Kotimaa

Kysely: Ura­äidit kokevat työpaikkansa melko perhe­ystävällisiksi

Yhdeksän kymmenestä jäsenkyselyn vastaajasta kertoi, että perheystävällisyys – esimerkiksi työaikojen joustavuus – on tärkeää työpaikkaan sitoutumisen kannalta. Työterveyslaitoksen taannoisen selvityksen mukaan enemmistö työpaikoista mahdollistaa hyvin työn ja muun elämän yhteensovittamisen.

Työpaikan perheystävällisyys ja etenkin joustavat työajat ovat tärkeitä urasuuntautuneille suomalaisäideille, kertovat Mothers in Business -verkoston tuoreen jäsenkyselyn tulokset.

Noin yhdeksän kymmenestä vastaajasta kertoi, että perheystävällisyys on heille tärkeää tai erittäin tärkeää nykyiseen työpaikkaan sitoutumisen kannalta. Samantyyppiset luvut saatiin perheystävällisyyden merkityksestä uuteen työhön hakeuduttaessa.

Verkkokyselyyn vastanneet noin 790 äitiä olivat omaan tilanteeseensa keskimäärin melko tyytyväisiä. He antoivat nykyisen tai viimeisimmän työpaikkansa perheystävällisyydelle kouluarvosanaksi 8,2.

Verkosto teetti kyselyn jäsenilleen elokuun lopulla. Jäsenet ovat urasuuntautuneita ja tyypillisimmin korkeakoulutettuja äitejä, joista enemmistö on kolmi–nelikymppisiä ja noin puolet asuu pääkaupunkiseudulla.

Kysely ei siis edusta kaikkien työssä käyvien äitien ajatuksia.

Tärkeimpänä työpaikan ominaisuutena vastaajat pitivät joustavia työaikoja. Ne olivat erittäin tärkeitä yli yhdeksälle kymmenestä. Tärkeinä pidettiin myös muun muassa työyhteisön ja etenkin oman esihenkilön myönteistä suhtautumista, etätöiden mahdollisuutta, joustavia lomakäytäntöjä sekä urakehityksen tukemista kaikissa perhetilanteissa.

Noin puolet kyselyyn vastanneista äideistä kuitenkin kertoi, että he olivat joskus ainakin harkinneet työpaikan vaihtamista työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyvien haasteiden vuoksi. Heistä runsas neljännes oli vaihtanut työpaikkaa tästä syystä.

Entä mikä on laajempi tilanne suomalaisilla työpaikoilla?

Viimeisin kattava suomalaistutkimus työpaikkojen perheystävällisyydestä on Työterveyslaitoksen (TTL) vuosina 2014–2015 toteuttama kysely. Sen mukaan kolme neljästä työpaikasta mahdollisti työn ja muun elämän yhteensovittamisen ”hyvin tai erittäin hyvin”.

Miesvaltaisilla työpaikoilla tilanne koettiin huonommaksi kuin naisvaltaisilla ja tasaisen sukupuolijakauman työpaikoilla. Kyselytutkimus oli suunnattu työsuojelupäälliköille ja -valtuutetuille, jotka kertoivat oman työpaikkansa käytännöistä.

Yleisimpiä perhe-elämää helpottavia järjestelyjä olivat työaikojen ja -järjestelyjen joustot, kuten yksilöllinen sopiminen poissaoloista tai työajan liukumista. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman työolobarometrin mukaan 68 prosenttia palkansaajista pystyi viime vuonna hyödyntämään joustavia työaikoja.

 

Joustot eivät yksin riitä, ellei työpaikan kulttuuri tue niiden käyttämistä.

Joustot eivät kuitenkaan yksin riitä, ellei työpaikan kulttuuri tue niiden käyttämistä, sanoo TTL:n työn ja perheen yhteensovittamisen asiantuntija, johtaja Salla Toppinen-Tanner.

”Tarjolla olevat käytännöt eivät välttämättä tarkoita sitä, että ihmiset kokevat pystyvänsä hyödyntämään niitä.”

Siksi niiden mahdollisuutta tulisi Toppinen-Tannerin mukaan tuoda työpaikoilla aktiivisesti esiin. Jos esimerkiksi esimiehet hyödyntävät joustavia työaikoja, on alaistenkin helpompaa turvautua niihin.

”Henkilöstön on koettava, että heitä halutaan ymmärtää ja että tarvittaviin joustoihin ja perhevapaajärjestelyihin suhtaudutaan myönteisesti. Ja että esimerkiksi pienet lapset eivät vaikuta siihen, millaisia mahdollisuuksia vanhemmille tarjotaan ja miten he pystyvät etenemään urallaan.”

Myös Mothers in Business korostaa organisaation kulttuurin ja arvojen merkitystä.

Verkosto kehottaa työnantajia kehittämään malleja työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi, vaikka kaikki tehtävät eivät mahdollistaisi esimerkiksi etätyötä tai joustavia työaikoja. Perheystävällisyyden tulisi olla läsnä myös työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmissa.

Myös työntekijöiden kohtaaminen arjessa on tärkeää, sanoo verkoston varapuheenjohtaja Susanna Mikkonen.

”Se, saako työpaikalla olla kokonaisvaltaisesti omana itsenään, vai odotetaanko että yksityiselämä jää työpaikan ovien ulkopuolelle. Minusta on tärkeää, että ihminen nähdään kokonaisuutena ja erilaisiin elämäntilanteisiin pystytään suhtautumaan empaattisesti ja joustavasti.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  2. 2

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  3. 3

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   MV-lehden oikeudenkäynti alkaa hovioikeudessa: Ilja Janitskin vaatii lähes kaikkien syytteiden hylkäämistä

  7. 7

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  10. 10

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Helsinkiläisen pursiseuran logoa muistuttava kuvio päätyi Makia Clothingin mallistoon, pursi­seura kummastelee vaate­yrityksen toimintaa

  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Kaksi ydinpommi­konetta lähestyi Tukholmaa, ja se oli vain yksi merkki: ”Tämä on asia, jonka pitäisi kauhistuttaa meitä”, sanoo kaiken nähnyt veteraani­diplomaatti

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisipartio ajoi kaaharia takaa niin lujaa kuin autolla pääsi muttei pysynyt perässä – Poliisin nopeimmat autot ”näyttävät siviili­autoilta, jotta ne eivät pistä silmään”

  9. 9

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  10. 10

   Suuromistaja Ilkka Herlin uskoo, että hänen keski­aikaisen linnansa laboratoriossa on kehitetty mullistava vaihto­ehto fossiilisille poltto­aineille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää