Kotimaa

”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, sanoi hovioikeus Jari Aarnion huume­tuomiossa, nyt Aarnio vaatii tuomion kumoamista ja pitää sitä kevyesti annettuna

Aarnio vaatii korkeinta oikeutta myös päästämään hänet vapaaksi.

Jari Aarnio vaatii korkeinta oikeutta (KKO) kumoamaan hänelle tuomitun rangaistuksen törkeistä huumerikoksista sekä niiden peittelystä uhkaamalla ja lavastamalla. Hän myös pyytää päästä vapaalle siinä tapauksessa, että KKO päättää myöntää valitusluvan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion juhannuksen jälkeen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Hänet määrättiin heti suorittamaan rangaistustaan.

Tuomio on sama kuin Helsingin käräjäoikeudessa, vaikka osa syytteistä hylättiin.

KKO julkisti perjantaina Aarnio-vyyhtiin liittyvät valituslupahakemukset.

Aarnio haluaa KKO:n tutkivan hänen tuomionsa siltä kannalta, miten paljon näyttöä huumetuomioon tarvitaan.

Hän huomauttaa, että tutkinnassa jäi paljon asioita selvittämättä. Keskeisin niistä on se, mitä tynnyrit itse asiassa sisälsivät.

Takavarikkoon saatiin vain viimeinen tynnyri. Hollannin poliisi löysi joulukuussa 2011 sen sisältä 141 kiloa hasista. Tutkinnassa huomattiin, että aiemmin Suomeen oli tullut samalla kaavalla neljä aiempaa lähetystä. Aarnio on nyt tuomittu osallistumisesta kaikkien niiden salakuljetukseen.

Aarnio korostaa, että aiempien tynnyreiden sisällöstä ei ole näyttöä. Muihin maihin sama hollantilainen huumetukku oli lähettänyt samanlaisia tynnyreitä, mutta niissä on ollut esimerkiksi marihuanaa tai jäämiä kokaiinista.

Hovioikeus tutki Aarnion väitteen siitä, ettei tynnyreiden sisältöä tiedetä. Sen mukaan ei ole varteenotettavaa mahdollisuutta, että tynnyrit olisivat sisältäneet muuta huumetta kuin hasista.

Aarnio haluaa asiasta KKO:n ratkaisun.

”On tärkeää saada korkeimman oikeuden ratkaisu siihen, millaista näyttöä väitetyn huumausaine-erän laadusta ja määrästä tarvitaan syyksi lukevan tuomion perustaksi”, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kirjoittaa.

Aarnio pitää myös kiinni siitä, ettei hän pitänyt niin sanottuja Pasilan miehen kännyköitä hallussaan kuin satunnaisesti. Kännykät olivat hänen johtamansa huumepoliisin operaatiopuhelimia, Aarnio sanoo.

Asiassa on hänen mukaansa annettu ”käsittämätön merkitys” Pasilan miehen kännykän viestiliikenteelle, vaikka viestien sisällöstä ei ole tietoa.

Aarnio korostaa muutenkin teletietojen epäluotettavuutta. Juttua ei hänen mukaansa voi rakentaa niiden varaan.

Aarnio myös katsoo, ettei hän ole saanut oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä, koska juttua oli tutkimassa hänen vihamiehiään keskusrikospoliisista.

”Keskeinen asia on myös se, miten epäilty kokee tutkinnan. Aarniolla ei ole eikä ole ollut minkäänlaista luottoa siihen, että tutkinta olisi puolueetonta”, Leppiniemi toteaa.

Hänen mukaansa puolustus ei myöskään ole saanut kaikkea tutkinnan keräämää aineistoa tietoonsa.

Myös kolme Aarnion rikoskumppanina tuomittua syytettyä ovat jättäneet valituslupahakemuksensa.

Rikollisjengin ex-pomo Keijo Vilhunen pyytää korkeinta oikeutta tutkimaan, oliko hänen toimintansa ollut hovioikeuden tulkitsemin tavoin osallisuutta törkeisiin huumerikoksiin vai pelkkää avunantoa.

Vilhunen sai hovioikeudessa kymmenen vuoden tuomion osallisuudesta kahden tynnyrin salakuljetukseen. Hän järjesti kahdelle tynnyrille vastaanottajan.

Vilhusen asianajajan Markku Fredmanin mukaan Aarnio olisi voinut järjestää vastaanottajat itse, mutta Vilhusta tarvittiin ”filtteriksi” suojaamaan Aarnion henkilöllisyyttä vastaanottajilta.

Vilhusta ei siis tarvittu itse rikokseen, vaan paljastumisriskin pienentämiseen, hän korostaa.

Vaikka Vilhunen olisi ollut osallinen, hänen rooliinsa oli epäitsenäinen, Fredman jatkaa. Tämän tulisi näkyä rangaistuksen pituudessa.

Vilhuselle tuomittu rangaistus on hänen mukaansa epäoikeudenmukaisen kova verrattuna siihen, mitä Aarnio sai huomattavasti pidemmästä syntilistasta.

”Käsitykseni mukaan kuka tahansa olisi saanut aiemmin noudatetun käytännön mukaan maksimirangaistuksen pelkästään niistä viidestä törkeästä huumausainerikoksesta, jotka luettiin Jari Aarnion syyksi salakuljetuksen järjestämisenä”, Fredman huomauttaa.

”Hän on käytännössä jäänyt vaille rangaistusta siitä, että hänen on katsottu tehneen syyksi luetut rikoksensa korkeassa poliisin virassa vastoin kaikkia virkavelvollisuuksiaan. Niistä ei voinut koitua hänelle lisäseuraamusta, koska rangaistuskatto oli jo saavutettu.”

Kaksi naista, Mari Romano ja Seija Kortekallio-Lampi, vaativat oman tuomionsa kumoamista. Joka tapauksessa rangaistuksia pitäisi heidän mukaansa lieventää muun muassa asian saaman poikkeuksellisen julkisuuden takia.

Romano sai hovioikeudessa kolme vuotta ja Kortekallio-Lampi kaksi vuotta vankeutta törkeitä huumerikoksista. He eivät osallistuneet tynnyreiden salakuljetukseen.

Syyttäjät ovat julkistaneet valituslupahakemuksensa jo aiemmin. He hakevat muutosta Aarnion alaisena työskennelleen miehen tuomioon. Heidän mielestään hovioikeuden tuomitsema sakkorangaistus ei ole kohdallaan, ja myös miehen sopivuudesta poliisiksi he ovat eri mieltä hovioikeuden kanssa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  4. 4

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  5. 5

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  6. 6

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  8. 8

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  9. 9

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää