Kotimaa

Kouluterveyskysely: Koululaisten kokema uupumus ei ole taittunut – Katso kuntakohtaiset tulokset

Uupumusta koetaan keskimääräistä enemmän isommissa kaupungeissa.

Koululaisten ja lukiolaisten kokema uupumus ei tunnu väistyvän vaan pikemminkin lisääntyy, osoittavat tiistaina julkistetun kouluterveyskyselyn tuoreet tulokset.

Koulu-uupumus on näkynyt jo aiempien kouluterveyskyselyissä ja muun muassa opetusministeriön julkaisemassa lukioselvityksessä.

Uupumus on vaivannut niiden mukaan erityisesti tyttöjä. Erityisesti lukiolaisten kokemasta stressistä on keskusteltu julkisuudessa viime keväänä, kun HS toteutti verkkokyselyn lukiolaisten kokemasta stressistä.

Siitä huolimatta koulu-uupumus on lisääntynyt. Nyt jo 20 prosenttia eli joka viides tyttö perusopetuksen 8. ja 9. luokilla ja lukioissa kertoi kokevansa koulu-uupumusta.

HS selvitti vastausten kuntakohtaisia tuloksia.Niiden perusteella uupumusta koetaan keskimääräistä enemmän isommissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä koulu-uupumusta kertoi kokeneensa yli 18 prosenttia peruskoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista ja lukiolaisista.

Koko maassa siitä kertoi vajaat 16 prosenttia lukiolaisista, kun kaksi vuotta sitten uupumusta kertoi kokeneensa 13 prosenttia.

Eri koulutusasteiden välillä on eroja hyvinvoinnissa. Erityisesti lukioiden ja ammattiin opiskelevien hyvinvoinnissa oli eroja. Ammattikoulussa opiskelevista tytöistä 11 prosenttia ja runsaat viisi prosenttia pojista kertoi koulu-uupumuksista. Myös ammattikoulussa koulu-uupumuksen kokemukset olivat kuitenkin hieman myös lisääntyneet.


Kouluterveyskyselyssä uupumusta mitataan kolmen eri tekijän avulla. Näitä ovat koulutyöhön tai opiskeluun liittyvä väsymys, opintojen merkityksen vähentyminen sekä riittämättömyyden tunne opiskelijana. Sekä väsymys että kyynisyys ennustavat myöhempää riittämättömyyden tunnetta.

Koululaisten ja lukiolaisten jaksamista ja koulu-uupumusta tutkinut kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro pitää huolestuttavana, että erityisesti riittämättömyyden tunne oli lisääntynyt sekä tytöillä että pojilla koko maassa.

Salmela-Aro tutustui tuoreisiin kouluterveyskyselyn tuloksiin HS:n pyynnöstä.

”Nopeasti katsottuna näyttää olevan jonkinlainen jako maaseudun ja kaupunkien välillä. Ei ollut kuitenkaan yhtään aluetta, jossa se ei olisi lisääntynyt lainkaan”, Salmela-Aro sanoo.

Riittämättömyyden tunne oli kyselyn mukaan lisääntynyt koko maan tuloksissa mutta erityisesti se oli lisääntynyt kaupungeissa. Esimerkiksi Uudellamaalla riittämättömyyttä kertoi kokeneensa jo joka neljäs lukiolainen. Tytöistä riittämättömyyttä koki joka kolmas.

Stressi ja paine myös kuuluvat opiskeluun, eikä se automaattisesti johda koulu-uupumukseen, Salmela-Aro muistuttaa.

Sen sijaan merkityksettömyyden kokemus voi ennustaa vahvasti keskeyttämistä. Riittämättömyys opiskelijana puolestaan voi heijastua siihen, miten opiskelijat hakeutuivat opintoihin jatkossa. Sitä Salmela-Aro pitää koulu-uupumuksen taustalla vaikuttavista tekijöistä vakavimpana.

”Riittämättömyys muokkaa nuoren käsitystä itsestään oppijana. Osa voi alkaa laskea koulutuksellisia tavoitteitaan sen seurauksena. Mikäli tavoitteena on, että puolet ikäluokasta hakisi jatkossa yliopistoon, niin hälytyskellojen olisi syytä soida”, Salmela-Aro arvioi.


Tytöt kokevat riittämättömyyttä poikia herkemmin. Tämä voi selittää erityisesti tyttöjen kokemaa uupumusta. Pojille tyypillisempää on kyynistyminen, jolloin koululla ja opinnoilla ei koeta olevan merkitystä.

”Tytöt hakevat usein syytä kokemiinsa paineisiin itsestään, kun taas pojat syyttävät herkemmin koulua.”

Toisaalta uupumuskokemusten lisääntyminen voi Salmela-Aron mukaan myös johtua siitä, että uupumuksen kokemuksista uskalletaan aiempaa avoimemmin kertoa.

”Tietynlainen stigma on kadonnut ja näistä asioista uskalletaan puhua. Nuoret myös tunnistavat ilmiön paremmin.”

Salmela-Aro toivoo, että jonkinlainen piikki uupumuskokemuksissa olisi nyt saavutettu. Se edellyttää kuitenkin myös toimia kouluilta.

”Hyvinvointi pitäisi ottaa tosiaan ja ottaa läpileikkaavaksi periaatteeksi kouluissa, eikä päälle liimattuna aiheena silloin tällöin.”

Opetusneuvos Niina Junttila opetushallituksesta kertoo, että kouluissa on tehty paljon hankkeita hyvinvointiin liittyen. ”Usein hankkeiden ongelma on kuitenkin se, etteivät tulokset juurru arkeen.”

Hyvinvointiin on kuitenkin tulossa useita työkaluja myös kouluille ja oppilaitoksille. Esimerkiksi myöhemmin syksyllä julkaistavassa lukion uudessa opetussuunnitelmassa painotetaan aiempaa enemmän myös hyvinvointia.

”Nämä ovat usein kytköksissä toisiinsa: Se, että kokee itsensä riittämättömäksi, uuvuttaa ja ei koe olevansa osa yhteisöä sekä ei pärjää niin hyvin kuin haluaisi pärjätä”, Junttila kertoo.

Kouluissa ja oppilaitoksissa tarvitaan hänen mukaansa enemmän yhteenkuuluvuuden tunnetta ja pärjäämisen kokemuksia lapsille ja nuorille niin, että jokainen kokisi siellä olevansa osa yhteisöä.

”Tarvitaan asenteellinen muutos. Pelkästään tiedolliset taidot eivät ole yksin tärkeitä, vaan oppiminen vaatii hyvinvoivan perustan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Tietoa 260 000 lapsen ja nuoren hyvinvoinnista


 Kahden vuoden välein toteutettavan Kouluterveyskyselyn tarkoituksena on tuottaa tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä ja koulunkäynnistä.

 Vuoden 2019 keväällä tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä 260 000 koululaista, jotka olivat 4.–5.-luokkalaisia, 8.–9.-luokkalaisia sekä lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa 1. ja 2. vuotta opiskelevia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  6. 6

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvat näyttävät, miltä Hongkongin mielenosoitusten ytimessä näyttää, yliopisto muuttui taistelutantereeksi

  8. 8

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  9. 9

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  10. 10

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  4. 4

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  9. 9

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  10. 10

   Marie Kondo kehitti tavaroista luopumiseen kannustavan konmarittamisen, nyt hän myy tavaraa omassa verkkokaupassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää