Kotimaa

”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, sanoi hovioikeus Jari Aarnion huume­tuomiossa, nyt Aarnio vaatii tuomion kumoamista ja pitää sitä kevyesti annettuna

Aarnio vaatii korkeinta oikeutta myös päästämään hänet vapaaksi.

Jari Aarnio vaatii korkeinta oikeutta (KKO) kumoamaan hänelle tuomitun rangaistuksen törkeistä huumerikoksista sekä niiden peittelystä uhkaamalla ja lavastamalla. Hän myös pyytää päästä vapaalle siinä tapauksessa, että KKO päättää myöntää valitusluvan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion juhannuksen jälkeen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Hänet määrättiin heti suorittamaan rangaistustaan.

Tuomio on sama kuin Helsingin käräjäoikeudessa, vaikka osa syytteistä hylättiin.

KKO julkisti perjantaina Aarnio-vyyhtiin liittyvät valituslupahakemukset.

Aarnio haluaa KKO:n tutkivan hänen tuomionsa siltä kannalta, miten paljon näyttöä huumetuomioon tarvitaan.

Hän huomauttaa, että tutkinnassa jäi paljon asioita selvittämättä. Keskeisin niistä on se, mitä tynnyrit itse asiassa sisälsivät.

Takavarikkoon saatiin vain viimeinen tynnyri. Hollannin poliisi löysi joulukuussa 2011 sen sisältä 141 kiloa hasista. Tutkinnassa huomattiin, että aiemmin Suomeen oli tullut samalla kaavalla neljä aiempaa lähetystä. Aarnio on nyt tuomittu osallistumisesta kaikkien niiden salakuljetukseen.

Aarnio korostaa, että aiempien tynnyreiden sisällöstä ei ole näyttöä. Muihin maihin sama hollantilainen huumetukku oli lähettänyt samanlaisia tynnyreitä, mutta niissä on ollut esimerkiksi marihuanaa tai jäämiä kokaiinista.

Hovioikeus tutki Aarnion väitteen siitä, ettei tynnyreiden sisältöä tiedetä. Sen mukaan ei ole varteenotettavaa mahdollisuutta, että tynnyrit olisivat sisältäneet muuta huumetta kuin hasista.

Aarnio haluaa asiasta KKO:n ratkaisun.

”On tärkeää saada korkeimman oikeuden ratkaisu siihen, millaista näyttöä väitetyn huumausaine-erän laadusta ja määrästä tarvitaan syyksi lukevan tuomion perustaksi”, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kirjoittaa.

Aarnio pitää myös kiinni siitä, ettei hän pitänyt niin sanottuja Pasilan miehen kännyköitä hallussaan kuin satunnaisesti. Kännykät olivat hänen johtamansa huumepoliisin operaatiopuhelimia, Aarnio sanoo.

Asiassa on hänen mukaansa annettu ”käsittämätön merkitys” Pasilan miehen kännykän viestiliikenteelle, vaikka viestien sisällöstä ei ole tietoa.

Aarnio korostaa muutenkin teletietojen epäluotettavuutta. Juttua ei hänen mukaansa voi rakentaa niiden varaan.

Aarnio myös katsoo, ettei hän ole saanut oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä, koska juttua oli tutkimassa hänen vihamiehiään keskusrikospoliisista.

”Keskeinen asia on myös se, miten epäilty kokee tutkinnan. Aarniolla ei ole eikä ole ollut minkäänlaista luottoa siihen, että tutkinta olisi puolueetonta”, Leppiniemi toteaa.

Hänen mukaansa puolustus ei myöskään ole saanut kaikkea tutkinnan keräämää aineistoa tietoonsa.

Myös kolme Aarnion rikoskumppanina tuomittua syytettyä ovat jättäneet valituslupahakemuksensa.

Rikollisjengin ex-pomo Keijo Vilhunen pyytää korkeinta oikeutta tutkimaan, oliko hänen toimintansa ollut hovioikeuden tulkitsemin tavoin osallisuutta törkeisiin huumerikoksiin vai pelkkää avunantoa.

Vilhunen sai hovioikeudessa kymmenen vuoden tuomion osallisuudesta kahden tynnyrin salakuljetukseen. Hän järjesti kahdelle tynnyrille vastaanottajan.

Vilhusen asianajajan Markku Fredmanin mukaan Aarnio olisi voinut järjestää vastaanottajat itse, mutta Vilhusta tarvittiin ”filtteriksi” suojaamaan Aarnion henkilöllisyyttä vastaanottajilta.

Vilhusta ei siis tarvittu itse rikokseen, vaan paljastumisriskin pienentämiseen, hän korostaa.

Vaikka Vilhunen olisi ollut osallinen, hänen rooliinsa oli epäitsenäinen, Fredman jatkaa. Tämän tulisi näkyä rangaistuksen pituudessa.

Vilhuselle tuomittu rangaistus on hänen mukaansa epäoikeudenmukaisen kova verrattuna siihen, mitä Aarnio sai huomattavasti pidemmästä syntilistasta.

”Käsitykseni mukaan kuka tahansa olisi saanut aiemmin noudatetun käytännön mukaan maksimirangaistuksen pelkästään niistä viidestä törkeästä huumausainerikoksesta, jotka luettiin Jari Aarnion syyksi salakuljetuksen järjestämisenä”, Fredman huomauttaa.

”Hän on käytännössä jäänyt vaille rangaistusta siitä, että hänen on katsottu tehneen syyksi luetut rikoksensa korkeassa poliisin virassa vastoin kaikkia virkavelvollisuuksiaan. Niistä ei voinut koitua hänelle lisäseuraamusta, koska rangaistuskatto oli jo saavutettu.”

Kaksi naista, Mari Romano ja Seija Kortekallio-Lampi, vaativat oman tuomionsa kumoamista. Joka tapauksessa rangaistuksia pitäisi heidän mukaansa lieventää muun muassa asian saaman poikkeuksellisen julkisuuden takia.

Romano sai hovioikeudessa kolme vuotta ja Kortekallio-Lampi kaksi vuotta vankeutta törkeitä huumerikoksista. He eivät osallistuneet tynnyreiden salakuljetukseen.

Syyttäjät ovat julkistaneet valituslupahakemuksensa jo aiemmin. He hakevat muutosta Aarnion alaisena työskennelleen miehen tuomioon. Heidän mielestään hovioikeuden tuomitsema sakkorangaistus ei ole kohdallaan, ja myös miehen sopivuudesta poliisiksi he ovat eri mieltä hovioikeuden kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  2. 2

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  3. 3

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  4. 4

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  5. 5

   Kohutut potkut TPS:stä saanut Jonne Virtanen asteli jäälle erikoinen nimi selässään, iski TuTolle maalin viidessä minuutissa

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  9. 9

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  10. 10

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  8. 8

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää