Kotimaa

Kelan pääjohtajan työtä tavoittelevat muun muassa laitoksen omat johtajat, Kela-korvaus­järjestelmää arvosteleva apteekkari ja ”valituksen­tekijä”

Haku Kelan pääjohtajaksi päättyi tiistaina. Hakemuksensa jätti yhteensä 40 hakijaa.

Kansaneläkelaitos Kelan pääjohtajaksi haki yhteensä 40 monenlaisia eri taustoja ilmentävää hakijaa. Erilaisten johtajien rinnalla paikkaa tavoittelevat esimerkiksi tanssija ja rahtityöntekijä. Haku sulkeutui tiistaina kello 16.

Kelan mukaan pääjohtaja vastaa Kansaneläkelaitoksen strategisesta suunnittelusta sekä operatiivisesta johtamisesta ja kehittämisestä, asioiden esittelystä hallitukselle ja hallituksen päätösten toimeenpanosta. Pääjohtaja myös valmistelee työjärjestyksen hallituksen päätettäväksi.

Kelan pääjohtajan tehtävä on eläkevirka, josta maksetaan noin 18 000 euroa kuukaudessa. Kela jakaa vuosittain erilaisia etuuksia 15 miljardilla eurolla.

Hakijoiden joukossa ovat Kelan sivuilla julkaistun listauksen mukaan muun muassa kaksi Kelan nykyistä johtajaa, Kelan asiakkuus- ja etuuspalveluiden johtajana vuodesta 2015 saakka toiminut Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma ja it-palvelukeskuksesta ja yhteisistä palveluista vastaava Nina Nissilä. Mäki-Lohiluoma on työskennellyt aikaisemmin myös Kuntaliiton toimitusjohtajana, Nissilä puolestaan muun muassa Valtiokonttorin toimialajohtajana.

Hakijoiksi ilmoittautui myös muun muassa esimerkiksi Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala. Keskustataustaista Laajalaa voi pitää jonkinlaisena ennakkosuosikkina pääjohtajan virkaan. Onhan paikka jo vuosikymmeniä ollut keskustan läänitys.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antilaon vahvoilla tehtävään. Hän haki Kelan pääjohtajaksi myös vuonna 2016 ja pääsi loppusuoralle. Kelan valtuutetut äänestivät lopulta kahden kärkiehdokkaan, Elli Aaltosen ja Outi Antilan välillä.

Äänestys päättyi tasan 6–6, ja Aaltonen sai tehtävän arvalla.

Antila ei tällä kertaa halunnut nimeään julkisuuteen paikan hakijana.

Lue lisää: Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta.

HS spekuloi maanantaina, että eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd) saattaisi hakea virkaa. Haatainen kuitenkin ilmoitti tiistaina, että ei aio hakea. Haatainen totesi arvostavansa pääjohtajan tehtävän korkealle, mutta arvostavansa vielä enemmän tehtäväänsä eduskunnan puhemiehistössä.
Paikkaa hakee myös Sdp:n entinen kansanedustaja, diakoniajohtaja Ilkka Kantola.

Loput hakijat ovat Suomen Työtulevaisuus oy:n toimitusjohtaja ja työterveyshuollon erikoislääkäri Tarja Alasuvanto-Asikainen, diplomi-insinööri Asko Eerola, Teemu Haaranen, operaattori Marko Heikkuri, hoitaja Tuula Huovinen, Bilia oy:n työnjohtaja Jasse Karuma, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen Helsingin yliopistosta, tanssija Jarmo Lind, Pohjola-sairaalan operatiivinen johtaja Jan Långbacka, freelancerina toimiva lakimies ja konsultti Antti Mehtälä, kauppatieteiden maisteri Minna Metsälä, mentor manager Miikka Mäkinen, rahtimies Santeri Nuutinen, Pertti Piirto, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtaja Hannu Rossilahti, Pauli Saijets, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio, merkonomi Erja Tennilä, projektipäällikkö Pekka Timonen, toimitilahuoltaja Erja Vuorenpää ja insinööri Heikki Ylioja.

Kaksitoista henkilöä ei halunnut nimeään julkaistavan Kelan sivuilla. Heidän joukossaan on muun muassa toimitusjohtajia, asiantuntija, sosiaali- ja terveysalan opettaja ja everstiluutnantti.

Kelan valtuutettujen on tarkoitus tehdä tasavallan presidentille esitys pääjohtajasta kokouksessaan 5. marraskuuta. Virka täytetään 1.1.2020 alkaen, kun nykyinen pääjohtaja Elli Aaltonen jää eläkkeelle

HS tavoitteli muutamia hakijoita kysyäkseen heiltä näiden syitä hakea pääjohtajan paikkaa. Yksi HS:n tavoittamista hakijoista vastaa puheluun norjalaisen apteekin numerosta.

”Hyvä juttu, joku huomaa, että minä olen hakenut neljännen kerran Kelan pääjohtajaksi”, sanoo proviisori ja apteekkari Tapio Heilala kuullessaan soittajan olevan Helsingin Sanomista.

Heilala kertoo HS:lle hakeneensa paikkaa muun muassa sen vuoksi, että nykyinen Kela-korvausjärjestelmä on liian monimutkainen, ja sen vuoksi apteekeissa menee hänen mukaansa liikaa aikaa asioiden järjestelyyn.

Hän kertoo julkaisseensa hakemuksensa myös tekaistun sukunimen takana olevalla Facebook-sivullaan. HS:n näkemässä hakemuksessa 58-vuotiaaksi esittäytyvä Heilala muun muassa suosittelee johtajaksi aikovia tutustumaan Nalle Puh ja johtamisen taito -kirjaan.

Heilala piti apteekkia ennen Siikaisissa. Satakunnan Kansan vuonna 2016 julkaiseman jutun perusteella ”värikkääksi ex-apteekkariksi” kuvaillun Heilalan apteekki suljettiin viranomaispäätöksellä, ja apteekkari muutti Norjaan.

Joukossa on myös eduskuntavaaliehdokkaina olleita. Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaana Savo-Karjalan vaalipiiristä ollut eläinlääkäri ja koulutettu hieroja Zibelina Armassalo kertoo hakeneensa paikkaa sen vuoksi, että haluaisi saada arjen asiat sujumaan ihmisille Kelan puolesta jouhevasti.

”Ettei pieni ihminen jää sinne arjen rattaisiin soittelemaan numeroihin”, Armassalo sanoo.

Iltalehden eduskuntavaalien aikaan julkaisemien tietojen mukaan Armassalo oli yksi niistä ehdokkaista, jotka olivat syyllistyneet johonkin rikokseen, Armassalon tapauksessa muun muassa virkamiehen vastustamiseen ja kunnianloukkaukseen

Liisa Sirainen -niminen henkilö on puolestaan Nurmijärven uutiset -lehden mukaan ollut Suomen kansa ensin -puolueen kansanedustajaehdokas, joka on lehden jutun mukaan tehnyt lukuisia kanteluita muun muassa Kelan toiminnasta.

Kelan sivuillaan julkaisemasta listauksesta ei ilmene, onko kyse samasta henkilöstä. HS:n näkemään hakemukseen Sirainen on maininnut aiemmaksi työkokemuksekseen Kelan ja tehtävänimikkeekseen ”valituksentekijä”.

Yksi HS:n tavoittamista hakijoista purskahtaa toimittajan asiasta kuullessaan nauruun ja kertoo hakeneensa paikkaa vitsillä. Ajatus lähti hänen mukaansa kaveriporukalle kerrotusta vitsistä.

”Ajattelin, että jos pääsen haastatteluun, niin kyllä siinä varmaan parin kuukauden irtisanomisaika on, niin hetken aikaa saa nauttia hyvästä duunista”, kommentit nimettömänä antava hakija naureskelee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kaikki hakijat Kelan pääjohtajaksi


 Alasuvanto-Asikainen Tarja, toimitusjohtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri

 Antila Outi, sosiaali- ja terveysministeriö

 Armassalo Zibelina, eläinlääkäri

 Eerola Asko, diplomi-insinööri

 Haaranen Teemu

 Heikkuri Marko, operaattori

 Heilala Tapio, proviisori

 Huovinen Tuula, hoitaja

 Kantola Ilkka, diakoniajohtaja

 Karuma Jasse, työnjohtaja

 Laajala Päivi, kaupunginjohtaja

 Lehtonen Lasse, professori

 Lind Jarmo, tanssija

 Långbacka Jan, operatiivinen johtaja

 Mehtälä Antti, freelance lakimies ja konsultti

 Metsälä Minna, KTM

 Mäki-Lohiluoma Kari-Pekka, johtaja

 Mäkinen Miikka, mentor manager

 Nissilä Nina, johtaja

 Nuutinen Santeri, rahtimies

 Piirto Pertti

 Rossilahti Hannu, ylijohtaja

 Saijets Pauli

 Sirainen Liisa

 Tainio Hanna, varatoimitusjohtaja

 Tennilä Erja, merkonomi

 Timonen Pekka, Global 5G test technology project manager

 Vuorenpää Erja, toimitilahuoltaja

 Ylioja Heikki, insinööri

12 hakijaa ei halua nimeään julki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kela

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  2. 2

   Kehä III:n ramppi oli suljettuna liikenteeltä ulosajon takia Vantaalla, kuljettaja loukkaantui vakavasti osuttuaan kallioon

  3. 3

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  5. 5

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakottaa Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi odottavansa kirjettä, BBC:n mukaan kirje luvattu

  6. 6

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  7. 7

   Rafael Nadal meni naimisiin, ja häiden vieraslista yhtä tähtiloistetta Espanjan entisestä kuninkaasta alkaen

  8. 8

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  9. 9

   Egyptissä tehtiin suurin muumioiden hauta-arkkulöytö yli sataan vuoteen

  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakottaa Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi odottavansa kirjettä, BBC:n mukaan kirje luvattu

  4. 4

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää