Kotimaa

Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

Sarjan toinen käsikirjoittaja ja näyttelijä Tommi Korpela kertoi yleisösuosion tulleen lopulta tekijöille yllätyksenä.

Ruotsin-risteilylle sijoittuva minisarja M/S Romantic nähtiin keväällä Ylellä ja nousi hetkessä suomalaisten suosikiksi. Lauantaina Silja Serenadella järjestettävälle faniristeilylle osallistui liki sata sarjan fania.

Alunperin idea faniristeilystä sai alkunsa kaveriporukan sisäisestä ajatuksesta, kun markkinointialalla työskentelevä Matti Markkola kirjoitti Facebook-sivuilleen maaliskuussa seuraavasti:

”Voidaanko järjestää M/S Romantic -risteily, jossa katsotaan tämä moderni klassikko uudelleen? (...) ehkä ensi syksynä! Ehtisi säätää kunnon setit, ohjelmaa ja vieraita yms.”

Markkolan yllätykseksi kirjoitus sai niin paljon vastakaikua ja tykkäyksiä, että ideaa kannatti alkaa kehittää ihan tosissaan. Faniristeilyn suunnittelemiseksi perustettiin sosiaaliseen mediaan avoin ryhmä, johon kuka tahansa sai kutsua kavereitaan.

Moni ryhmän jäsenistä on musiikkialan verkkojulkaisua Nuorgamia pyörittäneen Markkolan tuttuja media-alalta, mutta ryhmään liittyi paljon hänelle myös ennestään tuntemattomia jäseniä.

”Jossain vaiheessa katsoin, että ryhmä oli kasvanut jo tosi suureksi, enkä tuntenut kuin ehkä puolet siihen kuuluvista.”


Lopulta lauantai-iltana 48 tunnin risteilylle Tukholmaan ja takaisin lähti 80 innokasta. Laiva Silja Serenade on sama, jolla itse sarjaakin kuvattiin.

Faniristeilyn ohjelmaan kuuluu paitsi itse sarjan katsomista, myös siihen liittyvää oheistoimintaa, kuten halvan syömistä, karaokea ja tietenkin risteilybuffet, jolla sarjassakin on iso rooli.

Yllätysohjelmana ennen laivan lähtöä sarjan toinen käsikirjoittaja ja Gusu-nimistä laulajaa esittänyt Tommi Korpela sekä risteilyisäntä Jockena sarjassa nähty Hannu-Pekka Björkman vierailivat tapaamassa faneja.

Björkman ja Korpela vastaanotettiin tapaamiseen huutomyrskyn kera. Korpela kertoi HS:lle ennen tapaamista, että sarjan suosio tuli tekijöille yllätyksenä.

”Ei sellaista voi ennakkoon aavistella. Ja sekin, että sarjaa ovat katsoneet niin monenikäiset katsojat. ”

Sarjan ensimmäistä jaksoa on katsottu Yle Areenassa yli miljoona kertaa. ”Se varmaan kertoo risteilyjen merkityksestä meille suomalaisille. Kaikilla on niihin joku kosketuspinta”, Korpela sanoi.

Korpela ja Björkman pääsivät selittämään synkkäsävyisen komedian suosiota myös fanitapaamisessa. Kertooko se enemmän toiveista ja unelmista vai pettymyksistä? Mikä on hahmojen suurin pettymys?

Korpelan mukaan jokainen hahmo sarjassa joutuu lopulta jollain tavalla pettymään itseensä.

Björkman puolestaan sanoo hahmonsa lopulta pettyvän siihen, että hänen käsityksensä itsestään ja omasta osaamisestaan ei täysin pädekään. ”Hän kokee eräänlaisen realismin ja perfektionismin törmäyksen.”

Yleisöstä kuului Björkmanin vastauksen jälkeen pitkä huokaus. Vastaus taisi olla juuri sellainen kuin M/S Romanticin ”Jocken” kuuluukin sanoa.


Hollolalainen Heidi Toivonen päätti osallistua miehensä ja kahden ystävänsä kanssa risteilylle heti, kun siitä kuuli. Toivonen kertoo katsoneensa sarjan liki yhdeltä istumalta.

”En juuri katso enää televisiota, mutta luin sarjasta arvosteluita ja kuulin kehuja, joten se oli pakko katsoa. Ensimmäinen jakso oli melkoista huutonaurua. Muissa jaksoissa tunnetilat sitten vaihteli.”

Toivosen mukaan se on sarjan vahvuus. Jokainen hahmo aina risteilyisännästä aina juoppoon enoon ja muusikkoon on hänen mielestään tunnistettava. ”Hahmot ovat niin todellisia ja tuttuja kenelle tahansa, joka on laivalla joskus käynyt.”

Toivosen lempi­hahmo on, kuten fani­risteilyn osallistujien epä­virallisen kyselyn tuloksen perusteella monen muunkin, Antti Luusua­niemen rooli­hahmo Kaide, risteily­konkari ja ikisinkku, joka tuo laivalle äskettäin eronneen työkaverinsa Empun.

”Kaiden koko tyyli on niin uskottava.”

Parasta Toivosen mielestä on kuitenkin itse tapahtumapaikka. ”Se, että se tapahtuu risteilyllä. Paikassa, jonne on tultu bilettämään, etsimään onnea, jahtaamaan toiveita.”

Hän itse kertoo käyneensä Ruotsin-risteilyillä nuorempana ja opiskeluaikoinaan. ”Nyt viime aikoina se on jäänyt, kun on pienet lapset.”

Faniristeily on hänen ensimmäisensä sitten sarjan katsomisen. ”Kyllä tuli sellainen olo, että tänne on pakko päästä.”


Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo sarjan lisänneen risteilyinnostusta tai ainakin risteilynostalgiaa. Kaiken kaikkiaan risteilyjen suosio on hänen mukaansa kasvussa.

”Meillä ei ole tästä tehty matkustajatutkimusta, jotta osaisimme sanoa mistä se johtuu. Ainakin aasialaisia matkustajia on enemmän. Toisaalta laivan miehistö kertoo usein matkustajien ottavan myös M/S Romanticin puheeksi.”

Niin myös tänäkin lauantai-iltana. Silja Serenaden risteilypäällikkönä työskentelevä Kyösti ”Köpi” Kosola tervehti Björkmania ja Korpelaa heidän poistuessaan laivasta fanitapaamisen jälkeen ennen laivan lähtöä.

”Minulta kysellään koko ajan, missä on Jocke”, Kosola sanoi Björkmanille nauraen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  9. 9

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää