Kotimaa

Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

Kiireiseen arkeen haetaan helpotusta kansalaisopiston kursseilta. Opettajina toimivat ammattijärjestäjä, uniterapeutti ja kotitalousopettaja kertovat, mitkä niksit ovat helpottaneet heidän arkeaan.

Maanantaina arki vyöryy taas päälle. Auttaisiko tunteeseen jooga tai mindfulness vai pitäisikö mennä suoraan stressinhallintakurssille? Ainakin ”Taklaa tavarat” -kurssi kuulostaa hyödylliseltä.

Kansalais- ja työväenopistojen kurssiesitteistä voi lukea kiireisen nykyihmisen tarpeet: on paljon kursseja rentoutumiseen, itsetuntemukseen, arjen kiireiden selättämiseen ja elämänhallintaan. Yhden illan lyhytkurssit ovat yhä suositumpia.

Kaikki eivät kursseille ehdi tai pääse, joten HS kysyi kolmelta opistokurssin vetäjältä arkea helpottavia vinkkejä. Ammattijärjestäjä kertoo, miten kodin järjestäminen helpottaa elämää. Uniterapeutti antaa neuvoja hyvään uneen ja kotitalousopettaja nopeaan arkikokkaukseen.

Aloita kodin järjestäminen vaikka yhdestä hyllystä

Ammattijärjestäjä Nina Päivinen:

”Tavaratulva on nykyään valtava. Monet tavarat on hankittu helpottamaan elämää, mutta ajatus kääntyy päälaelleen, jos tavaraa on liikaa. Se voi aiheuttaa pahaa oloa, vaikka kotona pitäisi olla miellyttävää ja rauhoittavaa.


Kodin järjestämisellä saa aikaa ja tilaa kodin elämään. Ajan kuluessa koteihin on kertynyt paljon tavaraa. Omat keinot tai voimat eivät aina riitä niiden karsimiseen ja kodin järjestämiseen. Usein ei tiedetä, mistä lähteä liikkeelle.

Ennen tavaroiden järjestämistä tavaroita pitää karsia ja pysäyttää uuden tavaran tulo kotiin. Heräteostokset on lopetettava. Kun alat tehdä karsintaa, mieti jo valmiiksi, mihin viet poistetut tavarat. Jos poistopussit pyörivät nurkissa, voi tulla kiusaus hakea tavaraa takaisin hyllyyn.

Kannattaa valita yksi huone tai yksi hylly, josta aloittaa järjestämisen. Esimerkiksi vessa tai kylpyhuone on pieniä tiloja, joiden tavaroihin ei ole tunnesidettä, ja järjestely onnistuu nopeasti. Se innostaa tarttumaan isompiin kohteisiin.

Karsiessa tavaraa kannattaa miettiä, haluaako antaa kullekin tavaralle tilaa kotoa. Käytätkö tätä esinettä tulevaisuudessa? Montako kappaletta saksia tai monetko ulkohousut tarvitset?

Vaatekaapissa kannattaa tarkastella vaatteiden määrää ja kuntoa. Mieti, mitä vaatteita käytät jatkuvasti. Kannattaa suosia monikäyttöisiä ja helposti yhdisteltäviä vaatteita. Luovu ’tavoitevaatteista’ eli niistä, joihin suunnittelet joskus mahtuvasi.

On yksilöllistä, mikä on kullekin sopiva määrä vaatteita. Usein vaatekaapin karsinnan jälkeen käy niin, että puolen vuoden jälkeen vaatteita haluaa karsia lisää. Koko ajattelutapa muuttuu.


Kodin järjestäminen muuttaa myös ostokäyttäytymistä. Kaupassa ostoksia harkitsee tarkemmin. Säästyy rahaa.

Joku tekee isoja järjestelyprojekteja, mutta järjestellä voi myös 15 minuuttia päivässä, hylly tai laatikko kerrallaan. Kun järjestelyn pilkkoo osiin, huomaa, että prosessi kuitenkin etenee. Se etenee myös omassa päässä: on helpompi arvioida tavaran tarpeellisuutta ja tehdä luopumispäätöksiä.

Hyvän järjestyksen avain on se, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Iltaisin kannattaa katsoa, että tavarat päätyvät paikoilleen. On myös tärkeää, että säilytyspaikka ei ole tupattu täyteen, jotta sieltä löytää etsimänsä.

Säilytystilan lisääminen ei ole usein ratkaisu. Ensin karsitaan ja vasta sitten mietitään, tarvitaanko lisää säilytyskalusteita.

Omassa kodissani järjestämisen selkein hyöty tuli siivoukseen käytetyssä ajassa. Muutama vuosi sitten käytin kaksikerroksisen talon siivoamiseen lähes kahdeksan tuntia. Aikaa meni tavaroiden siirtelyssä pois imurin ja pölyrätin tieltä.

Nyt siivoan saman talon 1,5 tunnissa. Aiemmin haaveilin siivoojasta. Nykyään nautin siivouksesta, koska siihen ei kulu enää pitkää aikaa.

Kodin järjestämisessä kannattaa olla kärsivällinen ja itselleen armollinen. Tavaramäärä ei ole hetkessä tullut kotiin eikä se sieltä hetkessä lähdekään.”


Stressin selättäminen auttaa unen saamisessa

Uniterapeutti Mari Sydänvuori:

”Uniongelmien syyt voi jakaa kolmeen luokkaan. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat stressi ja paineet elämässä. Uneen vaikuttavat myös kova viriketulva ja siihen koukuttuminen.

Kolmantena tulee suorittaminen: unikouluun tulee ihmisiä, jotka ovat lukeneet unettomuuden hoidosta kaiken ja noudattavat ohjeita. Silti he eivät nuku. On syntynyt traaginen oravanpyörä, jossa unta yritetään saada suorittamalla.


Monilla uniongelmaisilla hermosto on jatkuvassa hälytystilassa. Öisin havahdutaan pienimpäänkin rasahdukseen.

Nukahtaminen on ihan konkreettisesti irti päästämistä. Se on vaikeaa nykyihmisille, joilla on tarve hallita elämäänsä. Unikoulussa tutkitaan, miten irti päästäminen onnistuisi. Elämän rauhoittaminen ja virikkeiden karsiminen tekevät tilaa hyvälaatuiselle unelle.

Jokaisella on oma tapansa rauhoittua. Se voi olla saunomista, luonnossa liikkumista, joogaa, hierontaa, ystävän kanssa olemista.

Lisäksi olisi hyvä, että jokaisella olisi paikka, jossa hän kokee olevansa kannateltu ja hoidettu. Se antaa turvallisuuden ja riittävyyden tunnetta ja kertoo hermostolle, että kaikki on hyvin.

Kursseilla annan hoivaa: rentouttavaa kosketushoitoa ja korva-akupunktiota. Käytän unikouluissa myös suggestiivisia syvärentoutuksia. Eli toistan rauhoittavia lauseita, jotka kertovat mielelle, ettei tarvitse olla varuillaan.

Kursseilla tärkeitä ovat myös vertaistukikeskustelut. Henkisen tuen lisäksi ihmiset saavat toisiltaan hyviä vinkkejä.

Joudun myös itse tekemään asioita nukahtamisen eteen. Rauhoitun meditoimalla. Nykyään teen sen hyvin yksinkertaisesti: istun alas, pistän silmät kiinni ja istun hiljaa mitään tekemättä 20–30 minuuttia.

Hiljaa istuminen voi tuntua aluksi piinaavalta. Voi olla helpompaa aloittaa meditointi dynaamisella meditaatiolla, jossa mielelle annetaan jotain tekemistä meditaation ajaksi. Netistä löytyy paljon vinkkejä.

Uniongelmien kanssa voi tulla toimeen, mutta se vaatii sitkeyttä ja sitoutumista. Itsekään en joka ilta haluaisi istua alas rauhoittumaan. Mutta kun muutaman kerran olen jättänyt sen tekemättä, olen joutunut yöllä nousemaan ylös istumaan.

Uniongelmat eivät ole hävinneet, mutta minulla on rutiineja, jotka auttavat hallitsemaan tilannetta riittävästi. Avain on rauhoittuminen.”

Suunnittele hyvin, äläkä pelkää valmisruokia

Kotitalouden suunnittelijaopettaja Kati Lindfors:

”Olen viisihenkisen harrastavan perheen äiti. Tiedän, että joskus ruuan pitäisi olla puolen tunnin päästä pöydässä, mutta olen vasta kaupassa ja pää lyö tyhjää. Nopealle arkiruualle on tarvetta.

On hankalaa, jos vasta työpäivän päätteeksi alkaa miettiä, mitä tänään tekisi ruuaksi ja menee vasta sitten kauppaan.


Suunnittelu helpottaa ruuanlaittoa. Viikon ruokalistan miettiminen ja ainesten hankkiminen etukäteen on hyvä idea. Itse ruuanlaitto on nopeaa, kun on tiedossa, mitä aikoo kokata, ja ainekset ovat valmiiksi kaapissa.

Keitot ja erilaiset kastikkeet riisille tai pastalle ovat näppäriä ja nopeita ruokia.

Kiirepäivän pelastajaruokia ovat myös munakas ja ruokaisa sekasalaatti. Molempiin voi laittaa jääkaapista löytyviä tähteitä, ja molemmat valmistuvat nopeasti.

Jollekin päivälle voi suunnitella pataruuan, jonka hauduttaa edellispäivänä valmiiksi. Seuraavana päivänä pitää vain keittää perunat, riisi tai pasta. Ruokaa voi tehdä myös isomman annoksen, jolloin samaa ruokaa riittää useaksi päiväksi tai pakastettavaksi.

Jokaisella on varmasti samat perusruuat, joita tekee usein, koska koko perhe tykkää niistä. Itselläni niitä ovat jauheliha- ja kanakastike, tortillat, makaronilaatikko, lohikeitto, jauhelihakeitto, kasvissosekeitto, texmex- ja kanasalaatti sekä pinaattikeitto ja -letut.

Wokki kypsyy tosi nopeasti, mutta pilkkominen vie aikaa. Siinä voi hyvin oikaista ja ostaa valmiiksi pilkottuja kasviksia pakastealtaasta. Nykyään niitä saa tuorepussissakin.

Puolivalmisteet ja einekset ovat hyvä apu kiireiseen arkeen. Niitä voi yhdistää itse tekemään. Pakastealtaiden tarjontaa kannattaa tutkia.


Jos ruuanlaitossa aikaavievin osuus on kaupassa käynti, voi harkita kaupan ostospalveluita, joissa pakataan ostokset valmiiksi tai tuodaan kotiovelle.

Ei kannata tavoitella sankarinviittaa, vaan tehdä itse sen verran kuin ehtii ja kykenee. Ja aina kannattaa yrittää osallistaa myös muita perheenjäseniä ruuan valmistamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  6. 6

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  7. 7

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki on suostunut tulitaukoon – Turkin ulkoministeri: ”Ankara sai sen, mitä halusikin”

  10. 10

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää