Kotimaa

Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

Vieraiden kielten opiskelijaryhmät ovat kyselyn perusteella pienentyneet tänä syksynä osassa lukioista jopa liki puolella. Vaikka takana olisi vuosien pitkän kielen opiskelu, omaa tasoa vastaavaa ryhmää ei lukiossa välttämättä ole.

Suomalaisten kielitaidon typistymisestä vain englantiin on kannettu huolta jo vuosia, mutta silti monen lukiolaisen muiden vieraiden kielten opiskelu uhkaa tyssätä lukion alkuun.

Tämä käy ilmi Suomen kieltenopettajien liiton (Sukol) tuoreesta kyselystä. Liitto selvitti vielä julkaisemattomassa kyselyssään lukion kieltenopettajilta lukioiden kieliopintojen tarjontaa.

Lukioissa kaikkialla Suomessa hikoillaan tällä viikolla kielioppisääntöjen kanssa. Syksyn ylioppilaskokeiden kirjalliset kokeet alkavat tänään maanantaina lyhyen vieraan kielen kokeella. Pitkän vieraan kielen koe on vuorossa perjantaina.

Vieraiden kielten opiskelijaryhmät ovat pienentyneet tänä syksynä osassa lukioista jopa liki puolella, kyselystä selviää. Opiskelijoiden kannalta tämä saattaa tarkoittaa itseopiskelun lisääntymistä tai sitä, että kesken koulupäivän voi joutua matkustamaan opetuksen perässä lukiosta toiseen.

”Se on valitettavan yleistä”, sanoo Sukolin puheenjohtaja Sanna Karppanen.

”Moni lukio mainostaa, että meillä tarjotaan sitä ja tätä, mutta sitten ryhmiä ei synny ja opiskelijat joutuvat matkustamaan naapurikouluun kesken koulupäivän.”

 

”Monissa lukiossa mainostetaan, että meillä tarjotaan sitä ja tätä, mutta sitten ryhmiä ei synny.”

Tilanteeseen havahtui myös tamperelaisen Eeva Laineen esikoinen, joka aloitti lukion tänä syksynä. Laine kertoo, että aikoinaan lasten kielivalinnoissa kannustettiin ahkerasti ottamaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi muuta kuin englantia.

Kun Laineen esikoinen ehti lukioikään, he huomasivat, ettei espanjaa tarjottu A-kielenä kuin yhdessä kaupungin lukioista, Tammerkosken lukiossa. Tänä syksynä A-espanjan opetus siirtyi opettajan mukana Sammon lukioon.

”Nuoreni teki lopulta lukiovalintansa muiden syiden perusteella. Hän sanoi, ettei halua juosta keskellä päivää kolmen kilometrin päähän espanjantunneille, joten A-espanjan opiskelu jäi nyt tähän.”

Tampereen lukioissa on vieraina A-kielinä tarjolla englantia ja saksaa.

”Käytännössä muut kielet on keskitetty kukin yhteen lukioon. Lukujärjestysteknisesti ne on sijoitettu siten, että tunnit ovat päivän alussa tai lopussa niin, että tunneille pystyy tulemaan myös toisesta lukiosta”, kertoo lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio.

Suonio sanoo ymmärtävänsä opiskelijoiden harmin.

”Onhan se epäkiitollista, että opiskelija joutuu kulkemaan koulusta toiseen, mutta toinen puoli on, että meillä ei ole resursseja pitää yllä kovin laajaa kielitarjontaa kaikissa lukioissa.”

 

”Meillä ei ole resursseja pitää yllä kovin laajaa kielitarjontaa kaikissa lukioissa.”


Toista vuotta Tammerkosken lukiota käyvä Hilja Koivisto valitsi viikoittaisen pendelöinnin lukioiden välillä. Vielä viime vuonna opetus oli hänen omassa lukiossaan.

”En ole kokenut sitä liian raskaaksi. Kävelymatka on lyhyt, ja tarvittaessa pääsee myös bussilla.”

Moni Koiviston ryhmästä on kuitenkin jättänyt espanjan opiskelun kesken. ”Voi olla, että joillekin opetuksen siirtyminen on vaikuttanut.”

A-kieli on kaikille pakollinen vieras kieli, joka alkaa ensi vuoden alusta koko Suomessa ensimmäiseltä luokalta lähtien.

Tampereen kaupunki on panostanut A1-kielivalintojen monipuoliseen tarjontaan. Ensi vuoden alusta kaupungissa voi valita A1-kielen laajasta kirjosta: englanti, ruotsi, saksa, ranska, espanja, venäjä ja kiina.

Lue lisää: Koulujen kielitarjonta yksipuolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

Suonion mukaan kielitarjonnan monipuolisuus on osa kaupungin strategiaa. Kielipolun jatkuminen pyritään takaamaan myös harvinaisissa kielissä.

