Kotimaa

Sadan kilometrin päässä Helsingin keskustasta on kilometri kiito­tietä keskellä metsää, ja lähi­vuosina siitä on tarkoitus turvottaa 300 hehtaarin Helsinki-East Aerodrome

Sadan kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsevalle ”pääkaupunkiseudun kakkoskentälle” laskeutuu päivittäin jo kymmenkunta konetta.

Siinä se on. Tunnin ja viiden minuutin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta asvaltoitu kiitotie kurkottaa kohti merenrantaa. Toisesta suunnasta kuuluu E18-tien humu.

Pyhtään lentokenttä on ensimmäinen uusi kaupalliseen käyttöön rakennettu kenttä Suomessa sitten Kittilän lentokentän perustamisen 1970-luvulla. Harrastekenttiä on toki valmistunut senkin jälkeen.


Vähitellen ja askel kerrallaan lentoalan ammattilaisten perustama Redstone Aero on raivauttanut kuivaa kangasmetsää, tasannut maata, asvaltoinut kiitotietä ja pystyttänyt ensimmäisen hangaarinsa Pyhtään kirkonkylän kupeeseen.Kentän ympäristölupaa koskevat valitukset menivät nurin hallinto-oikeudessa kesän aikana. Ensimmäinen lentokone tosin ennätti laskeutua jo vuoden 2017 marraskuussa silloin sorapintaiselle kiitotielle.

”Nyt kymmenkunta konetta laskeutuu päivittäin”, laskee Redstone Aeron toimitusjohtaja, lentokapteeni Esa Korjula.

Korjula on ansainnut kannuksensa Helsingin Malmin kentän aktiivina. Hän pyöritti siellä Pilot Factory -lentokoulua, jonka Patria osti 2000-luvun alussa.


Viitisen vuotta sitten Korjula johti silloisen liikenneministeri Paula Risikon (kok) asettamaa työryhmää, jonka tehtävänä oli arvioida Malmin tulevaisuutta. Työryhmä suositti jatkoaikaa Malmille, mutta tästä päätelmästä sanoutuivat irti sekä Helsingin kaupunki että Finavia.

Helsingin valtuustossa on säilynyt lähes rikkumaton rintama Malmin asuntorakentamisen puolesta Malmi-aktiivien sinnikkäästä vastarinnasta huolimatta.

Korjula teki johtopäätökset. Sellainen vaihtoehto ei saanut toteutua, että eteläisen Suomen ammattimainen lentotoiminta jäisi tyhjän päälle.

Redstone Aero osti 90 hehtaarin metsäalueen valtatien eteläpuolelta kolmisen vuotta sitten. Se on saanut kahdesti liikenneministeriön määrärahan kenttätoiminnan kehittämiseen, viimeksi 900 000 euroa.

Kuluneen vuoden aikana onkin tapahtunut paljon. Liikenne- ja viestintävirasto on myöntänyt lentopaikan pitoluvan viime maaliskuussa, eli kenttä on osa virallista lentokenttäverkostoa tunnuksella EFPR.

Kilometrin pituinen kiitotie on asvaltoitu, ja sitä pidennetään parhaillaan 1 800-metriseksi.

Ilmatieteen laitos on sijoittanut sääaseman kentälle. Kehitteillä on satelliittipohjaisia lähestymismenetelmiä huonoihin sääoloihin. Asialla on alan suomalainen pioneeri Aii Aerospace Design.

Tänä kesänä Pyhtään kentällä käynnistyi EU-rahoitteinen tutkimusprojekti, jonka tarkoituksena on selvittää, miten etäohjattavat kopterit ja perinteiset lentokoneet toimivat samassa ilmatilassa. Tutkimuksessa kierretään myös muilla lentokentillä.

Myös Puolustusvoimat on käynyt testaamassa kenttää.

Aivan kitkatta ei kenttähanke silti etene. Viime viikolla Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi uusien kalustohallien rakennusluvan, ja edellyttää alueen maankäytön laajempaa suunnittelua.


Pyhtään kunta uskoo ilmailualan kehitykseen. Kunta on kaavoittamassa yhteensä 300 hehtaarin alueelle tulevaisuuden ilmailun testipaikkaa eli teknologiapuistoa, joka on saanut nimen Helsinki-East Aerodrome. Tavoitteena on tarjota tilaa muun muassa autonomisten eli miehittämättömien lentoalusten kehittämiseen.

Etäohjattavista koptereista ollaan ainakin rahtiliikenteessä siirtymässä kohti lentokoneen muotoisia ilma-aluksia, jotka tarvitsevat kiitotietä.

Teknologiapuiston hahmottelussa on hyödynnetty alan asiantuntijoita, ja mukana on ollut myös Business Finland. Kunta on myös ilmoittautunut mukaan Suomen ilmailumuseon kumppanuuskyselyyn.

Ilmailumuseo yrittää aktiivisesti löytää uusia tiloja, koska sen nykyiset tilat ovat puutteelliset. Lisäksi tontinvuokrasopimus Vantaan Aviapoliksen alueella on päättymässä 2020-luvun lopulla.

Vielä puolitoista vuotta sitten Korjula ei halunnut puhua HS:lle Pyhtään kentästä Malmin korvaajana, eikä hän vieläkään siihen suostu.

”Malmin toiminta on aivan ainutlaatuista, eikä sitä voida mitenkään korvata”, hän napauttaa.

Pyhtään kenttä sijoittuu kuitenkin juuri ja juuri Helsinki-Vantaalle varatun ilmatilan ulkopuolelle, joten sitä eivät koske mitkään lentokorkeusrajoitukset. Redstonen kenttäalueella on maata, jonne eri toimijat voivat rakentaa omia hangaareitaan tarpeen mukaan.

Uusmaalaisilla harrastekentillä Vihdin Nummelassa ja Hyvinkäällä on vain rajalliset mahdollisuudet laajentaa toimintaansa joko kaupunkirakenteen tai maanomistussuhteiden vuoksi.

Korjula näkee, että Pyhtään kentällä on hyvät menestymisen mahdollisuudet, kunhan hanketta viedään eteenpäin varovaisen rauhallisesti.

”On vaikea kuvata tulevaisuutta siten, ettei se tuntuisi maalailulta. Mutta alue on suuri ja soveltuu lentotoiminnalle. Tästä on rakentumassa pääkaupunkiseudun kakkoskenttä”, Korjula summaa.

Oikaisu kello 14.52: Korjattu maininta siitä, että Suomen Ilmailumuseon tontinvuokrasopimus päättyisi parin vuoden kuluttua. Tontinvuokrasopimusta on jatkettu vuoden 2028 loppuun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  3. 3

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  4. 4

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidikäräjiltä pohja pois: lääkefirmat välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  5. 5

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu

   Tilaajille
  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Boris Johnson yrittää saada brexit-sopimuksen parlamentin äänestykseen sittenkin jo tänään – Suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  9. 9

   Asiantuntija: Kunnat säästävät perus­terveydenhuollosta, koska voivat, ja se johtaa nurinkuriseen ja kalliiseen systeemiin

  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  5. 5

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  9. 9

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  10. 10

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää