Kotimaa

Onnettomuuksien takia yleistyvien tieraatojen liha päätyy myyntiin tai leijonan kitaan, joskus viranomaisia odottaa tiellä ”vain märkä läntti”

Riistaonnettomuuksien määrä kasvoi Suomessa parilla tuhannella vuosien 2017–2018 välissä. Vaikka auto vain ”hipaisisi” hirvieläintä, tulisi siitäkin ilmoittaa viranomaisille.

Vettä vihmoo tuulilasiin ja näkyvyys on heikko. Yhtäkkiä tien sivusta loikkaa ajovaloihin peura. Jarruttaa ei ehdi, törmäys on väistämätön. Pelti menee ruttuun, mutta auto ja kuski selviävät muuten vahingoittumattomina. Peura sen sijaan retkottaa tiellä elottomana.

Skenaario on tuttu monille autoilijoille loppuvuodesta, sillä viime vuonna Manner-Suomessa tapahtui yli 12 300 riistaonnettomuutta, suurin osa niistä loka-marraskuussa. Riistaonnettomuuksien määrä kasvoi yli 2 000:lla vuoteen 2017 verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan eniten kolareita tapahtui valkohäntäpeurojen ja ajoneuvojen törmäyksissä. Kolaroinnit valkohäntäpeurojen kanssa selittävät myös pitkälti riistaonnettomuuksien määrän kasvua.

Mitä kuljettajan tulee tehdä kolarissa kuolleelle eläimelle?

”Ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen”, opastaa Helsingin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Paula Laukkanen.

Sorkkaeläinten, kuten kauriiden, peurojen, villisikojen ja hirvien ruhot kuuluvat paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle. Poliisi tekee ilmoituksen perusteella yhdistykselle virka-apupyynnön, ja päivystävä metsästäjä tulee hakemaan kuolleen eläimen pois. Helsingin alueella tavoiteaika ruhon noutamiseen on tunti.

”Jos kyseessä on pieni kauris, noutaja saa pitää. Aika usein ruho menee koiran ruuaksi. Valkohäntäpeurojen ja hirven lihaa taas myymme. Meillä on sitä varten sähköpostilista ja kuulutamme esimerkiksi hirvenlihahuutokaupasta Ylen Radio Suomessa”, kertoo Laukkanen.

Joskus eläin on vahingoittunut siten, että liha ei kelpaa enää ihmisravinnoksi. Silloin se voidaan antaa metsästäjien koirille tai Helsingin alueella viedä Korkeasaareen leijonien ruuaksi. Hirvieläinten päitä myös toimitetaan Ruokavirastolle hirvieläinten näivetystaudin CWD:n näytteeksi.

Mikäli kolarin uhriksi päätyy rauhoitettu suurpeto, kuten karhu, ahma, ilves tai susi, sen ruho on valtion omaisuutta. Tällöin ruhon noukkinut metsästäjä toimittaa sen riistantutkimuksesta vastaaville tahoille, kuten Ruokavirastolle tai Luonnonvarakeskukselle.

Riistanhoitoyhdistys voi toimia ainoastaan poliisin valtuuttamana. Jos metsästäjä tai yksityishenkilö noukkii kuolleen eläimen matkaansa, kyseessä on riistavarkaus. Laukkasen mukaan varkauksia tapahtuu Helsingin alueella muutamia vuodessa.

”Saattaa käydä niinkin, että poliisi on ilmoittanut meille kolarista, ja jos he eivät voi jäädä paikan päälle odottamaan, niin siellä on vain märkä läntti siinä vaiheessa kun me saavumme.”

Riistanhoitoyhdistys soitetaan hätiin myös junan ja riistaeläimen välisessä kolarissa. Veturinkuljettaja tekee ilmoituksen Finrailin liikenteenohjaukseen, josta yhteys otetaan hätäkeskukseen.

Jos yhteentörmäyksestä jää jälkiä, kalusto ohjataan tarkastukseen ja pesuun seuraavalle huoltovarikolle. Tarkkoja tilastoja junaliikenteen kolarien määrästä ei ole, mutta niitä tapahtuu VR:n viestinnän arvion mukaan noin 300–400 vuosittain. Yleisimmin junan alle jää hirviä, peuroja ja poroja.

Suurin osa riistanhoitoyhdistykselle tehtävistä ilmoituksista koskee kuolleita eläimiä. Joissain tapauksissa eläin kuitenkin vain loukkaantuu ja jatkaa matkaansa kolarin jälkeen. Myös tällaisissa tapauksissa on tehtävä ilmoitus hätäkeskukseen.

”Välillä ajatellaan, ettei eläimelle varmaan käynyt mitään, kun auto vain ’hipaisi’ sitä, auton kulmassa on vain pieni jälki ja eläin jatkoi matkaansa. ’Hipaisustakin’ tulisi ilmoittaa viranomaisille, sillä hirvieläinten raajat vahingoittuvat helposti. Kolmi- tai jopa kaksijalkainen eläin saattaa päästä raahautumaan kilometrien päähän”, sanoo Laukkanen.

Päivystävä metsästäjä jäljittää eläimen koirien avulla ja lopettaa sen tarvittaessa. Helsingissä eläimen voi ampua vain poliisi, mutta harvemmin asutetuilla alueilla päivystävä metsästäjä voi lopettaa eläimen itse.

”Usein pääkaupunkiseudulla kysytään, miksei eläimiä vain nukuteta. Vastaus löytyy hirvieläinten biologiasta: pelkkä stressi voi tappaa ne ja nukuttaminen ja mahdolliset aiemmat loukkaantumiset ja kolhut aiheuttavat sellaisen kuorman, että jos eläin herääkin nukutuksesta, se ei välttämättä pääse enää jaloilleen vaan nääntyy paikalleen”, Laukkanen kertoo.

”Tämän lisäksi nukutusaineen vaikutus kestää 10–20 minuuttia, joka on aivan liian pitkä aika antaa paniikissa olevan eläimen jatkaa säntäilyä taajamassa.”

Helsingissä kolarit metsäkauriiden kanssa ovat viime vuosina lisääntyneet. Määrä tuplaantui viime vuodesta edelliseen vuoteen verrattuna, ja tänä vuonna kolareita on raportoitu jo 41. Se on sama määrä kuin koko viime vuoden aikana. Kaikkiaan hirvieläinten kanssa tapahtuneita kolareita on ilmoitettu Helsingin riistanhoitoyhdistykselle 55.

Suurin osa riistaonnettomuuksista tapahtui viime vuonna Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Uudellamaalla onnettomuuksia tapahtuu erityisesti toukokuun aikaan, jolloin emot poikivat ja karkottavat samalla edellisen vuoden vasat omilleen.

Nuoret hirvieläimet etsivät omia elinalueitaan ja eksyvät myös taajamiin. Hirvikolareista suurin osa tapahtui viime vuonna syyskuussa. Suurin osa kolareista valkohäntäpeurojen kanssa taas tapahtui loka-marraskuussa metsästyskauden aikaan.

Paula Laukkanen sanoo, että Helsingissä ongelmia aiheuttaa myös koirien kiinnipitovelvollisuuden laiminlyöminen.

”Irrallaan juoksevat koirat saattavat ajaa riistaeläimet vilkkaille liikenneväylille ja aiheuttaa vaaratilanteen myös ihmisille. Koiran irti pitäminen on lähtökohtaisesti kielletty ja siihen on sitten muutamia poikkeuksia.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  3. 3

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  6. 6

   Miksi yhdellä iskulla Saudi-Arabian öljy­imperiumia vastaan on niin vakavia seurauksia ja kuka niistä hyötyy?

  7. 7

   Vaarallisia tauteja säilyttävässä laboratoriossa räjähdys Venäjällä

  8. 8

   Yhdessä liikennemerkissä on kuusi lisäkilpeä: Osaatko lukea, mitä Leppävaaran ”toteemipaalu” yrittää sanoa?

  9. 9

   ”Tyttöjen maailma on koventunut” – Tytöt kärsivät yksinäisyydestä ja väkivallasta poikia useammin, paljastaa tuore kysely

  10. 10

   Jälleen uusi yritys Trumpin verotietojen selvittämiseksi: New Yorkin syyttäjä haastoi Trumpin tilitoimiston todistajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  8. 8

   Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

  9. 9

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  11. Näytä lisää