”Se tarkoittaa, että jos aloitetaan opiskelu peruskoulussa, niin pyritään katsomaan, että se on mahdollista myös lukiokoulutuksen loppuun edes yhdessä lukiossa.”Sukolin kyselyssä lähes 60 prosenttia opettajista kertoi, että jos ryhmät ovat pieniä, opetusta järjestetään monessa lukiossa puolikkaina kursseina.

Opiskelijan kannalta tämä tarkoittaa, että opettajan johdolla opetusta on vain puolet ja loppu olisi itseopiskelua.

”Se vaatii opiskelijalta suurta motivaatiota ja itseohjautuvuutta. Vaara on, että kielenopiskelusta menee kokonaan maku”, Sukolin puheenjohtaja Sanna Karppanen sanoo.

Siksi moni opettaja opettaa puolikkaasta kurssista kaikki tunnit, vaikka saa vain puolet palkasta.

”Monesti he ajattelevat, että jos en pidä näistä tunneista kiinni, kohta ei ole näitäkään. Toisaalta opettajilla on korkea työmoraali: he haluavat kannustaa nuoria hyviin tuloksiin ja siksi haluavat opettaa.”

Liki kolmannes kyselyyn osallistuneista kertoo, että A-kielten opiskelijoita yhdistetään lyhyen opintomäärän ryhmiin, jolloin samassa ryhmässä voi olla useita eritasoisia opiskelijoita. Opettajan tehtävä on opettaa heitä kaikkia.

”Se vaatii opettajalta hyvin paljon”, Karppanen kertoo.

 

”Vaara on, että kielenopiskelusta menee kokonaan maku.”


Syynä kielivalintojen hiipumiseen pidetään uutta korkeakoulujen todistusvalintaa, joka painottaa matematiikan osaamista. Joidenkin vastaajien mukaan tämä voi pahimmillaan johtaa lyhyiden kielten opiskelun vähenemiseen tai jopa kuolemaan, Karppanen kertoo.

”Monesta lukiosta tuli viestiä, että etenkin lyhyet kielet on hiipumassa lukiosta pois, kun opiskelijat eivät valitse kieliä. Englanti on pian ainoa.”

Peruskoulussa kielivalinnan tehneellä pitäisi olla oikeus saada valitsemansa A-kielen opetusta myös lukiossa, muistuttaa opetusneuvos Anu Halvari Opetushallituksesta. Halvari tietää, että monesti kielivalinnasta kiinni pitäminen tarkoittaa sukkulointia oppitunneille toiseen lukioon koulupäivän aikana.

Aikatauluttaminen on Halvarin mukaan nuoren kannalta raskasta jo entisestään täyden lukujärjestyksen vuoksi.

”Hirveästi nostan hattua jokaiselle nuorelle, joka jaksaa näin viikoittain tehdä.”

Tilanteeseen on mietitty useita erilaisia verkko-opetusmahdollisuuksia tai monimuoto-opintoja. Niiden käytöstä on Halvarin mukaan vielä niukasti seurantatutkimusta lukion kieltenopiskelussa.

Kieliä ei opiskella ensisijaisesti ylioppilastutkintoa varten, vaan niistä on hyötyä myös jatko-opinnoissa ja muussa elämässä, Halvari muistuttaa.

Uusiin lukio-opetussuunnitelman perusteisiin on hänen mukaansa kaavailtu työkaluja, joiden avulla kielten osaamista voisi dokumentoida nykyistä paremmin.

 

”Hirveästi nostan hattua jokaiselle nuorelle, joka jaksaa näin viikoittain tehdä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Syksyn 2019 ylioppilaskirjoitusten koepäivät


 Maanantai 16. syyskuuta: vieraan kielen lyhyt oppimäärä

 Keskiviikko 18. syyskuuta: äidinkielen (suomi ja ruotsi) lukutaidon koe

 Perjantai 20. syyskuuta: vieraan kielen pitkä oppimäärä

 Maanantai 23. syyskuuta: saame äidinkielenä

 Tiistai 24. syyskuuta: matematiikan pitkä ja lyhyt oppimäärä

 Torstai 26. syyskuuta: psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

 Perjantai 27. syyskuuta: toisen kotimaisen kielen pitkä ja keskipitkä oppimäärä

 Tiistai 1. lokakuuta: äidinkielen (suomi ja ruotsi) kirjoitustaidon koe, suomi/ruotsi toisena kielenä

 Torstai 3. lokakuuta: uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  5. 5

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  9. 9

   I love me -hyvinvointimessuilla esitellään turkiksia, ja se sai aikaan ennennäkemättömän palautevyöryn

  10. 10

   HS-analyysi: Boris Johnson päätti pelastaa kasvonsa ”monen kirjeen hämäystaktiikalla” – ja taktiikka näyttää toimivan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää