Kotimaa

Jehovan todistajien vapautus armeijasta kumottiin, nyt enemmistö heistä näyttää hakeutuvan siviili­palvelukseen – Frans Lilja, 20, kertoo, miksi armeija ei ollut hänelle vaihtoehto

Jehovan todistajat oli vapautettu asevelvollisuudesta yli 30 vuoden ajan. Huhtikuusta lähtien myös he ovat joutuneet suorittamaan joko armeijan tai siviilipalveluksen. Selvä enemmistö näyttää valitsevan siviilipalveluksen.

Selvä valtaosa asevelvolliseksi tulleista Jehovan todistajista näyttää hakeutuvan siviilipalvelukseen. Ensimmäiset liikkeen jäsenet ovat jo aloittaneet palveluksen suorittamisen.

Yksi heistä on 20-vuotias opiskelija Frans Lilja. Hän aloitti siviilipalveluksen elokuun lopun koulutuserässä yhdessä 11 muun Jehovan todistajan kanssa.

Lilja kertoo harkinneensa perinpohjaisesti, valitseeko hän siviilipalveluksen vai totaalikieltäytymisen.

”Ensimmäinen ajatukseni oli, etten halua tehdä myönnytyksiä uskontoni kustannuksella. Halusin varmistua siitä, että siviilipalvelus on sovelias uskonnon näkökulmasta.”

Jehovan todistajat oli vapautettu runsaan kolmenkymmenen vuoden ajan armeijasta ja siviilipalveluksesta. Eduskunta kumosi heitä koskevan vapautuslain tämän vuoden huhtikuun alusta lähtien.

Lähes kaikki asevelvollisiksi tulleet Jehovan todistajat näyttävät valitsevan nyt siviilipalveluksen. Vain pieni vähemmistö on ensimmäisten viiden kuukauden aikana ilmoittautunut armeijaan tai ryhtynyt totaalikieltäytyjäksi.

”Yli neljäsataa Jehovan todistajaa on hakenut siviilipalvelukseen erivapauden poistamisen jälkeen. Se on hyvin runsas määrä”, sanoo siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen.

Vapautuslain aikana asevelvollisuusikäiset Jehovan todistajat saivat lykkäyksen palveluksesta kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Heidät vapautettiin kokonaan sinä vuonna, jolloin he täyttivät 29 vuotta.

Lykkäysputkessa oli arvioiden mukaan 600–700 alle 29-vuotiasta liikkeen jäsentä, kun vapautuslaki kumottiin keväällä. Lähes kaikki tähän mennessä palvelukseen hakeneista kuuluvat tähän joukkoon.

Ensimmäiset nuoret ovat voineet jo käydä myös kutsunnoissa. Ne alkoivat tämän vuoden osalta elokuun puolivälissä.

Jehovan todistajat ei ole ohjeistanut nuoria jäseniään siinä, tulisiko heidän hakeutua armeijaan, siviilipalvelukseen vai totaalikieltäytyjäksi. Asepalvelukseen kutsuttavissa ikäluokissa on vuosittain keskimäärin noin 60–70 Jehovan todistajaa.

”Meille on sanottu, että kyseessä on omantunnon päätös. Jokaisen nuoren täytyy perustella ratkaisu itselleen. Seurakunta on tukenut päätöksenteossa neuvomalla Raamatun kohtia ja siviilipalveluslain pykäliä, joista voi olla apua harkinnassa”, Frans Lilja sanoo.

Lilja tutki itsekin ensin Raamattua ja sitten siviilipalveluslakia.

Hän löysi perusteet siviilipalvelukselle Raamatusta kirjeestä Titukselle. Siinä sanotaan, että ”muistuta heitä jatkuvasti siitä, että heidän tulee olla alamaisia ja tottelevaisia hallituksille ja viranomaisille ja olla valmiit kaikkeen hyvään työhön”.

Siviilipalveluslaki puolestaan vakuutti Liljan siitä, ettei hän joudu toimimaan vakaumuksensa vastaisesti sen enempää palveluksen kuin mahdollisen sodankaan aikana.

”Meitä ei laitettaisi sotatilanteessa rintamalle.”

Sen sijaan armeija ei ollut Liljalle missään vaiheessa vaihtoehto, vaikka myös varusmiespalveluksen voi suorittaa aseettomasti.

”Raamatussa on selvä peruste, ettei itseään tule laittaa sellaiseen tilanteeseen, jossa voisi joutua riistämään jonkun toisen hengen. Vaikka menisi aseettomaan palvelukseen, sekin tukisi tällaista toimintaa”, Lilja sanoo.

Lilja korostaa arvioivansa asiaa vain omalta osaltaan. Hän ei halua neuvoa, miten muiden tulisi toimia.

”Omassa ystäväpiirissäni on suhtauduttu aika positiivisesti vapautuslain kumoamiseen. Uskon, että valtaenemmistö suorittaa siviilipalveluksen. Tietenkin on myös niitä, jotka valitsevat omista syistään totaalikieltäytymisen. Sekä siviilipalvelukselle että totaalikieltäytymiselle voi löytää perusteet Raamatusta.”

Armeijakaan ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto kaikille liikkeen jäsenille. Jotkut yksittäiset henkilöt ovat ilmoittaneet suorittavansa varusmiespalveluksen, sanoo kapteeni Timo Miettinen maavoimien esikunnasta.

Oma kysymyksensä on se, kuinka moni Jehovan todistaja ryhtyy mahdollisesti totaalikieltäytyjäksi. Ainakaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että liikkeen jäsenet kieltäytyisivät sankoin joukoin sekä siviilipalveluksesta että armeijasta.

Siviilipalvelusjohtaja Reijosen mukaan yksittäiset jäsenet ovat kieltäytyneet kaikesta palvelusta tänä vuonna.

Ennen kuin vapautuslaki säädettiin runsas kolmekymmentä vuotta sitten, valtaosa Suomen totaalikieltäytyjistä oli Jehovan todistajia. Yli sata liikkeen jäsentä joutui vuosittain erityistyölaitokseen, vankilaan tai työsiirtolaan aseistakieltäytymisen takia.

Mikäli liikkeen jäsenet kieltäytyvät nyt sekä armeijasta että siviilipalveluksesta, heitä odottaa muiden totaalikieltäytyjien tapaan vankeustuomio tai valvontarangaistus.

Lilja kertoo ensimmäisten viikkojen perusteella kokevansa, että siviilipalveluksesta on hyötyä yhteiskunnalle ja että hän oppii siinä hyödyllisiä taitoja.

”Se vähän yllätti, miten hyvin kaikki on järjestetty. Opetus on laadukasta, ja laitteet ovat modernit”, hän sanoo.

Lilja saa neliviikkoisen Lapinjärven-koulutusjakson aikana koulutusta palo- ja pelastustoiminnasta. Mitään arvosteltavaa hän ei keksi tähänastisesta palvelusajasta edes kysyttäessä.

”Saan koulutuksen aikana järjestyksenvalvonta-, ensiapu- ja alkusammutuskortit. Esimerkiksi tiistaina sammutimme palavia tynnyreitä”, hän sanoo.

Koulutusjakson jälkeen hän siirtyy suorittamaan siviilipalvelusta 11 kuukauden ajaksi Siikaisten kuntaan, jonka alueelta hän on kotoisin.

”Toivoin monialaista työtä. Teen mahdollisesti sijaisuuksia koululla sekä hoidan piha- ja ulkoliikunta-alueita.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Hovioikeuden päätös johti vapautuslain kumoamiseen


 Helsingin hovioikeus kumosi viime vuoden helmikuussa ensimmäistä kertaa totaalikieltäytyjän syytteen ja vapautti siten rangaistuksesta. Se johti tapahtumaketjuun, jonka päätteeksi huhtikuussa kumoutui Jehovan todistajien vapautuslaki.

 Syytteestä vapautunut mies vastusti sotimista. Hovioikeus katsoi, että miehen tuomitseminen rangaistukseen olisi ollut perustuslaissa kiellettyä syrjivää kohtelua Jehovan todistajiin nähden.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU ja Britannia sopuun brexit-sopimuksesta – sopimuksen läpi­meno britti­parlamentissa yhä epävarmaa

  2. 2

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Teemu Pukin maali valittiin hienoimmaksi taidonnäytteeksi

  5. 5

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  6. 6

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Brexit oli yhden miehen virhearvio, josta paisui koko kansakunnan piina ja nöyryytys

  9. 9

   Ministeri hermostui naudanlihakiellosta – Sai kutsun opiskelijalounaalle

  10. 10

   Suren sitä, ettei tyttäreni halua lapsia enkä saa kokea isovanhemmuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  4. 4

   ”Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus” – Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen, minkä jälkeen Trump hyökkäsi omiensakin kimppuun

  5. 5

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  9. 9

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää