Kotimaa

Piratismi on arki­päivää suomalais­kouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

Tekijänoikeuksia poljetaan säästösyistä. Vain murto-osa kouluista maksaa luokissa katsotuista elokuvista.

Suomalaisissa kouluissa rikotaan jatkuvasti tekijänoikeuksia. Yleisimmin tapaukset liittyvät työ- ja harjoituskirjojen kopioimiseen sekä elokuvien esittämiseen. Alkuvuonna julkaistun kyselytutkimuksen mukaan osalla opettajista on vieläkin hankaluuksia ymmärtää tekijänoikeusasioita, vaikka niin Opetushallitus kuin tekijänoikeusjärjestöt ovat tiedottaneet asiasta vuosia.

Materiaalit ja tekijänoikeudet opetuksessa -selvityksen mukaan osa opettajista kopioi kirjoista enemmän sivuja kuin olisi sallittua tai ottaa kuvia vapaasti internetistä välittämättä niiden tekijänoikeuksista.

Tuloksissa näkyi myös jossain määrin välinpitämättömyyttä: tekijänoikeuksista tiedettiin, mutta säännöistä ei välitetty.

”Ongelma on, että tiedän rikkovani, käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa. Määrärahat ovat niin pienet”, eräs peruskoulun opettaja kertoi tutkijoille.

HS:n haastattelemat opettajat kertoivat, että luvaton kopioiminen on lähes arkipäivää. Eräs opettaja perusteli työkirjojen kopioimista oppilaiden edulla.

Lounais-Suomessa työskentelevä peruskoulun opettaja taas arvioi, että rajoja rikotaan melkein joka koulussa.

”Useimmiten kopioinnin syynä on puuttuva kirja, jolloin rike on aika vähäinen, sillä kirja on kuitenkin hankittu oppilaalle. Toinen yleinen tilanne on äkillinen sijaisuus, jolloin tarvitaan nopeasti tekemistä, jonka ohjaaminen onnistuu vieraalta henkilöltä.”

Hänen mukaansa on myös opettajia, jotka eivät vain välitä kielloista.

”Piittaamaton kopiointi on kuitenkin melko harvinaista”, opettaja arvioi. Hän halusi kertoa asiasta nimettömyyden turvin.

Tekijänoikeuskysymys nousi esille toissa viikolla, kun lohjalainen Kimmo Sundström kirjoitti HS:n mielipideosastolla harjoituskirjojen luvattomasta kopioinnista. Hän oli huomannut lapsensa kouluvihkossa sivukaupalla valokopioituja tehtäväsivuja.

Sundström kertoi HS:lle, että kopioituja monisteita oli kolmesta aineesta yhteensä seitsemän sivua. Kyseessä ei ollut siis yksittäisen tehtävän kopioiminen.

”Koulut siis syyllistyvät jatkuvasti tekijänoikeusrikkomuksiin, mutta samalla opettavat oppilaita noudattamaan tekijänoikeuksia”, Sundström ihmettelee.

Opettajien työskentelymahdollisuuksista on pyritty pitämään huoli, joten opettajilla on muita laajemmat oikeudet käyttää tekijänoikeuksin suojattuja teoksia. Opetushallitus ja tekijänoikeuksien omistajia edustava Kopiosto neuvottelevat vuosittain niin sanotun kopiointisopimuksen.

Tekijänoikeuslaki mahdollistaa teosten kopioimiseen yksityiseen käyttöön. Kopiointisopimuksen perusteella opettajat voivat kuitenkin ottaa kopioita opetustarkoitukseen.

Sopimus mahdollistaa painettujen julkaisujen osittaisen kopioimisen ja digitoimisen, digitaalisen aineiston tulostamisen sekä verkkoaineiston kopioimisen ja käytön opetuksessa.

Kopiointisopimus ei kuitenkaan koske työ-, harjoitus- ja vastauskirjoja.

”Yksi keskeinen asia on se, että työkirjojen kopiointiin ei ole lupaa. Mielipidekirjoituksessa kerrottiin, että opettaja oli kopioinut työkirjaa. Kopiointisopimus ei anna siihen lupaa, vaan lupa pitää kysyä erikseen kustantajalta”, lakimies Sanna Haanpää Opetushallituksesta kertoo.

Haanpää korostaa, että vaikka harjoituskirjoja olisi ostettu koululle, se ei oikeuta niiden kopioimiseen.

”Koulu ei voi esimerkiksi ostaa yhtä harjoituskirjaa, ja ottaa siitä kopioita koko luokalle”, Haanpää painottaa.

Kyselytutkimuksen mukaan osa opettajista on vieläkin hakoteillä tekijänoikeuksien suhteen. Haanpää toteaa, että työkirjojen kopioinnin kohdalla kyse ei voi olla tietämättömyydestä.

”Se, että harjoituskirjat eivät ole luvan piirissä, on vakiintunut tieto jo siltä ajalta, kun kopiointi tapahtui vain valokopiokoneilla. Sen sijaan epävarmat opettajat voivat pohtia enemminkin sitä, uskaltaako jostain teoksesta, esimerkiksi kuvasta, ottaa kopioita, vaikka kopiointi menee sopimukseen piiriin”, Haanpää sanoo.

Kopiointisopimuksen sisältöön voi tutustua esimerkiksi Kopiraittila.fi-verkkosivustolla.

Säännöllisimmät tekijänoikeusrikkomukset liittyvät elokuviin ja videotallenteisiin. Kopiointisopimus mahdollistaa tv-ohjelmien esittämisen koululuokassa, mutta sopimuksen ulkopuolelle jäävät niin kotimaiset kuin ulkomaalaiset elokuvat sekä verkkovideot esimerkiksi Youtubesta.

Kyselytutkimuksen mukaan juuri nämä tuottavat opettajille eniten harmaita hiuksia.

Jos opettaja haluaa esittää vaikka tuoreimman Tuntemattoman Sotilaan historian tunnilla, esittämiseen pitää saada lisenssi, sillä luokka ei ole yksityinen tila. Lisenssin voi ostaa vuosi- tai kertalisenssinä.

Noin 500 koulua on ostanut vuosilisenssin ulkomaalaisia elokuvia varten ja vain noin 70 koulua kotimaisia elokuvia varten. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 3 300 oppilaitosta.

”Kun lisenssin ostaneiden koulujen määrä on noin 15 prosenttia, mitä muut 85 prosenttia oppilaitoksista tekevät? Vastaus on selvä: niissä esitetään elokuvia ilman tekijänoikeuslain vaatimaa lupaa”, toteaa toimitusjohtaja Eero Tenhola M&M Viihdepalvelusta. Yhtiö edustaa suurimpia ulkomaalaisia elokuvayhtiöitä.

Tekijänoikeuksien omistajat ja niiden edustajat ovat pyrkineet tiedottamaan kouluja tekijänoikeusasioista jo vuosia.

”Koulujen määrärahat vaikuttavat selkeästi asiaan. Kuntien hallintoa pitäisi koskea samat lait kuin kaikkia muitakin, joten tässä tulee miettineeksi, että onko laki sittenkään kaikille sama”, Tenhola sanoo.

Paljonko elokuvien koululisenssi maksaa? Vuosilisenssi maksaisi kotimaisille elokuville kaksi euroa per oppilas ja ulkomaalaisille elokuville 3,5 euroa per oppilas. Kertaesityslisenssi maksaa halvimmillaan 120 euroa.

Selvityksen mukaan yli 80 prosenttia peruskoulun opettajista käyttää Youtube-videopalvelua opetuksessa. Verkkovideoiden esittäminen luokalle on kuitenkin pääsääntöisesti kielletty, sillä nykyisen lain mukaan verkkovideot ovat elokuvateoksia, eli niiden esittämiseen pitää saada lupa.

Osa videoista on kuitenkin julkaistu avoimen Creative Commons -lisenssin alla, joten niiden esittäminen on luvallista. Verkkovideon voi esittää luokassa, jos videon tekijä, kuten vaikka tubettaja, on antanut siihen luvan.

Verkkovideoiden esittäminen kouluissa mahdollisesti helpottuu EU-direktiivin myötä ja verkkovideoita voi silloin käyttää opetuksen havainnollistamiseen. Tämä muutos ei koske toteutuessaan elokuvien esittämistä kouluissa.

Mielipidekirjoituksen tehnyt Kimmo Sundström otti yhteyttä Kopiostoon harjoituskirjojen kopioinnista.

”Meille tulee jonkin verran ilmoituksia mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista. Yleensä ilmoittajana on oppilaan vanhempi tai oppikirjan tekijä tai kustantaja”, lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela Kopiostosta kertoo.

Kopiosto oli jo viime viikolla yhteydessä kouluun. Lohjalaiskoulun rehtori kertoo, että koulu on ottanut asian vakavasti, ja valtaosa koulun opettajista tietää työkirjojen kopioimiskiellosta.

”Tässä oli kyse yksittäisestä virhearvioinnista”, rehtori vakuuttaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  6. 6

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  10. 10

   Minkit löysivät paratiisin Oulun ydinkeskustasta, sitten kaupunki järjesti tehopyynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää