Kotimaa

Onnettomuuksien takia yleistyvien tieraatojen liha päätyy myyntiin tai leijonan kitaan, joskus viranomaisia odottaa tiellä ”vain märkä läntti”

Riistaonnettomuuksien määrä kasvoi Suomessa parilla tuhannella vuosien 2017–2018 välissä. Vaikka auto vain ”hipaisisi” hirvieläintä, tulisi siitäkin ilmoittaa viranomaisille.

Vettä vihmoo tuulilasiin ja näkyvyys on heikko. Yhtäkkiä tien sivusta loikkaa ajovaloihin peura. Jarruttaa ei ehdi, törmäys on väistämätön. Pelti menee ruttuun, mutta auto ja kuski selviävät muuten vahingoittumattomina. Peura sen sijaan retkottaa tiellä elottomana.

Skenaario on tuttu monille autoilijoille loppuvuodesta, sillä viime vuonna Manner-Suomessa tapahtui yli 12 300 riistaonnettomuutta, suurin osa niistä loka-marraskuussa. Riistaonnettomuuksien määrä kasvoi yli 2 000:lla vuoteen 2017 verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan eniten kolareita tapahtui valkohäntäpeurojen ja ajoneuvojen törmäyksissä. Kolaroinnit valkohäntäpeurojen kanssa selittävät myös pitkälti riistaonnettomuuksien määrän kasvua.

Mitä kuljettajan tulee tehdä kolarissa kuolleelle eläimelle?

”Ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen”, opastaa Helsingin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Paula Laukkanen.

Sorkkaeläinten, kuten kauriiden, peurojen, villisikojen ja hirvien ruhot kuuluvat paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle. Poliisi tekee ilmoituksen perusteella yhdistykselle virka-apupyynnön, ja päivystävä metsästäjä tulee hakemaan kuolleen eläimen pois. Helsingin alueella tavoiteaika ruhon noutamiseen on tunti.

”Jos kyseessä on pieni kauris, noutaja saa pitää. Aika usein ruho menee koiran ruuaksi. Valkohäntäpeurojen ja hirven lihaa taas myymme. Meillä on sitä varten sähköpostilista ja kuulutamme esimerkiksi hirvenlihahuutokaupasta Ylen Radio Suomessa”, kertoo Laukkanen.

Joskus eläin on vahingoittunut siten, että liha ei kelpaa enää ihmisravinnoksi. Silloin se voidaan antaa metsästäjien koirille tai Helsingin alueella viedä Korkeasaareen leijonien ruuaksi. Hirvieläinten päitä myös toimitetaan Ruokavirastolle hirvieläinten näivetystaudin CWD:n näytteeksi.

Mikäli kolarin uhriksi päätyy rauhoitettu suurpeto, kuten karhu, ahma, ilves tai susi, sen ruho on valtion omaisuutta. Tällöin ruhon noukkinut metsästäjä toimittaa sen riistantutkimuksesta vastaaville tahoille, kuten Ruokavirastolle tai Luonnonvarakeskukselle.

Riistanhoitoyhdistys voi toimia ainoastaan poliisin valtuuttamana. Jos metsästäjä tai yksityishenkilö noukkii kuolleen eläimen matkaansa, kyseessä on riistavarkaus. Laukkasen mukaan varkauksia tapahtuu Helsingin alueella muutamia vuodessa.

”Saattaa käydä niinkin, että poliisi on ilmoittanut meille kolarista, ja jos he eivät voi jäädä paikan päälle odottamaan, niin siellä on vain märkä läntti siinä vaiheessa kun me saavumme.”

Riistanhoitoyhdistys soitetaan hätiin myös junan ja riistaeläimen välisessä kolarissa. Veturinkuljettaja tekee ilmoituksen Finrailin liikenteenohjaukseen, josta yhteys otetaan hätäkeskukseen.

Jos yhteentörmäyksestä jää jälkiä, kalusto ohjataan tarkastukseen ja pesuun seuraavalle huoltovarikolle. Tarkkoja tilastoja junaliikenteen kolarien määrästä ei ole, mutta niitä tapahtuu VR:n viestinnän arvion mukaan noin 300–400 vuosittain. Yleisimmin junan alle jää hirviä, peuroja ja poroja.

Suurin osa riistanhoitoyhdistykselle tehtävistä ilmoituksista koskee kuolleita eläimiä. Joissain tapauksissa eläin kuitenkin vain loukkaantuu ja jatkaa matkaansa kolarin jälkeen. Myös tällaisissa tapauksissa on tehtävä ilmoitus hätäkeskukseen.

”Välillä ajatellaan, ettei eläimelle varmaan käynyt mitään, kun auto vain ’hipaisi’ sitä, auton kulmassa on vain pieni jälki ja eläin jatkoi matkaansa. ’Hipaisustakin’ tulisi ilmoittaa viranomaisille, sillä hirvieläinten raajat vahingoittuvat helposti. Kolmi- tai jopa kaksijalkainen eläin saattaa päästä raahautumaan kilometrien päähän”, sanoo Laukkanen.

Päivystävä metsästäjä jäljittää eläimen koirien avulla ja lopettaa sen tarvittaessa. Helsingissä eläimen voi ampua vain poliisi, mutta harvemmin asutetuilla alueilla päivystävä metsästäjä voi lopettaa eläimen itse.

”Usein pääkaupunkiseudulla kysytään, miksei eläimiä vain nukuteta. Vastaus löytyy hirvieläinten biologiasta: pelkkä stressi voi tappaa ne ja nukuttaminen ja mahdolliset aiemmat loukkaantumiset ja kolhut aiheuttavat sellaisen kuorman, että jos eläin herääkin nukutuksesta, se ei välttämättä pääse enää jaloilleen vaan nääntyy paikalleen”, Laukkanen kertoo.

”Tämän lisäksi nukutusaineen vaikutus kestää 10–20 minuuttia, joka on aivan liian pitkä aika antaa paniikissa olevan eläimen jatkaa säntäilyä taajamassa.”

Helsingissä kolarit metsäkauriiden kanssa ovat viime vuosina lisääntyneet. Määrä tuplaantui viime vuodesta edelliseen vuoteen verrattuna, ja tänä vuonna kolareita on raportoitu jo 41. Se on sama määrä kuin koko viime vuoden aikana. Kaikkiaan hirvieläinten kanssa tapahtuneita kolareita on ilmoitettu Helsingin riistanhoitoyhdistykselle 55.

Suurin osa riistaonnettomuuksista tapahtui viime vuonna Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Uudellamaalla onnettomuuksia tapahtuu erityisesti toukokuun aikaan, jolloin emot poikivat ja karkottavat samalla edellisen vuoden vasat omilleen.

Nuoret hirvieläimet etsivät omia elinalueitaan ja eksyvät myös taajamiin. Hirvikolareista suurin osa tapahtui viime vuonna syyskuussa. Suurin osa kolareista valkohäntäpeurojen kanssa taas tapahtui loka-marraskuussa metsästyskauden aikaan.

Paula Laukkanen sanoo, että Helsingissä ongelmia aiheuttaa myös koirien kiinnipitovelvollisuuden laiminlyöminen.

”Irrallaan juoksevat koirat saattavat ajaa riistaeläimet vilkkaille liikenneväylille ja aiheuttaa vaaratilanteen myös ihmisille. Koiran irti pitäminen on lähtökohtaisesti kielletty ja siihen on sitten muutamia poikkeuksia.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Britit purkivat Lars Sonckin arvohuvilan Kaivopuistosta vastalauseista välittämättä 1970-luvulla: Ylimieliseksi tulkittu teko ei ole unohtunut helsinkiläisiltä

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  5. 5

   Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmä­kanteita kohtuuttoman kalliiden pika­vippien takia – ”Vastaavaa ei ole koskaan aikaisemmin nostettu”

  6. 6

   Venäjän hakkerit kaappasivat Iranin vakoiluoperaation

  7. 7

   MV-oikeudenkäynti jatkuu, Bäckman esitteli pronssisoturia hovi­oikeuden käytävällä

  8. 8

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  9. 9

   Anna Perho mokasi Twitterissä, häpesi ja pyysi kasvotusten anteeksi – Nyt hän kertoo, miten kiusalliset keskustelut kannattaa hoitaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  4. 4

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  5. 5

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  9. 9

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  10. 10

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää