Kotimaa

Hallitus lupaa lisää rahaa köyhille perheille, mutta yksin­huoltaja­isä Ilkka tinkii jatkossakin syömisestään: ”Eivät riitä oikein mihinkään”

Hallitus aikoo korottaa lapsilisän yksinhuoltajakorotusta, elatustukea sekä lapsilisää neljännestä tai useammasta lapsesta

Hallituksen kaavailemat korotukset lapsiperheiden ja köyhien asemaan eivät vakuuta helsinkiläistä yksinhuoltajaisä Ilkkaa. Ilkka esiintyy jutussa etunimellä lastensa yksityisyyttä suojellakseen.

Korotukset tuovat kyllä hieman helpotusta, mutta arkea ne eivät Ilkan mielestä pelasta. Niillä on hänen mielestään enemmän symbolinen merkitys.

”Ne tuntuvat hyvin pieniltä, eivätkä riitä oikein mihinkään. Tärkeämpää olisi varmistaa, että kaikilla olisi mahdollisuus peruselämiseen”, Ilkka sanoo.

Hallitus kertoi talousarvioesityksessään korottavansa lapsilisän yksinhuoltajakorotusta ja neljännestä sekä sitä seuraavista lapsista maksettavaa lapsilisää 10 eurolla. Elatustukea korotetaan 7 eurolla. Perusturvaan ehdotetaan 20 euron korotusta.

HS:n keskiviikkona haastattelemat asiantuntijat kiittelevät hallituksen toimia oikeansuuntaisiksi.

”Olennaisinta on se, että suunta on nyt muuttunut. Vaikka mittakaava ei ole merkittävä, suunta on oikea. Se on erittäin tärkeää”, kiitteli köyhyyttä tutkinut professori Juho Saari HS:ssa keskiviikkona.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pasi Moisio vertasi toimenpiteitä valtamerilaivan suunnan kääntämiseen.

HS seurasi Ilkan tasapainoilua niukan toimeentulon varassa kuukauden ajan ja kertoi siitä tammikuussa.

Lue lisää: Yksinhuoltajaisä Ilkka tinkii omasta syömisestään, jotta lapsille jäisi edes jotain.

Ilkka oli ajautunut taloudelliseen ahdinkoon jouduttuaan sairaslomalle ja työttömäksi linja-autonkuljettajan työstään. Työvoimatoimiston kehotuksesta hän oli aloittanut sähköalan opinnot toiveenaan suuntautua uudelle alalle.

Ilkka oli ollut siinä uskossa, että saisi opiskella uuden tutkinnon ansiosidonnaista työttömyyskorvauksella, kun se häneltä yllättäen evättiin. Opintoihin ei aluksi myönnetty sen koommin ansiosidonnaista kuin opintotukeakaan.

Perustoimeentulotuki ei riittänyt edes vuokraan, vaan hän joutui hakemaan täydentävää toimeentuloa elääkseen. Tili oli kesken kuukauden välillä 20 euroa miinuksella ja Ilkka mietti, mistä saada rahaa ruokaan loppukuuksi.

Nyt, yhdeksän kuukautta myöhemmin, Ilkan taloudellinen tilanne on hieman kohentunut. Valitus ansiosidonnaisen epäämisestä hyväksyttiin, ja keväästä lähtien hän on saanut opiskella ansiosidonnaisella työttömyyskorvauksella.

Silti rahasta on edelleen tiukkaa. Ansiosidonnaista Ilkka saa 990 euroa kuussa. Kolmen huoneen ja keittiön vuokra yksityisen vuokrayhtiön omistamassa asunnossa on 1 238 euroa kuussa. Lisäksi päälle tulee 50 euron vesimaksu.

Asumistukea hän saa 255 euroa, joten hän hakee yhä perustoimeentulotukea. Sitä hän sai esimerkiksi syyskuulta 150 euroa. Sen lisäksi hän saa korotettua yksinhuoltajan lapsilisää, vammaistukea, sekä elatustukea yhdestä lapsesta.

Toistaiseksi tuet siis riittävät nyt elämiseen juuri ja juuri. Ansiosidonnainen ei kuitenkaan ihan riitä opintojen loppuun asti.

Ilkalla on neljä lasta, joista yksi asuu vakituisesti hänen luonaan. Siten yksinhuoltajan korotus koskee lapsista vain yhtä.

Kaksi lapsista asuu arkisin hänen entisen vaimonsa äidin eli lasten isoäidin luona. Vanhimmasta lapsesta tällä on oheishuoltajuus. Lapsella on kehitysvamma, ja hän tarvitsee arkeensa tukea ja terapiaa.

Kolmas lapsi asuu vakituisesti toisella paikkakunnalla perhekodissa. Lapset ovat iältään 10–14-vuotiaita.

Lapset kuitenkin viettävät isänsä luona usein viikonloppuja, mikä näkyy menoissa.

”Aika niukasti sitä saa edelleen elää ja laskea menoja. Monesti se jää tukia hakiessa huomaamatta, että minulla on neljä lasta huolehdittavana, vaikka paperilla heistä asuu kotona vain yksi”, Ilkka sanoo.


Enää häntä ei kuitenkaan asumistuen saamiseksi vaadita muuttamaan pienempään asuntoon. Ilkka sai kaupungin perheneuvonnasta lausunnon, jossa perusteltiin suuremman asunnon tarvetta sillä, että hänellä on ajoittain muut lapsensa luonaan.

Ilkka on saanut lisäksi opiskelijakortin, jolla saa alennusta esimerkiksi joukkoliikenteessä. Se on helpottanut arkea. Vieläkään hän ei ole oikeutettu opiskelijaruokailuun opinahjossaan. Siksi hän tinkii yhä päivisin syömisestään ja jättää lounaan koulussa väliin.

Näillä näkymin Ilkan pitäisi valmistua sähköalan opinnoistaan keväällä 2020. Hän kertoo edenneensä opinnoissaan hyvin. Yhä he tekevät joka päivä yhdessä läksyt kotona asuvan lapsensa kanssa, kumpikin omansa.

Lasten kanssa hän kertoo liikkuvansa ulkona ja muutenkin ulkoilevansa.

”Olemme tehneet yhdessä ulkona pidempiä lenkkejä ja myös uimassa käydään yhdessä.”

Selkä on sen johdosta nyt paremmassa kunnossa ja Ilkka uskookin olevansa työkykyinen. Ajatus tulevasta työllistymisestä saa siksi hänet toiveikkaaksi.

Ensi vuoden keväällä edessä on jo alan työharjoittelut ja sen jälkeen Ilkka voi mahdollisesti jo osittain hakea töitä. Edellytys työn tekemiselle on, että kyseessä on päivätyö, jotta hän voi huolehtia kotona asuvasta lapsestaan.

Tulevaisuudessa Ilkka toivoo, että lapset saavat koulutuksen ja saavat hyvän tulevaisuuden. Siinä mielessä hallituksen kaavailema toisen asteen koulutuksen maksuttomuus olisi iso helpotus.

”Esimerkiksi oppikirjat ovat tätä nykyä todella kalliita ja niiden hankkimiseen pitäisi alkaa säästää ajoissa tai ottaa lainaa”, Ilkka sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Maailman voimakkaimman valtion johdossa on salaliittoteoreetikko”, sanoo toimittaja Johanna Vehkoo ja kertoo, miten valheita vastaan voi taistella

   Tilaajille
  8. 8

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien toimitusjohtaja Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  9. 9

   Remonttifirma meni konkurssiin ja katon korjaus jäi levälleen – Näin varmistat, ettei urakoitsija ole konkurssikypsä

  10. 10

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää