Kotimaa

”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

Lääkäriopiskelijoiden ainejärjestöissä pohditaan, onko aika ajanut ohi alkoholikeskeisestä opiskelijaelämästä.

Miltä kuulostaisivat injektiobileet, joissa luvataan laittaa pirtua suoraan suoneen? Sellaisia mainostetaan Tampereen yliopiston lääketieteen opinnot aloittavien tapahtumakalenterissa ensi tiistaiksi.

Lisäksi pisteitä voi kerätä opiskelijajärjestössä ainakin seuraavilla tavoilla:

Laskimoverinäytteen ottaminen darrassa eli krapulassa (3 pistettä)

Romanssi opetushenkilön kanssa (5 pistettä)

Alastomana juokseminen ensimmäisenä iltana (9 pistettä)

Oksentamattomuus (2 pistettä)

Sammuminen ennen jatkopelejä (–5 pistettä).

”Kun luin tapahtumista ensimmäistä kertaa, mietin, että onko tämä joku huono vitsi”, kuvailee lääketieteen opintojaan Tampereella aloitteleva opiskelija HS:lle.

”Yliopistolla keskusteluissa väitettiin, että tämä pirtua suoneen ei edes olisi vitsi, vaikka on kuulemma vapaaehtoista, haluaako pirtua omaan suoneen.”

Kun HS alkoi selvittää asiaa, opiskelijoille korjattiin, että kyse on legendasta, jota levitettiin tahallaan.

Vitsi tai ei, alkoholin rooli lääketieteen opintojen ohessa on yllättänyt uuden opiskelijan. Suurta osaa opiskelijatapahtumista mainostetaan alkoholilla, ja alkoholi on mukana suoraan monessa ohjelmanumerossa, kuten juomapeleissä ja lukuisissa tehtävissä.

Huhut kertovat, että aloittaville opiskelijoille määrätään alkoholinhuuruisissa juhlissa vanhempi vastuuhenkilö, jolle annetaan varmuuden vuoksi oma kotiosoite ja -avain.

”Olisin ajatellut enemmän, että alkoholi olisi sivuasia – että ne, jotka haluavat juoda, voivat esimerkiksi tuoda omat juomat”, opiskelija sanoo.

”Opintojen alussa on muutenkin ympärillä uusia ihmisiä, jännittää ja pelkää, tutustuuko ja löytääkö kavereita. Sitten siihen tulee vielä lisäksi tällaisia paineita alkoholin käytöstä. Siinä huolestuu myös kavereiden terveydestä.”

Syksyn opiskelijatapahtumien esittelyssä todetaan, että fuksiaisista ”muistat ainakin seuraavan päivän krapulan”.

Itse opiskelusta on syntynyt opiskelijalle hyvä kuva. Ensimmäisiin opintoviikkoihin on mahtunut myös kivoja tapahtumia, jotka tosin yleensä päättyvät alkoholipitoisiin jatkoihin.

”Tapahtumien sanotaan olevan tärkeitä ryhmäytymiselle, mutta tutustuuko niihin kurssikavereihin alkoholin vaikutuksen alaisena?” hän pohtii.

”Tästä valmistuu vastuulliseen ammattiin, ja olisi hyvä jo tässä vaiheessa valmistautua siihen.”

Alkoholin roolista on tiettävästi keskusteltu ainejärjestössä jo aiempina vuosina, mutta ainakin fuksin silmin yhteiset aktiviteetit ovat yhä hyvin kosteita.

”Ehkä sitä sitten ei oteta vakavasti.”

Kun asiasta kysyy tapahtumaohjelmassa nimetyltä fuksivastaavalta Sami Lumperoiselta, hän kieltää ehdottomasti, että kenenkään suoniin olisi injektoitu pirtua, ja pyytää olemaan yhteydessä ainejärjestön puheenjohtajaan Joel Kontiaiseen. Kontiainen vahvistaa asian.

”Kyseessä on perinne, jossa vedätetään fukseja, että lääkäriksi pääsee vain jos on laittanut pirtua suoneen. Se on legenda, jonka hauskuus syntyy siitä, että se voisi melkein olla totta. Koko syksy käydään keskustelua, että pitääkö se paikkansa”, Kontiainen sanoo.

”Mutta se ei siis todellakaan pidä paikkaansa. Ikinä ei ole ketään oikeasti injektoitu.”

 

”Hauskuus on siinä, että jos on darrassa, se on vieläkin jännittävämpää.”

Entäpä lääkisromanssi opetushenkilön kanssa, laskimoverinäyte krapulassa ja muut fuksitehtävät?

”Joo no, tämä nyt on tällaista opiskelijahuumoria, näitähän on aika monilla ainejärjestöillä. En tiedä, onko kukaan saanut pisteitä kyseisestä kohdasta”, Kontiainen sanoo romansseihin viitaten.

Laskimoverinäytettä puolestaan harjoitellaan lääketieteellisessä ensimmäisenä vuonna, ja se koetaan Kontiaisen mukaan erityisen jännittäväksi.

”Hauskuus on siinä, että jos on darrassa, se on vieläkin jännittävämpää.”

Tässäkin on siis Kontiaisen mukaan kyse vitsistä. Tosin tehtävän suorittanut saisi kyllä pisteensä, hän arvelee ja tarkentaa samalla, että näyte otetaan vapaaehtoiselta opiskelukaverilta eikä esimerkiksi potilaalta.

”Mutta ei sitä hyvällä katsota, jos joku näin tekee. Meillähän opiskelijat ovat tosi vastuullisia.”

Tapahtumista kertova materiaali voi joka tapauksessa vaikuttaa ulkopuolisen silmin arveluttavalta, Kontiainen myöntää.

”Selkeästi on meidän sisäinen prosessi mennyt mönkään, kun meihin on oltu yhteydessä näistä. Näitä materiaaleja on kieli poskessa kirjoitettu eikä ole mietitty, miltä ne näyttävät ulospäin ja aloittaville opiskelijoille”, hän sanoo.

”Toki meille lääketiedettä opiskeleville potilasturvallisuus on ykkösasia ja tuollainen näyttäytyy selvästi vitsinä.”

Kontiaisen mukaan kovat bileet ja ryyppääminen on mielletty osaksi opiskelijakulttuuria ja monissa tapahtumissa on kyse perinteistä, jotka ovat jatkuneet Tampereen lääketieteellisessä kymmeniä vuosia. Jos ainejärjestö on pyrkinyt rajoittamaan niitä, se on nähty uhkana opiskelijatoiminnalle.

Viimeaikaisen palautteen määrä on kuitenkin antanut ainejärjestölle aihetta pohtia, olisiko aika ajanut joidenkin asioiden ohi.

”En usko, että meidän materiaalit ovat erilaisia kuin muiden ainejärjestöjen. Mutta palaute selkeästi vähän viestii nyt siitä, että aika muuttuu nopeammin kuin perinteet pysyvät perässä.”

 

”On täysin mahdoton ajatuskin, että pirtua laitettaisiin suoneen.”

Tiedekunnan dekaanin Tapio Visakorven mukaan häneen ei ole oltu asiasta yhteydessä. Hän sanoo kuitenkin tietävänsä, että yliopistoon on otettu yhteyttä opiskelijatapahtumien luonteesta.

Myös Visakorpi arvelee koko juttua pilaksi ja painottaa, että juhlat järjestää opiskelijoiden ainejärjestö, ei tiedekunta.

”On täysin mahdoton ajatuskin, että pirtua laitettaisiin suoneen”, hän sanoo.

”Nuo ovat tuollaisia vitsejä tai miksikä niitä nyt sanoo, kuuluvat siihen kun opiskelijaksi tulee.”

Visakorpi on itsekin ollut injektiobileissä 1980-luvulla, eikä ainakaan silloin kyse ollut piikittämisestä – alkoholista kylläkin.

”Vitsi oli iso injektioruisku, josta sai juoda alkoholia, jos halusi.”

Visakorven mukaan juhlat ovat vuosien varrella pikemminkin ”kilttiintyneet” kuin pahentuneet.

”Iso osa opiskelijoista on nykyään raittiita. Meno on minun mielestäni hyvin rauhallista ja siistiäkin.”

Helsingin lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestön Lääketieteenkandidaattiseuran opiskelijatapahtumat eivät ole puheenjohtaja Henri Vasaran mukaan viime vuosina herättäneet julkista kritiikkiä, mutta alkoholin käyttöä on kyllä pohdittu Helsingissäkin.

Vasaran mukaan lääketieteen opiskelijat ovat ikään kuin erityistarkkailussa verrattuna vaikkapa teekkareihin, koska tulevaisuudessa lääkärin työhön kuuluu myös potilaiden neuvominen alkoholin vastuullisessa käytössä.

”Tiedostamme sen itsekin, ja näin sen pitää olla. Pitää toimia opetustensa mukaan.”

 

”Pidämme lääketieteen harjoittamisen ja juhlimisen erillisinä asioina.”

Fukseilta kerätään joka vuosi tapahtumista palautetta, jossa kysytään myös, onko opiskelija kokenut painostusta alkoholin käyttöön. Vasaran mukaan vuosittain pieni osa opiskelijoista kertoo kokeneensa painostusta.

”Onhan tämä yleisesti tunnustettu ilmiö, koska opiskelijatoiminnassa alkoholi on hyvin läsnä. Osa saattaa kokea sen häiritseväksi.”

Mitään verinäytteisiin tai piikitykseen liittyviä aktiviteetteja ei Vasaran mukaan ole Helsingissä harrastettu.

”Opetustilanteissa pitää kyllä olla kunnossa. Pidämme lääketieteen harjoittamisen ja juhlimisen erillisinä asioina.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää