Kotimaa

Sairausloman ehdot tarkentuivat: Näitä asioita lääkärit pohtivat jatkossa ennen sairaus­loman myöntämistä

Lääkärit saivat ensi kertaa kansalliset ohjeet. Sairauspoissaolon saaminen ei vastaisuudessa vaikeudu eikä helpotu, sanoo suosituksista vastaavan ryhmän puheenjohtaja.

Sairauspoissaolon tarpeen arviointiin saatiin ensi kertaa kansalliset suositukset, kun vastikään julkaistiin uudet Käypä hoito -suositukset.

Niiden tarkoitus on yhtenäistää käytäntöjä, ja ne on tarkoitettu kaikille lääkäreille, jotka työssään arvioivat työntekijän sairauspoissaolon tarvetta.

Uusiin suosituksiin liittyy kuusitoista kysymystä, joilla lääkärit voivat arvioida sairauspoissaolon tarvetta ja pituutta. Suositukset tehneen lääkäriseura Duodecimin työryhmän puheenjohtaja Jorma Komulainen tähdentää heti aluksi, että sairauspoissaolon saaminen ei vastaisuudessa vaikeudu eikä helpotu.

”Tavoitteena on yhtenäistää sairauspoissaolojen tarpeen arviointia niin, että se olisi oikeudenmukaista kaikkia sairauspoissaoloa tarvitsevia varten. Samoin niin että siinä otettaisiin huomioon olot, joissa ihminen työskentelee ja se työ, mitä hän tekee”, Komulainen sanoo.

Tavoite on hänen mukaansa myös se, että sairauspoissaolo entistä enemmän olisi keino hoitaa ja kuntouttaa eli edistää sairaudesta toipumista.

”Lähtökohtana ei siis ole ollut vaikeuttaa eikä helpottaa sairauspoissaolon saantia vaan yhtenäistää käytäntöä ja vielä niin, että se palvelee sairaudesta toipumista”, kuuluu hänen tiivistyksensä uusista suosituksista.

Yksi oleellinen, uudehko asia on hänen mukaansa se, että sairauspoissaolon tarpeen voi arvioida etävastaanotolla, kun käytettävissä on riittävät tiedot ja potilaskin hyväksyy etävastaanoton.

”Pyritään myös painottamaan sitä, että huomioidaan ihminen ja hänen työnsä kokonaisuudessaan. Jotta sairauspoissaolon voisi korvata sairausvakuutuksesta, pitää olla sairaus tai vahva epäilys siitä. Sama sairaus tai sama vamma jossakin työssä aiheuttaa yhdelle ihmiselle sairauspoissaolotarpeen, mutta ei välttämättä toiselle toisessa ympäristössä”, Komulainen sanoo.

Mitä potilaan sitten pitää tietää?

Komulaisen mukaan aiheesta on juuri valmistumassa ohje potilaille.

”Olennaisia asioita on se, että jos sairauspoissaolo on perusteltu toipumista varten, niin se tulee ja kannattaa käyttää. Sen käyttämättä jättäminen voi heikentää toipumista”, hän sanoo.

”Toinen asia mikä potilaan tulee tietää on se, että lääkärin ja potilaan pitää yhdessä keskustella, mitä sairauspoissaolo tarkoittaa työn tekemisen kannalta ja mitkä aktiviteetit ovat hyviä poissaolon aikana ja mitkä voivat heikentää toipumista.”

Kolmas tärkeä asia on hänen mukaansa sen tiedostaminen, että jos sairauspoissaolo pitkittyy, myös sen haitat voivat lisääntyä. Niitä voivat olla esimerkiksi poissaolo sosiaalisesti tärkeistä ympyröistä ja vuorokausirytmin muutokset.

”Sairauspoissaolo voi olla myös sinänsä haitallinen, vaikka oikein käytettynä on hyödyllinen ja tukee toipumista.”

Suosituksen kysymykset lääkäreille ovat hyvin laajoja ja ammattispesifejä. Niitä ovat esimerkiksi: Mitkä ovat sairauspoissaolon tavoitteet? Kuinka säädökset ja sopimukset määrittävät sairauspoissaoloja ja niiden tarpeen arviointia? Miten arvioidaan sairauden tai vamman vaikutusta työkykyyn?

Samoin kysytään, mitä tiedetään siitä, kuinka työstä poissaolo tukee sairaudesta toipumista, ja mitkä ovat sairauspoissaolon myönteiset ja kielteiset vaikutukset sairaudesta toipumiseen ja toimintakykyyn.

Lääkärit saavat pohtia myös esimerkiksi sitä, milloin sairauspoissaoloja tulee jaksottaa eli kirjoittaa kerrallaan vain lyhyehköjä sairauslomia, ja miten arvioidaan miten potilaan psykososiaalisen tilanteen vaikutus sairauspoissaolon tarpeeseen ja pituuteen.

Käypä hoito -suosituksista uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Oikaisu 15.9. klo 12.26: Suosituksista uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat, ei Aamulehti, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  2. 2

   Näitkö jo nämä? Seitsemän kaikkien aikojen elokuvaa legendaarisen elokuvatoimittaja Helena Yläsen (1943-2018) suosittelemina

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  5. 5

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  6. 6

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  7. 7

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  8. 8

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  9. 9

   Espoo ajautui yli kolmenkymmenen miljoonan euron oikeus­riitaan sairaalan rakennus­kustannuksista

  10. 10

   Pitäisi keksiä puhuttavaa tuntemattomien kanssa, mutta mitään ei tule mieleen – Mikä neuvoksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää