähimmäisajan. Esimerkiksi sotatieteiden kandidaatin tutkinnon jälkeen on työskenneltävä koulutusta vastaavissa tehtävissä viisi vuotta.

Jos tehtävistä eroaa muun kuin sairauden tai esimerkiksi työkelpoisuudessa todettujen puutteiden vuoksi, henkilön on maksettava koulutuksensa. Tosin upseereille valtio takaa valmistumisen jälkeen työpaikan toisin kuin lääkäreille, sairaanhoitajille tai lähihoitajille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  2. 2

   Näitkö jo nämä? Seitsemän kaikkien aikojen elokuvaa legendaarisen elokuvatoimittaja Helena Yläsen (1943-2018) suosittelemina

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  5. 5

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  6. 6

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  7. 7

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  8. 8

   Pitäisi keksiä puhuttavaa tuntemattomien kanssa, mutta mitään ei tule mieleen – Mikä neuvoksi?

  9. 9

   Espoo ajautui yli kolmenkymmenen miljoonan euron oikeus­riitaan sairaalan rakennus­kustannuksista

  10. 10

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää