Kotimaa

Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

Tautia levittävät etenkin hyttyset, mutta sen voi saada myös kuolleesta rusakosta. Metsästäjiä Ruokavirasto kehottaa käyttämään kertakäyttökäsineitä nylkiessään jäniksiä alueilla, joilla sairautta esiintyy.

Jäniksistä ihmisiin tarttuva tularemia eli jänisrutto näyttää yleistyvän. Suomessa on todettu jo 28 sairastumista jänisruttoon. Ruokavirasto on tutkinut kesän aikana kuusi taudin tappamaa jänistä.

Ruotsi raportoi kuukausi sitten EU:n tautivirasto ECDC:lle epidemiasta, joka oli sairastuttanut kesän mittaan yli 200 ihmistä etenkin Taalainmaalla sekä Gävleborgin ja Örebron lääneissä.

Suomessa oli silloin ilmoitettu seitsemän sairastumista ja Norjassa viisitoista. ECDC luonnehti siinä vaiheessa Suomen tilannetta vakaaksi.

Tämän jälkeen sairastuneiden määrä on siis noussut.

”Tapausten määrä nousee syksyn aikana, mutta isompi piikki on edessä tulevina vuosina”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jussi Sane sanoo.

Tauti etenee useamman vuoden sykleissä. Kolme vuotta sitten siihen sairastui ennätykselliset 700 ihmistä.

”Jänisruttoa esiintyy loppukesän ja alkusyksyn aikana varsinkin Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.”

Ihmisten sairastumisia on todettu nyt myös Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Jänisrutto on bakteerin aiheuttama zoonoosi eli eläimistä ihmisiin tarttuva sairaus. Sitä on tavattu yli 200 eläinlajilla, sekä nisäkkäillä että linnuilla.

Sairaus on yleisin metsäjäniksillä ja rusakoilla, jotka kuolevat bakteerin aiheuttamaan verenmyrkytykseen muutamassa päivässä. Jo pieni määrä herkästi tarttuvia bakteereita riittää aiheuttamaan sairastumisen.

Ihmiseen bakteeri voi päästä useita eri reittejä. Tavallisin reitti on hyttynen, joka siirtää bakteerin eläinlajista toiseen imiessään verta.

Taudin voi saada sairaasta tai kuolleesta eläimestä esimerkiksi kädessä olevan haavan tai silmän sidekalvon kautta. Tartunta voi tulla myös keuhkotulehduksen kautta tai sairautta kantaneen eläimen lihasta.

Sairastuneita eläimiä on löydetty etenkin läheltä ihmisten asumuksia.

”Kun luonnonvarainen eläin sairastuu, se ei loppuvaiheessa enää pelkää ihmistä”, Ruokaviraston erikoistutkija Varpu Hirvelä-Koski kertoo.

”Eläimet hakeutuvat pihoille, missä ihmiset havaitsevat ne.”

Kuolleen jäniksen voi lähettää Ruokavirastoon tutkittavaksi. Paljain käsin siihen ei kuitenkaan saa koskea, sillä jäniksillä on muitakin sairauksia, jotka voivat tarttua ihmisiin.

”Jänisruttoon kuolleen eläimen turkissa on kuivuneita eritteitä, jotka voivat pölistä ja aiheuttaa ihmiselle keuhkotularemian. Se on vaikea hoitaa”, Hirvelä-Koski sanoo.

”Kuollutta eläintä ei pitäisi pöllytellä eikä koskea siihen kuin käsi ehjän muovipussin sisällä.”

Metsästäjiä Ruokavirasto kehottaa käyttämään kertakäyttökäsineitä nylkiessään jäniksiä alueilla, joilla sairautta esiintyy.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kuumetta ja päänsärkyä


 Ihmiseen tarttuneen jänisruton oireita ovat kuume, päänsärky ja lihaskivut. Imusolmukkeet voivat turvota.

 Jos tauti on tarttunut hyttysen pistosta, pistoskohta tulehtuu ja siihen nousee paukama. Keuhkojen kautta saatu tartunta taas aiheuttaa keuhkokuumeen.

 Oireet ovat usein niin epämääräisiä, ettei jänisruttoa tunnisteta. Jos se kuitenkin todetaan, hoito on antibioottikuuri. Tavallisimmat antibiootit eivät tehoa bakteeriin.

 Jänisruttoa epäilevän kannattaa käydä lääkärissä, Terveyskirjasto neuvoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää