Kotimaa

Pudasjärven mönkijäsurmasta syytetty mies määrättiin mielentilatutkimukseen

Pudasjärveläinen mies surmattiin tammikuussa. Samalla hänen vaimonsa siepattiin Ruotsiin ja talo poltettiin.

Oulun käräjäoikeus määräsi perjantaina Pudasjärven poikkeuksellisesta henkirikostapauksesta syytetyn miehen mielentilatutkimukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko vuonna 1984 syntynyttä miestä pidettävä erittäin vaarallisena.

Oikeudenkäynti koskee tapausta, jossa pudasjärveläinen mies ammuttiin kiväärillä kuoliaaksi lähellä kotiaan tämän vuoden tammikuussa. Hän oli mennyt vaatimaan hetkeä aiemmin varastettua mönkijää takaisin.

Käräjäoikeus katsoi perjantaina välituomiossaan, että vuonna 1984 syntynyt mies oli tahallaan ampunut vuonna 1960 syntynyttä pudasjärveläistä miestä.

Rikosvyyhdistä on syytettynä hänen ohellaan myös vuonna 1973 syntynyt mies ja vuonna 1996 syntynyt nainen. Heitä syytetään muun muassa törkeästä ryöstöstä.

Syyttäjä on vaatinut vuonna 1973 syntyneelle miehelle rangaistusta myös avunannosta tappoon. Oikeus katsoi välituomiossaan, että ampuminen tuli hänelle mitä ilmeisimmin yllätyksenä eikä hän siten ole syyllistynyt avunantoon.

Kaikki kolme syytettyä ovat oululaisia.

Tapahtumaketju alkoi poliisin mukaan Pudasjärven keskustasta, jonne epäillyt olivat tulleet Oulusta. Keskustassa seurueen autosta ammuttiin kohti kerrostaloa.

Seurue lähti Pudasjärvelle poliisin mukaan pelottelutarkoituksessa. Autoseurue jatkoi matkaansa Oulun suuntaan, mutta heidän autonsa suistui lumipenkkaan. Kolmikko anasti lähellä sijaitsevan omakotitalon pihasta mönkijän, jolla oletettavasti yritettiin hinata penkkaan ajettu auto takaisin tielle.

Kun uhri saavutti auton suistumispaikan, häntä ammuttiin. Esitutkinnan mukaan epäillyt menivät surmateon jälkeen uhrin omistamaan omakotitaloon, jossa he pahoinpitelivät uhrin vaimoa. Epäillyt pakottivat naisen tekemään verkkopankissa rahansiirtoja ja anastivat talosta omaisuutta.

Nainen siepattiin ja kuljetettiin Ruotsiin. Uhrien omakotitalo tuhottiin polttamalla.

Mielentilatutkimus liittyy syyttäjän vaatimukseen, että ampuja on tuomittava yhdistelmärangaistukseen. Siinä vankeustuomiota seuraa vielä vuoden mittainen valvonta-aika.

Yhdistelmärangaistus voidaan tuomita vakavan rikoksen uusijalle, jota on pidettävä erittäin vaarallisena.

Syytetty vuonna 1984 syntynyt mies on tuomittu aikaisemmin törkeästä pahoinpitelystä ja tapon yrityksestä.

Oikeudenkäynti jatkuu mielentilatutkimuksen jälkeen. Käräjäoikeus ratkaisee sitten, mihin rikoksiin syytetyt ovat syyllistyneet.

Käräjäoikeus määräsi miessyytetyt pidettäviksi yhä vangittuina. Sen sijaan naissyytetty voi odottaa vapaalla oikeudenkäynnin jatkumista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täpötäysi bussi ja rekka törmäsivät Helsingissä: HSL:n mukaan rekka tuli kolmion takaa

  2. 2

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  3. 3

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  4. 4

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  5. 5

   Poliisi tutkii: Laittomilla viinin­maistelu­tilaisuuksilla tehtiin voittoa jopa kymmenen vuoden ajan Helsingissä

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Oli lapsia muttei rahaa – HS:n lukijat kertovat, miten tulivat petetyiksi ja miksi pysyivät yhdessä uskottomuuden jälkeen

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus: Huumekauppa huolestuttaa itäisessä kantakaupungissa ja Itä-Helsingissä asuvia

  10. 10

   Lahti alkoi tarjota köyhempien alueiden koululaisille ilmaista aamu­palaa – Helsingin apulais­pormestari: ”Siitä nousisi aivan hirveä meteli”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  8. 8

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää