Kotimaa

Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kehotti kaksi vuotta sitten kuvatulla videolla Veikkauksen etua saavia järjestöjä puolustamaan Veikkausta kaikissa yhteyksissä. Nyt hän häpeää puheensa tyyliä.

”Nyt kun kahden vuoden jälkeen puhetta katsoo, niin kyllä hävettää ja pyydän anteeksi.” Näin sanoo valtion rahapelimonopoliyhtiö Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski HS:n haastattelussa perjantaina.

Tällä viikolla sosiaalisessa mediassa on keskusteltu Nummikosken taannoisista puheista. Twitterissä on jaettu videota, joka on kuvattu Nummikosken kaksi vuotta sitten pitämästä puheesta. Hän puhui tuolloin Veikkauksen tuoton edunsaajien viestintäpäivässä.

HS esitteli perjantaina julkaistussa laajassa artikkelissaan Veikkauksen rahoituksen tuloja ja menoja. Selvityksen mukaan Veikkaus kerää suurimman rahavirran noin 3,1 miljardin tuloistaan raha-automaattipelien pelaajilta. He tuovat Veikkauksen kassaan noin 840 miljoonaa vuodessa.

Veikkaus tukee tuotoillaan muun muassa kulttuurin, urheilun, nuorisotyön sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoita.

Lue lisää: Veikkaus kerää peleillään joka vuosi yli kolme miljardia euroa – HS selvitti, minne rahat menevät

Veikkauksen edunsaajat, jotka siis olivat kuuntelemassa Nummikosken puhetta, saavat Veikkaukselta vuosittain noin miljardi euroa. Käytännössä ne ovat toiminnassaan pitkälti riippuvaisia Veikkauksen rahoista.

Videolla Nummikoski kehottaa edunsaajien edustajia pelaamaan Veikkauksen pelejä, sillä – Nummikosken lainaus – ”mä maksan teidän palkan”. Tämä kohta on kuohuttanut sosiaalisessa mediassa monia, joista osa painii kertomansa mukaan rahapeliongelman kanssa. Katso keskustelu oheiselta videolta.


”Miksi et pelaa joka viikko?” Nummikoski kysyy videolla yleisön jäseneltä.

”Miksi mä pelaisin joka viikko?” yleisön jäsen vastaa kysymykseen.

”Mä maksan sun palkan. Eikö se ole hyvä syy, mä maksan sun liksan ja sä pelaat mun pelejä.”

Nummikoski puhuu videolla leikkiä laskien, mutta tämän viikkoisesta Twitter-keskustelusta ilmenee, että osa ihmisistä on pahoittanut mielensä Nummikosken puheesta ja huumorista. Moni pitää puhetta sopimattomana.

 

”Huumori on erittäin vaativa laji.”

Veikkauksen rahat tulevat pelaajilta, joista osalla on peliongelma tai -riippuvuus.

Nummikoski pyytää nyt kaksi vuotta myöhemmin häpeissään anteeksi vanhoja puheitaan.

”Tuohon aikaan muutamassa tilaisuudessa käytin tuota samaa menetelmää. Sain siitä kielteistä palautetta ja luovuin siitä. Huumori on erittäin vaativa laji. Kyllä sen kanssa kannattaa aina olla tarkkana”, Nummikoski sanoi HS:lle perjantaina.

Nummikoski kehottaa videolla Veikkauksen edunsaajaryhmiä puolustamaan Veikkausta aina, kun esimerkiksi Suomen rahapelijärjestelmää kyseenalaistetaan.

”Aina missä tahansa näette, että Suomen rahapelijärjestelmää haastetaan – syystä tai toisesta, millä tahansa perusteella – toivoisin, että nousette barrikadeille puolustamaan järjestelmää ja kertomaan sen eri ulottuvuuksista ja hyvyydestä”, Nummikoski sanoi syyskuussa 2017.

Hänen mukaansa rahapelijärjestelmän eri ulottuvuudet huomioiden ”Suomen järjestelmä on taatusti maailman paras rahapelijärjestelmä. Sillä tavalla se on myös puolustamisen arvoinen”.

Veikkaus joutui arvostelun kohteeksi viimeksi kesällä radiomainosten takia. Mainoksissa esiintyneet hahmot haikailevat jännityksen ja voittojen perään – ja kysyvät neuvoa terapeutilta: ”Onko ok haluta sellasta?”

Terttu Obersekki -niminen terapeutti pitää haluja hyväksyttävinä ja patistelee asiakkaitaan ”totouttamaan” ajatuksiaan raviradalla tai Veikkauksen internet-sivuilla.

Lue lisää: Veikkaus veti kuohuttaneen radiomainoksensa pois, mutta vasta kun kampanja oli käytännössä ohi

Nummikoski sanoi perjantaina HS:lle, ettei enää pitäisi samanlaista puhetta kuin kaksi vuotta sitten. Hänen mukaansa itse viesti on yhä tärkeä ja ajankohtainen, mutta nykyään hän ilmaisisi asian toisella tapaa.

Nummikoski kertoo halunneensa korostaa Veikkauksen tärkeyttä myös edunsaajien kannalta. Hänen mielestään rahapelaamisesta käytävä keskustelu on tervetullutta, koska rahapelijärjestelmällä on iso merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa niin historiallisesti, haittojen kannalta kuin edunsaajien kannaltakin.

Varatoimitusjohtajan viesti on silti edelleen sama.

”Jos mietitään kansalaisten näkökulmasta, niin se, että järjestelmä nojaa ehdottomasti siihen, että pelaamisen pitää olla vastuullista ja aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja. Myös kansalaisten yleisen hyväksyttävyyden kannalta sillä on merkitystä, että tuotto menee hyvään tarkoitukseen”, Nummikoski sanoo.

”Tuottohan menee aina jonnekin. Suomessa se on ratkaistu niin, että se menee hyvään tarkoitukseen, mikä on parempi kuin että se menisi jonnekin muualle. Tämä on yhdistelmä, joka on suomalaisen rahapelijärjestelmän eittämätön vahvuus.”


Veikkauksen edunvälittäjien verkoston pääsihteeri Rosa Meriläinen ei ollut kuulemassa Nummikosken kahden vuoden takaista puhetta eikä ole nähnyt videota siitä.

”Olen itse julkisuudessa sanonut, että kohu johtuu siitä, että Veikkaus julkisti kesällä mainoksia, joista välittyy sellainen vaikutelma, että he suhtautuvat piittaamattomasti rahapelihaittojen torjuntaan. Ja kaikki tietävät, että monopolin laillinen oikeutus tulee pelihaittojen torjunnasta”, Meriläinen sanoo.

Hänen mukaansa edunsaajat puolustavat yksinoikeuteen perustuvaa rahapelijärjestelmää.

”Totta kai edunsaajilla on yhteinen intressi puolustaa yksinoikeuteen perustuvaa rahapelijärjestelmää aitona yksinoikeutena. Sehän on yksinomaan positiivinen asia, että meidän yksinoikeuteen perustuvan rahapelijärjestelmän tuottoja käytetään hyvään tarkoitukseen.”

Meriläisen mukaan edunsaajien velvollisuutena on kertoa, mihin ja miten rahat käytetään.

”Se on tavallaan osa rahapelijärjestelmää näyttää sitä hyvää, mitä yhteiskunta saa sillä rahalla.

Meriläinen ei koe, että edunsaajat olisivat olleet kesän keskusteluissa hiljaa.

Hänen mielestään poliitikot ovat hiljaisempia puolustamaan rahapelien yksinoikeusjärjestelmää, vaikka sen kannatus on laaja heidän keskuudessaan. Meriläinen uskoo hiljaisuuden liittyvän osittain siitä, että rahapelijärjestelmä on monimutkainen ja hankala kokonaisuus.

”Poliitikkojen tehtävä on päättää, mistä kenenkin rahoitus tulee. Harva edunsaaja on valinnut tätä rahoitusta. Mutta kun se rahoitustapa nyt on, meidän tehtävä – kuten minkä tahansa julkisen rahan käyttäjän tehtävä – on näyttää, mihin se raha käytetään.”

Oikaisu 14.9. klo 11.40: HS:n selvityksen mukaan Veikkaus kerää suurimman rahavirran noin 3,1 miljardin tuloistaan raha-automaattipelien pelaajilta. Jutussa puhuttiin virheellisesti rahapelien pelaajista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syyskuussa tuli 40 000 työllistä lisää, joista 39 000 oli naisia

  2. 2

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  4. 4

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  5. 5

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  6. 6

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  8. 8

   Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

  9. 9

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  10. 10

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  7. 7

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  10. 10

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  11. Näytä lisää