Kotimaa

Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kehotti kaksi vuotta sitten kuvatulla videolla Veikkauksen etua saavia järjestöjä puolustamaan Veikkausta kaikissa yhteyksissä. Nyt hän häpeää puheensa tyyliä.

”Nyt kun kahden vuoden jälkeen puhetta katsoo, niin kyllä hävettää ja pyydän anteeksi.” Näin sanoo valtion rahapelimonopoliyhtiö Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski HS:n haastattelussa perjantaina.

Tällä viikolla sosiaalisessa mediassa on keskusteltu Nummikosken taannoisista puheista. Twitterissä on jaettu videota, joka on kuvattu Nummikosken kaksi vuotta sitten pitämästä puheesta. Hän puhui tuolloin Veikkauksen tuoton edunsaajien viestintäpäivässä.

HS esitteli perjantaina julkaistussa laajassa artikkelissaan Veikkauksen rahoituksen tuloja ja menoja. Selvityksen mukaan Veikkaus kerää suurimman rahavirran noin 3,1 miljardin tuloistaan raha-automaattipelien pelaajilta. He tuovat Veikkauksen kassaan noin 840 miljoonaa vuodessa.

Veikkaus tukee tuotoillaan muun muassa kulttuurin, urheilun, nuorisotyön sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoita.

Lue lisää: Veikkaus kerää peleillään joka vuosi yli kolme miljardia euroa – HS selvitti, minne rahat menevät

Veikkauksen edunsaajat, jotka siis olivat kuuntelemassa Nummikosken puhetta, saavat Veikkaukselta vuosittain noin miljardi euroa. Käytännössä ne ovat toiminnassaan pitkälti riippuvaisia Veikkauksen rahoista.

Videolla Nummikoski kehottaa edunsaajien edustajia pelaamaan Veikkauksen pelejä, sillä – Nummikosken lainaus – ”mä maksan teidän palkan”. Tämä kohta on kuohuttanut sosiaalisessa mediassa monia, joista osa painii kertomansa mukaan rahapeliongelman kanssa. Katso keskustelu oheiselta videolta.


”Miksi et pelaa joka viikko?” Nummikoski kysyy videolla yleisön jäseneltä.

”Miksi mä pelaisin joka viikko?” yleisön jäsen vastaa kysymykseen.

”Mä maksan sun palkan. Eikö se ole hyvä syy, mä maksan sun liksan ja sä pelaat mun pelejä.”

Nummikoski puhuu videolla leikkiä laskien, mutta tämän viikkoisesta Twitter-keskustelusta ilmenee, että osa ihmisistä on pahoittanut mielensä Nummikosken puheesta ja huumorista. Moni pitää puhetta sopimattomana.

 

”Huumori on erittäin vaativa laji.”

Veikkauksen rahat tulevat pelaajilta, joista osalla on peliongelma tai -riippuvuus.

Nummikoski pyytää nyt kaksi vuotta myöhemmin häpeissään anteeksi vanhoja puheitaan.

”Tuohon aikaan muutamassa tilaisuudessa käytin tuota samaa menetelmää. Sain siitä kielteistä palautetta ja luovuin siitä. Huumori on erittäin vaativa laji. Kyllä sen kanssa kannattaa aina olla tarkkana”, Nummikoski sanoi HS:lle perjantaina.

Nummikoski kehottaa videolla Veikkauksen edunsaajaryhmiä puolustamaan Veikkausta aina, kun esimerkiksi Suomen rahapelijärjestelmää kyseenalaistetaan.

”Aina missä tahansa näette, että Suomen rahapelijärjestelmää haastetaan – syystä tai toisesta, millä tahansa perusteella – toivoisin, että nousette barrikadeille puolustamaan järjestelmää ja kertomaan sen eri ulottuvuuksista ja hyvyydestä”, Nummikoski sanoi syyskuussa 2017.

Hänen mukaansa rahapelijärjestelmän eri ulottuvuudet huomioiden ”Suomen järjestelmä on taatusti maailman paras rahapelijärjestelmä. Sillä tavalla se on myös puolustamisen arvoinen”.

Veikkaus joutui arvostelun kohteeksi viimeksi kesällä radiomainosten takia. Mainoksissa esiintyneet hahmot haikailevat jännityksen ja voittojen perään – ja kysyvät neuvoa terapeutilta: ”Onko ok haluta sellasta?”

Terttu Obersekki -niminen terapeutti pitää haluja hyväksyttävinä ja patistelee asiakkaitaan ”totouttamaan” ajatuksiaan raviradalla tai Veikkauksen internet-sivuilla.

Lue lisää: Veikkaus veti kuohuttaneen radiomainoksensa pois, mutta vasta kun kampanja oli käytännössä ohi

Nummikoski sanoi perjantaina HS:lle, ettei enää pitäisi samanlaista puhetta kuin kaksi vuotta sitten. Hänen mukaansa itse viesti on yhä tärkeä ja ajankohtainen, mutta nykyään hän ilmaisisi asian toisella tapaa.

Nummikoski kertoo halunneensa korostaa Veikkauksen tärkeyttä myös edunsaajien kannalta. Hänen mielestään rahapelaamisesta käytävä keskustelu on tervetullutta, koska rahapelijärjestelmällä on iso merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa niin historiallisesti, haittojen kannalta kuin edunsaajien kannaltakin.

Varatoimitusjohtajan viesti on silti edelleen sama.

”Jos mietitään kansalaisten näkökulmasta, niin se, että järjestelmä nojaa ehdottomasti siihen, että pelaamisen pitää olla vastuullista ja aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja. Myös kansalaisten yleisen hyväksyttävyyden kannalta sillä on merkitystä, että tuotto menee hyvään tarkoitukseen”, Nummikoski sanoo.

”Tuottohan menee aina jonnekin. Suomessa se on ratkaistu niin, että se menee hyvään tarkoitukseen, mikä on parempi kuin että se menisi jonnekin muualle. Tämä on yhdistelmä, joka on suomalaisen rahapelijärjestelmän eittämätön vahvuus.”


Veikkauksen edunvälittäjien verkoston pääsihteeri Rosa Meriläinen ei ollut kuulemassa Nummikosken kahden vuoden takaista puhetta eikä ole nähnyt videota siitä.

”Olen itse julkisuudessa sanonut, että kohu johtuu siitä, että Veikkaus julkisti kesällä mainoksia, joista välittyy sellainen vaikutelma, että he suhtautuvat piittaamattomasti rahapelihaittojen torjuntaan. Ja kaikki tietävät, että monopolin laillinen oikeutus tulee pelihaittojen torjunnasta”, Meriläinen sanoo.

Hänen mukaansa edunsaajat puolustavat yksinoikeuteen perustuvaa rahapelijärjestelmää.

”Totta kai edunsaajilla on yhteinen intressi puolustaa yksinoikeuteen perustuvaa rahapelijärjestelmää aitona yksinoikeutena. Sehän on yksinomaan positiivinen asia, että meidän yksinoikeuteen perustuvan rahapelijärjestelmän tuottoja käytetään hyvään tarkoitukseen.”

Meriläisen mukaan edunsaajien velvollisuutena on kertoa, mihin ja miten rahat käytetään.

”Se on tavallaan osa rahapelijärjestelmää näyttää sitä hyvää, mitä yhteiskunta saa sillä rahalla.

Meriläinen ei koe, että edunsaajat olisivat olleet kesän keskusteluissa hiljaa.

Hänen mielestään poliitikot ovat hiljaisempia puolustamaan rahapelien yksinoikeusjärjestelmää, vaikka sen kannatus on laaja heidän keskuudessaan. Meriläinen uskoo hiljaisuuden liittyvän osittain siitä, että rahapelijärjestelmä on monimutkainen ja hankala kokonaisuus.

”Poliitikkojen tehtävä on päättää, mistä kenenkin rahoitus tulee. Harva edunsaaja on valinnut tätä rahoitusta. Mutta kun se rahoitustapa nyt on, meidän tehtävä – kuten minkä tahansa julkisen rahan käyttäjän tehtävä – on näyttää, mihin se raha käytetään.”

Oikaisu 14.9. klo 11.40: HS:n selvityksen mukaan Veikkaus kerää suurimman rahavirran noin 3,1 miljardin tuloistaan raha-automaattipelien pelaajilta. Jutussa puhuttiin virheellisesti rahapelien pelaajista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  8. 8

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää