Kotimaa

Lähes puolet ammatti­koulujen tytöistä on kokenut Helsingissä seksuaalista häirintää – Katso HS:n laskurista, mikä on koti­kuntasi tilanne

Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien liitot pitävät nuorten häirintäkokemusten määrää huolestuttavana. Kouluissa pitäisi ottaa niiden mukaan asiasta vastuuta.

Lukiossa opiskelevat nuoret kohtaavat eniten häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua, selviää tiistaina julkaistusta Kouluterveyskyselystä.

Asiasta oli viimeisen vuoden ajalta kokemuksia noin 22 prosentilla lukiolaisista, 21 prosentilla yläasteikäisistä ja 18 prosentilla ammattikoululaisista.

Kyselyssä oli mukana peruskoulun 8.–9.-luokkalaisia sekä lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa 1. ja 2. vuotta opiskelevia. Siihen vastasi yhteensä noin 260 000 lasta ja nuorta.

Seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan kokemukset ovat huomattavasti yleisimpiä tytöillä kuin pojilla. Kun ammattikoulussa opiskelevista tytöistä 34 prosenttia oli kohdannut häiritsevää ehdottelua tai ahdistelua, poikien vastaava osuus oli 6 prosenttia.

Lukiolaistytöistä 33 prosenttia ja yläasteikäisistä tytöistä 32 prosenttia oli kokenut seksuaalista ahdistelua tai ehdottelua. Poikien kokemukset olivat hieman yleisempiä yläasteella kuin toisen asteen oppilaitoksissa.

Kokemusten yleisyydessä on myös suuria kuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi Helsingissä jopa lähes puolet, 45 prosenttia, ammattikoulussa opiskelevista tytöistä on kohdannut häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua. Lukiolaistyttöjen vastaava osuus Helsingissä on 40 prosenttia.

Se on tosi huolestuttavaa, sanovat puheenjohtaja Roosa Pajunen Suomen lukiolaisten liitosta (SLL) ja puheenjohtaja Elias Tenkanen Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry:stä.

”Olemme tietoisia siitä, että ongelma on olemassa ja asia otetaan vakavasti. Haluamme myös totta kai, että muutosta tapahtuu”, Pajunen sanoo.

Tenkasen mukaan on hyvä lähtökohta, että seksuaalisesta häirinnästä puhutaan #metoo-kampanjan hengessä ja sitä tehdään näkyväksi. Hänen mielestään Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että vaikka tasa-arvossa on edetty suurin harppauksin, yhteiskunta ei ole kaikilta osin tytöille ja naisille yhdenvertainen.

Helsingin suuria lukuja on vaikea selittää. ”Ehkä täällä asiasta voidaan puhua avoimemmin kuin pienissä kunnissa”, hän pohtii.

HS:n laskurista voit katsoa, kuinka paljon häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua eri kuntien ja eri ikäluokkien oppilaat ovat viimeisen vuoden aikana kokeneet.Eniten nuoret kokevat Kouluterveyskyselyn mukaan seksuaalista häirintää netissä tai puhelimessa. Kokemusten määrä on kasvanut rajusti parin viime vuoden aikana. Seuraavaksi eniten häirintää kohdataan julkisissa tiloissa.

Kouluissa tapahtuva häirintä on kyselyn mukaan harvinaista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että oppilaitokset voisivat sulkea ongelmilta silmiään, vaikka häirintää ei tapahtuisikaan koulupäivän aikana, Pajunen sanoo.

”Helposti ajatellaan, että jos ahdistelua ei tapahdu kouluissa, miksi koululla pitäisi olla siitä vastuuta. Mutta oppilaitokset eivät ole vain tiettyjen tietojen tarjoamista varten, vaan esimerkiksi lukiokoulutuksen tavoitteena on ihan lain mukaan tukea opiskelijoiden kasvua tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi.”

Lukioissa vain 39 prosenttia opiskelijoista on saanut tukea koulun aikuiselta seksuaaliseen häirintään tai väkivaltaan. Se on vähän, Pajunen sanoo. Omilta vanhemmilta tai ystäviltä tukea seksuaaliseen häirintään tai väkivaltaan oli saanut yli 90 prosenttia lukiolaisista.

”Nuoret viettävät ajasta todella paljon koulussa, joten ympäristön pitäisi olla sellainen, että sieltä saa tukea ja turvaa.”

Sakki ry:n Tenkasen mukaan oppilaitoksissa on ongelmia seksuaaliseen häirintään puuttumisessa, eikä kaikissa tehdä edes lain minimivaatimukset täyttäviä tasa-arvosuunnitelmia.

”Kaikissa oppilaitoksissa pitäisi olla tiedossa, kehen voi olla yhteydessä, jos kohtaa häirintää ja miten prosessi etenee. Esimerkiksi kuraattoripalveluissa pitäisi olla tarvittavat resurssit näiden asioiden käsittelemiseen.”

Myös SLL:n Pajunen painottaa, että opiskelijahuollon palveluissa pitää olla valmius tukea häirintää kohdanneita nuoria. Seksuaalikasvatuksen kautta kaikille on annettava tietoa ja ymmärrystä siitä, millainen käytös on sopivaa.

”Myös vuorovaikutus- ja empatiataitojen vahvistaminen koko koulutuspolun ajan on tosi tärkeää”, hän sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Valtaosa lapsista ja nuorista voi hyvin


 Vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn mukaan valtaosa suomalaisista lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä, voi hyvin ja viihtyy koulussa.

 Tytöt kokevat poikia enemmän yksinäisyyttä, seksuaalista häirintää sekä henkistä ja fyysistä väkivaltaa perheessä. He ovat myös elämään vähemmän tyytyväisiä ja kärsivät koulu-uupumuksesta enemmän kuin pojat.

 Nuorten kokemukset netissä tapahtuvasta seksuaalisesta ahdistelusta ja ehdottelusta ovat lisääntyneet runsaasti vuodesta 2017.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   Nordea valahti tappiolle, pienentää roimasti osinkoa ja varoittaa uusista henkilöstövähennyksistä

  4. 4

   Perussuomalaiset yhä suurin puolue, keskustan puheenjohtajavaihdos ei näy kannatuksessa

  5. 5

   Kaikilla on liikaa tavaraa, mutta etenkin muovin hävittäminen on vielä haitallisempaa kuin sen ostaminen

   Tilaajille
  6. 6

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  7. 7

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  9. 9

   On absurdi ajatus, että musiikin mestariteosten esittämistä rajoitettaisiin sukupuolitasapainon korjaamiseksi

  10. 10

   Video: Lauri Markkasella räjähtävä kauden avaus: 35 pistettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  10. 10

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää