Kotimaa

Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

Keski-Suomen ely-keskuksen ylijohtajan mukaan asiaa selvitellään parhaillaan. ”Hieman puolin ja toisin tullut väärinymmärretyksi.”

Saarijärveläisellä Milla Wellingillä oli ajatus. Hän halusi perustaa kovan työttömyyden kanssa kipuilevaan Joensuuhun ompelijaopiskelijoiden rekrytointikoulutusta.

Welling ajatteli, että näin kaikki voittaisivat: hän saisi pidettyä osan Rasavil-ulkoiluvaatteiden ja Tepsut-kenkien tuotannosta Suomessa ja Joensuuhun saataisiin mahdollisesti työpaikkoja.

Vaikka Wellingillä on omien sanojensa mukaan vuosikymmenten kokemus yrittäjyydestä, hän päätti hakea apua Keski-Suomen ely-keskuksesta.

Lopputulos tuntui tylyltä: Wellingin mukaan idea tyrmättiin ja kotimaisen tuotannon sijaan ely-keskuksen virkailija kehotti aloittamaan tuotannon Pietarissa.

”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa vai mitä tapahtuu”, Welling sanoo.

Ely-keskusten tehtäviin kuuluvat esimerkiksi yritysten neuvonta-, rahoitus- ja kehittämispalvelut, elinkeinoelämän kehittäminen sekä työmarkkinoiden toiminta ja työllisyys.

Alunperin Welling kääntyi Keski-Suomen ely-keskuksen puoleen pyytääkseen apua lastenvaatteiden tuotantoa suunnittelevan yrityksen tuotannon kehittämissuunnitelman sekä kansainvälistymissuunnitelman tekemiseksi.Lastenvaatteiden valmistusta suunnitteleva yritys on vielä perustamatta, koska esimerkiksi omistuspohjasta ei ole päätetty. Yritystä valmisteleva Welling ei tällä hetkellä ole yrittäjä vaan opiskelija, mutta hänellä on omien sanojensa mukaan vuosikymmenten kokemus yrittäjyydestä.

Toimintaa on hänen mukaansa valmisteltu jo vuoden verran ja esimerkiksi verkkokaupan perustamista, logistiikkaa ja kansainvälistymisen kuvioita on jo selvitetty. Hänen mukaansa yritykseen on jo käytetty omaa rahaa yli 100 000 euroa.

Jalkineille on jo esimerkiksi hankittu alihankkijavalmistaja Italiasta, ja takkien koe-erää on valmisteltu Virossa. Tuotanto on kuitenkin toiminut Wellingin mukaan takkuillen. EU:n alueelta on vaikea löytää sopivaa tehdasta, Welling sanoo.

Joensuussa kauppatieteitä ja oikeustiedettä opiskelleen Wellingin alustavana suunnitelmana oli, että kaupungissa voisi käynnistää tulevien vuosien aikana opiskelijoiden rekrytointikoulutusta. Kaupungissa on hänen tietojensa mukaan tällä hetkellä työttömänä olevia ihmisiä, joilla on käsityötaustaa. Tarkoituksena oli hänen mukaansa aloittaa muutaman henkilön kouluttamisella kaupungissa parin vuoden päästä ja laajentaa työllistettyjen määrää vuosien kuluessa.

Idean taustalla on Wellingin mukaan eräs toinen kotimainen yritys, jolla on kotimaassa sijaitsevassa kaupungissa varasto, varastomyymälä ja muutama ompelija.

Wellingin mukaan Joensuussa on suhtauduttu hankkeeseen myönteisesti. Wellingillä on tiimissään myös henkilö, joka tuntee hyvin Joensuun työllistämisen ongelmat. Joensuun työttömyysaste on ollut 15:n prosentin tuntumassa, selvästi korkeampi kuin Suomessa keskimäärin.

Wellingin kokemuksen mukaan varsinkin toinen kahdesta ely-keskuksen kanssa käydyssä keskustelussa osallisena olleesta virkailijasta oli kuitenkin tyrmännyt hänen esimerkiksi kansainvälistymistä ja rekrykoulutusta koskevat ideansa tämän viikon maanantaina tapahtuneessa tapaamisessa.

Hänen mukaansa lopulta toinen virkailijoista oli ehdottanut tuotannon harkitsemista Pietarissa.

Wellingin mukaan lopulta häntä kieltäydyttiin auttamasta esimerkiksi kehityssuunnitelman ja kansainvälistymissuunnitelman teossa. Welling kertoo saaneensa kielteisen päätöksen kehityssuunnitelman tekemisestä ja hankehakemuksen valmistelusta tiistaina.

 

”Hieman puolin ja toisin tullut väärinymmärretyksi.”

HS on nähnyt Wellingin muun muassa ely-keskuksen kanssa sähköpostitse käymää kirjeenvaihtoa, muun muassa tämän antaman palautteen saamastaan kohtelusta.

Keski-Suomen ely-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen kertoo selvittelevänsä asiaa ja keskustelleensa virkailijoiden kanssa. Hän ei kiistä Wellingin kokemusta tai asioiden nousemista puheenaiheeksi, mutta hänen mukaansa kyse on väärinymmärryksestä.

Virkailijoiden kertoman mukaan he eivät ole sanoneet asiasta aivan niin suoraan kuin Welling on kokenut.

”Hieman puolin ja toisin tullut väärinymmärretyksi”, Patrikainen kuvailee näkemystään tapahtuneesta HS:lle.

Hänen käsityksensä on, että asiantuntijat eivät ole varsinaisesti suoraan kehottaneet lähtemään Pietariin, mutta se on tullut puheeksi asiasta ja eri vaihtoehtoista muuten keskusteltaessa.

”En voi suoraan kieltää, että asiasta ei ole keskusteltu”, Patrikainen sanoo.

 

”En olekaan ainut, jolle on sanottu, että tuotanto pitää perustaa Suomen ulkopuolelle.”

Palautekirjeessään ely-keskukselle Welling kirjoittaa, että ”ensimmäistä kertaa ikinä tuntuu siltä, että tämä maa ei ansaitse minkäänlaista yritystoimintaa”. Kovin kaukana ei ollut, että hän olisi ilmoittanut perustavansa ”koko yrityksen sittenkin suoraan Kanadaan. Tai ainakin Viroon”, Welling kirjoitti.

Kun tieto Wellingin kokemuksista levisi sosiaalisessa mediassa, selvisi, että hän ei ole kokemuksensa kanssa yksin.

”En olekaan ainut, jolle on sanottu, että tuotanto pitää perustaa Suomen ulkopuolelle”, Welling kirjoitti ely-keskukselle.

Patrikaisen mukaan kotimaisia tekijöitä pyritään ely-keskuksessa tukemaan ”kaikin keinoin”.

Tarkoituksena ei ole ollut tyrmätä vaan avustaa, Patrikainen sanoo. Hänen kokemuksensa on, että kielteinen päätös oli annettu sen vuoksi, että ennen sitä Wellingin olisi vielä selviteltävä joitakin yksityiskohtia. Tämä ei hänen mukaansa tarkoita, etteikö päätös vielä voisi muuttua.

”Kun tilanne etenee, niin totta kai katsotaan uudelleen”, Patrikainen sanoo.

Patrikainen on ollut yhteydessä Wellingiin, pahoitellut tämän kokemaa ja tarjonnut tilaisuutta keskustella asiasta ja selvittää sitä. Myös Pohjois-Karjalan ely-keskus otti Wellingiin heti yhteyttä ja tarjosi apuaan kuultuaan tapauksesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  4. 4

   Cristiano Ronaldo ryösti joukkuetoveriltaan varman maalin

  5. 5

   Ottaako Valtteri Bottas ensimmäisen F1-tuplansa? HS seuraa Brasilian osakilpailua hetki hetkeltä

  6. 6

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, poliisit uhkasivat ampua kovilla – HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  7. 7

   KHO:n entinen tuomari: Poliisi sai omalla päätöksellään keskeyttää palautukset Irakiin

  8. 8

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  9. 9

   Juniorijoukkue voitti 27–0 Italiassa, joukkueen valmentaja sai välittömästi potkut

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  6. 6

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  7. 7

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  8. 8

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  9. 9

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  10. 10

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  9. 9

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää