Kotimaa

Kouluterveyskysely: Koululaisten kokema uupumus ei ole taittunut – Katso kuntakohtaiset tulokset

Uupumusta koetaan keskimääräistä enemmän isommissa kaupungeissa.

Koululaisten ja lukiolaisten kokema uupumus ei tunnu väistyvän vaan pikemminkin lisääntyy, osoittavat tiistaina julkistetun kouluterveyskyselyn tuoreet tulokset.

Koulu-uupumus on näkynyt jo aiempien kouluterveyskyselyissä ja muun muassa opetusministeriön julkaisemassa lukioselvityksessä.

Uupumus on vaivannut niiden mukaan erityisesti tyttöjä. Erityisesti lukiolaisten kokemasta stressistä on keskusteltu julkisuudessa viime keväänä, kun HS toteutti verkkokyselyn lukiolaisten kokemasta stressistä.

Siitä huolimatta koulu-uupumus on lisääntynyt. Nyt jo 20 prosenttia eli joka viides tyttö perusopetuksen 8. ja 9. luokilla ja lukioissa kertoi kokevansa koulu-uupumusta.

HS selvitti vastausten kuntakohtaisia tuloksia.Niiden perusteella uupumusta koetaan keskimääräistä enemmän isommissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä koulu-uupumusta kertoi kokeneensa yli 18 prosenttia peruskoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista ja lukiolaisista.

Koko maassa siitä kertoi vajaat 16 prosenttia lukiolaisista, kun kaksi vuotta sitten uupumusta kertoi kokeneensa 13 prosenttia.

Eri koulutusasteiden välillä on eroja hyvinvoinnissa. Erityisesti lukioiden ja ammattiin opiskelevien hyvinvoinnissa oli eroja. Ammattikoulussa opiskelevista tytöistä 11 prosenttia ja runsaat viisi prosenttia pojista kertoi koulu-uupumuksista. Myös ammattikoulussa koulu-uupumuksen kokemukset olivat kuitenkin hieman myös lisääntyneet.


Kouluterveyskyselyssä uupumusta mitataan kolmen eri tekijän avulla. Näitä ovat koulutyöhön tai opiskeluun liittyvä väsymys, opintojen merkityksen vähentyminen sekä riittämättömyyden tunne opiskelijana. Sekä väsymys että kyynisyys ennustavat myöhempää riittämättömyyden tunnetta.

Koululaisten ja lukiolaisten jaksamista ja koulu-uupumusta tutkinut kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro pitää huolestuttavana, että erityisesti riittämättömyyden tunne oli lisääntynyt sekä tytöillä että pojilla koko maassa.

Salmela-Aro tutustui tuoreisiin kouluterveyskyselyn tuloksiin HS:n pyynnöstä.

”Nopeasti katsottuna näyttää olevan jonkinlainen jako maaseudun ja kaupunkien välillä. Ei ollut kuitenkaan yhtään aluetta, jossa se ei olisi lisääntynyt lainkaan”, Salmela-Aro sanoo.

Riittämättömyyden tunne oli kyselyn mukaan lisääntynyt koko maan tuloksissa mutta erityisesti se oli lisääntynyt kaupungeissa. Esimerkiksi Uudellamaalla riittämättömyyttä kertoi kokeneensa jo joka neljäs lukiolainen. Tytöistä riittämättömyyttä koki joka kolmas.

Stressi ja paine myös kuuluvat opiskeluun, eikä se automaattisesti johda koulu-uupumukseen, Salmela-Aro muistuttaa.

Sen sijaan merkityksettömyyden kokemus voi ennustaa vahvasti keskeyttämistä. Riittämättömyys opiskelijana puolestaan voi heijastua siihen, miten opiskelijat hakeutuivat opintoihin jatkossa. Sitä Salmela-Aro pitää koulu-uupumuksen taustalla vaikuttavista tekijöistä vakavimpana.

”Riittämättömyys muokkaa nuoren käsitystä itsestään oppijana. Osa voi alkaa laskea koulutuksellisia tavoitteitaan sen seurauksena. Mikäli tavoitteena on, että puolet ikäluokasta hakisi jatkossa yliopistoon, niin hälytyskellojen olisi syytä soida”, Salmela-Aro arvioi.


Tytöt kokevat riittämättömyyttä poikia herkemmin. Tämä voi selittää erityisesti tyttöjen kokemaa uupumusta. Pojille tyypillisempää on kyynistyminen, jolloin koululla ja opinnoilla ei koeta olevan merkitystä.

”Tytöt hakevat usein syytä kokemiinsa paineisiin itsestään, kun taas pojat syyttävät herkemmin koulua.”

Toisaalta uupumuskokemusten lisääntyminen voi Salmela-Aron mukaan myös johtua siitä, että uupumuksen kokemuksista uskalletaan aiempaa avoimemmin kertoa.

”Tietynlainen stigma on kadonnut ja näistä asioista uskalletaan puhua. Nuoret myös tunnistavat ilmiön paremmin.”

Salmela-Aro toivoo, että jonkinlainen piikki uupumuskokemuksissa olisi nyt saavutettu. Se edellyttää kuitenkin myös toimia kouluilta.

”Hyvinvointi pitäisi ottaa tosiaan ja ottaa läpileikkaavaksi periaatteeksi kouluissa, eikä päälle liimattuna aiheena silloin tällöin.”

Opetusneuvos Niina Junttila opetushallituksesta kertoo, että kouluissa on tehty paljon hankkeita hyvinvointiin liittyen. ”Usein hankkeiden ongelma on kuitenkin se, etteivät tulokset juurru arkeen.”

Hyvinvointiin on kuitenkin tulossa useita työkaluja myös kouluille ja oppilaitoksille. Esimerkiksi myöhemmin syksyllä julkaistavassa lukion uudessa opetussuunnitelmassa painotetaan aiempaa enemmän myös hyvinvointia.

”Nämä ovat usein kytköksissä toisiinsa: Se, että kokee itsensä riittämättömäksi, uuvuttaa ja ei koe olevansa osa yhteisöä sekä ei pärjää niin hyvin kuin haluaisi pärjätä”, Junttila kertoo.

Kouluissa ja oppilaitoksissa tarvitaan hänen mukaansa enemmän yhteenkuuluvuuden tunnetta ja pärjäämisen kokemuksia lapsille ja nuorille niin, että jokainen kokisi siellä olevansa osa yhteisöä.

”Tarvitaan asenteellinen muutos. Pelkästään tiedolliset taidot eivät ole yksin tärkeitä, vaan oppiminen vaatii hyvinvoivan perustan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Tietoa 260 000 lapsen ja nuoren hyvinvoinnista


 Kahden vuoden välein toteutettavan Kouluterveyskyselyn tarkoituksena on tuottaa tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä ja koulunkäynnistä.

 Vuoden 2019 keväällä tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä 260 000 koululaista, jotka olivat 4.–5.-luokkalaisia, 8.–9.-luokkalaisia sekä lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa 1. ja 2. vuotta opiskelevia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää