Kotimaa

Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

Kokonaisuutena opiskelijoiden alkoholinkulutus on ollut jo pitkään laskussa, arvioi YTHS:n mielenterveystyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen.

Lukuvuoden alkaessa ovat käynnistyneet myös lukuisat opiskelijajuhlia – ja samalla keskustelu siitä, millainen rooli alkoholilla niissä on.

HS kirjoitti aiemmin viikolla Tampereen lääketieteenopiskelijoiden juhlista, joissa alkoholi on vahvasti mukana.

Lue lisää: ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

Huomiota herättäneistä juhlista huolimatta lääketieteen opiskelijat eivät juo sen enempää kuin muut opiskelijat, pikemminkin päinvastoin. Opiskelijoiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n tilastoissa he ovat vasta kahdeksantena.Keskimäärin eniten juovat kauppatieteilijät ja listan perää pitävät liikunta-, kasvatus- ja terveystieteiden sekä psykologian opiskelijat.

 

”Ei sitä voi kunniana ottaa.”

Ykkössijoitus ei mairittele Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaiden yhdistyksen toiminnanjohtajaa Nina Pitkästä.

”Ei sitä missään nimessä voi kunniana ottaa, alkoholilla on suuria haittavaikutuksia. Luulen, että ne [alkoholin glorifioimisen] vuodet ovat menneet aikaa sitten.”

Opiskelijayhdistyksessä ei tiedetty YTHS:n tilastosta, mutta alkoholikulttuuri on Pitkäsen mukaan ollut muutenkin tapetilla yhdistyksessä. Muun muassa liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia on kehitetty lisää.

”Ehdottomasti olemme kiinnittäneet asiaan enemmän huomiota viime vuosina.”

Ammattikorkeakouluissa selvästi eniten juovat keskimäärin tekniikan ja liikenteen alojen opiskelijat. He juovat kyselyn mukaan myös selvästi enemmän kuin kauppatieteilijät yliopistossa.Tiedot ovat YTHS:n vuoden 2016 terveystutkimuksesta. Tutkimus tehdään neljän vuoden välein, eli uusi kysely toteutetaan ensi vuoden aikana.

YTHS:n mielenterveystyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen toteaa, että opiskelijoiden alkoholinkulutus on ollut jo pitkään laskussa, mikä tulee luultavasti näkymään myös uuden kyselyn tuloksissa. Täysin raittiiden yliopisto-opiskelijoiden osuus on kaksinkertaistunut 2000-luvulla viidestä prosentista kymmeneen.

Myös YTHS:n opiskeluyhteistyön vastaava terveydenhoitaja Riitta Salomäki kertoo huomanneensa muutoksen opiskelijapiirien alkoholikulttuurissa.

”Kova tilaus päihteettömille tapahtumille on ollut selkeästi nähtävissä”, hän sanoo.


Raitistumisesta huolimatta opiskelumaailmassa alkoholinkäyttöön suhtaudutaan selvästi kevyemmin kuin vaikka työelämässä, Salomäki huomauttaa. Luennolle voi tulla krapulassa, töissä sitä katsotaan pahalla.

”Siellä on tietyt rituaalit, jotka tulee käydä läpi, jotta olet ikään kuin kastettu opiskelumaailmaan. Kysymys on, miten kykenemme yhdistämään rennon opiskelijameiningin ja kovan alkoholinkäytön välttämisen”, Salomäki sanoo.

”Voisimmeko me olla tässä krapulassa tai humalassa?” hän pohtii haastattelutilannetta.

Alakohtaiseen listaukseen Salomäki suhtautuu varauksella, vaikka se terveyskyselystä selviääkin.

”Opiskelijoissa on kuitenkin kyse yksilöistä. Ei ole hyvä leimata ketään alan perusteella.”

Alkoholin roolin pohtiminen opiskelijamaailmassa on Salomäen mukaan tärkeää siksikin, että vapaa-ajan rientoihin osallistuminen ja opiskeluyhteisöön kuulumisen tunne edesauttaa tutkimusten mukaan myös itse opintojen etenemistä.

Salomäki antaa kiitosta opiskelijajärjestöille ja killoille, jotka ovat viime vuosina tehneet paljon työtä sen eteen, että opiskelijatoiminta kehittyisi ja tulisi monipuolisemmaksi. Tulos näkyy jo kyselyissä, joiden mukaan yhä useampi opiskelija tuntee kuuluvansa johonkin ryhmään, hän sanoo.

”Tulokset ovat huikeita. Siinä on tapahtunut selkeä muutos parempaan suuntaan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  9. 9

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  10. 10

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää