Kotimaa

Kaupunkipyörät levisivät ympäri Suomen: Vantaalla pyörät ovat jääneet telineisiin, Kuopiossa yllätyttiin

HS kysyi neljästä uudesta kaupunkipyöräkaupungista, miten ensimmäinen kausi on sujunut tähän mennessä.

­Kaupunkipyörät ilmestyivät tänä vuonna monen uuden kaupungin kaduille.

Uusien kaupunkien kokemukset kaupunkipyöristä vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi Kuopion sähköpyöristä on tullut suosittuja, mutta Vantaan pyörät ovat jääneet telineisiin pölyttymään.

Kuopiossa kullakin kaupunkipyörällä on ajettu keskimäärin kuutisen matkaa päivässä, kun taas Oulussa käyttökertoja on ollut vain noin yksi pyörää kohti ja Vantaalla ei sitäkään.

Pyöriin kohdistuva ilkivalta on ollut yleisesti hyvin vähäistä.

Kaupunkipyörät ovat yleistyneet viime vuosina nopeasti Suomessa. Lähtölaukaus tapahtui vuonna 2016, jolloin Helsinki aloitti nykyisen pyöräpalvelunsa.

Helsingin myönteisten kokemusten myötä muutkin kaupungit alkoivat suunnitella omia pyörähankkeitaan. Viime vuonna kaupunkipyörillä poljettiin kahdeksassa kaupungissa ja tänä vuonna jo ainakin 18:ssa.

Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo arvioi, että ensi vuonna kaupunkipyörät laajenevat 2–5 uudelle paikkakunnalle. Hän on osallistunut itse muutaman kaupungin hankkeisiin konsultin roolissa.

HS kysyi neljästä uudesta kaupunkipyöräkaupungista Vantaalta, Oulusta, Kuopiosta ja Porvoosta, miten ensimmäinen kausi on sujunut tähän mennessä.

Vantaalla pyörät ovat jääneet telineisiin

Vantaalla kaupunkipyörien aikakausi alkoi suunniteltua myöhemmin 17. kesäkuuta. Kaupunkilaisten käyttöön tuli tuhat pyörää, mikä on enemmän kuin missään muussa uudessa kaupunkipyöräkaupungissa.

Pyörien käyttö on jäänyt vähäiseksi.

Kun Helsingissä yhdellä kaupunkipyörällä on tänä vuonna ajettu keskimäärin seitsemän ja Espoossa kolme matkaa päivässä, Vantaalla matkoja on ollut vain noin 0,5.

”Se on todella vähän. Käyttäjiä on ollut vähemmän kuin alun perin odotettiin”, sanoo HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen.

Vantaan kaupungin suunnittelupäällikkö Markus Holm arvelee, että vähäinen käyttäjämäärä johtuu kauden myöhäisestä alusta.

”Se on varmaan suurin ongelma. Osa mahdollisista käyttäjistä ehti jo lähteä kesälomille. En ole vielä hirveän huolestunut kaupunkipyörien tilanteesta. Uskon, että ensi kaudesta tulee parempi”, Holm sanoo.

Asiakaspalautteiden perusteella yksi syy vähäiselle käytölle on HSL:n Jääskeläisen mukaan myös se, että Vantaa ei kuulu samaan järjestelmään Helsingin ja Espoon kanssa.

Helsinkiläiset ja espoolaiset voivat ajaa pyörillä molempien kaupunkien alueella samalla käyttömaksulla.

”Jotkut vantaalaiset käyttävät jo kaupunkipyöriä Helsingissä, eivätkä he välttämättä halua maksaa enää toista maksua Vantaalle”, Jääskeläinen sanoo.

Oulun ensimmäinen kausi jää torsoksi

Myöskään Oulun ensimmäinen kaupunkipyöräkausi ei ole mennyt putkeen. Siellä on uusista kaupungeista toiseksi eniten kaupunkipyöriä, kuusisataa.

Pyörät oli tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuun alussa, mutta käyttöönotto viivästyi vielä pahemmin kuin Vantaalla. Pyörät tulivat lopulta käyttöön vasta 26. elokuuta, jolloin kesä alkoi olla jo ohi.

”Pyörillä on ollut kolmen viikon aikana 13 500 käyttökertaa. Se ei ole suuren suuri lukema, koska yhtä pyörää kohti käyttökertoja on ollut keskimäärin hieman yli yksi”, sanoo liikenneinsinööri Harri Vaarala.

Hän uskoo, että pyöriä käytetään ensi vuonna selvästi tätä vuotta enemmän, kun kausi alkaa silloin aiemmin.

Kuopion sähköpyöristä on tullut suosittuja

Kuopiossa otettiin käyttöön 150 sähköavusteista kaupunkipyörää toukokuun alussa.

Kaupungin projektipäällikkö Jouni Huhtinen pitää tähänastista kautta menestyksenä.

”Pyörien suosio on yllättänyt. Yhdellä pyörällä ajetaan keskimäärin 6–7 matkaa päivässä. Konsultti arvioi etukäteen, että matkoja voisi tulla 3,5, mutta se on ylittynyt selvästi.”

Kuopion kaupunkipyöräjärjestelmä poikkeaa lähes kaikkien muiden kaupunkien järjestelmistä siinä, että pyörät ovat sähköavusteisia.

”Sähköavusteisuus on ollut tärkeä juttu. Maasto on mäkistä, joten sähköpyörät sopivat hyvin tänne. Se on käynyt ilmi myös asiakaspalautteessa”, Huhtinen sanoo.

Sen sijaan kaupunkipyörien ja asemien määrä vaikuttaa Huhtisen mukaan hieman liian pieneltä, jotta pyörien käyttö olisi todella sujuvaa.

Kuopiossa on hajotettu yksi pyörä käyttökelvottomaksi.

”Muuten ilkivaltaa on ollut tosi vähän”, Huhtinen sanoo.

Porvoo vakuuttaa olevansa tyytyväinen pyöräkokeiluun

Porvoossa tuli kesäkuussa kokeilukäyttöön kuusikymmentä kaupunkipyörää. Yksittäisellä pyörällä on ajettu keskimäärin 1,4 matkaa päivässä.

Vaikka pyörien käyttöaste on selvästi pienempi kuin esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Kuopiossa, kaupungin liikenneinsinööri Antti Rahiala pitää tähänastisia kokemuksia myönteisinä.

”Pyöräpalvelun toteutuksesta vastaava Kaakau Oy arvioi etukäteen muiden paikkakuntien kokemusten perusteella, että matkoja tulisi alle yksi päivässä kutakin pyörää kohti. Se on ylittynyt alusta lähtien”, Rahiala sanoo.

”Pyörien käyttö on lisääntynyt 30 prosenttia joka kuukausi. Näyttää siltä, että sekä paikalliset että turistit ovat löytäneet pyörät.”

Kaupunki on toivonut, että kaupunkipyörien myötä turistit alkaisivat liikkua aiempaa enemmän myös muualla Porvoossa kuin vanhassakaupungissa.

”Se on ilmeisesti toiminut. Matkailijoita on näkynyt aika paljon myös rantareiteillä”, Rahiala sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyi 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Sisäministeri Maria Ohisalo pyytää selvitystä poliisin voimankäytöstä mielenosoituksissa

  4. 4

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  8. 8

   I love me -hyvinvointimessuilla esitellään turkiksia, ja se sai aikaan ennennäkemättömän palautevyöryn

  9. 9

   Yön eläimet -elokuvassa päädytään tunteisiin, jollaisia mikään muu elokuva ei tavoita – HS-kriitikolta viisi tähteä

  10. 10

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  9. 9

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  10. 10

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyi 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää