Kotimaa

Miestä haukuttiin netissä pedofiilien suojelijaksi ja hänen toivottiin kuolevan, korkein oikeus määräsi viestit poistettaviksi

Korkein oikeus piti ilmeisenä, että MV-lehden artikkelit ja muutamat kommentit olivat lainvastaisia.

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt keskeytettäväksi kahden MV-lehden artikkelin jakelun. Artikkelien sisällön perusteella on ilmeistä, että niiden julkaiseminen on rangaistavaa yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä, KKO katsoi.

Määräys koskee myös joitakin artikkeleihin liittyviä kommentteja.

KKO linjasi maanantaina antamassaan ennakkopäätöksessään sitä, millä perusteilla verkkoviestin jakelu voidaan määrätä keskeytettäväksi. Tämä tarkoittaa käytännössä viestien poistamista netistä.

Kyse oli kahdesta kirjoituksesta, joissa erästä miestä nimitettiin nettivasikaksi, koska hän oli kyseenalaistanut erään keskustelufoorumin tavan julkaista seksuaalirikoksista tuomittujen nimiä. Miestä kutsuttiin artikkeleissa pedofiilien suojelijaksi ja hänen sanottiin vainoavan keskustelufoorumin ylläpitäjää.

Keskustelussa miestä toivottiin ”mielisairaalaan suljetulle osastolle loppuelämäksi” ”tai hautaan olisi parempi”. Hänen myös vihjailtiin olevan ehkä itsekin pedofiili.

Miehestä julkaistiin nimi, salaa otettu kuva, asuinpaikkakunta, aiempi työnantaja ja ammatti.

Mies vaati oikeudessa, että verkkoviestien jakelu keskeytetään, koska ne loukkaavat hänen yksityiselämänsä suojaa. Helsingin käräjäoikeus ja Helsingin hovioikeus hylkäsivät vaatimuksen, mutta KKO päätyi toiseen ratkaisuun.

Asian arvioinnissa on KKO:n mukaan otettava huomioon useita seikkoja. Yksi niistä on henkilön asema. Yleisölle tuntematon yksityinen henkilö saa erityisen vahvaa yksityiselämän suojaa.

Merkitystä on myös sillä, ovatko tiedot totta ja miten vakavasti yksityiselämään on tunkeuduttu. Silläkin on merkitystä, millaisia seurauksia teosta on tullut.

Vastakkain on punnittava yksityiselämän suojaa ja sananvapautta. Sananvapauden rajoittamiseen tulee suhtautua pidättyvästi, kun kyse on keskustelusta, jolla on yleistä mielenkiintoa.

KKO viittasi myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksiin. Se on katsonut, että loukkauksen tulee ylittää tietty vakavuusaste, jotta yksityiselämän suojan piiriin kuuluvaa henkilökohtaisen kunnian ja maineen suojaa voidaan katsoa loukatun.

Suuri on netissä julkaistuista loukkaavista kommenteista on vähäpätöisiä tai ne eivät leviä laajalle, joten niistä ei aiheudu kohteen maineelle merkittävää vahinkoa, KKO totesi.

Toisaalta ihmisoikeustuomioistuin on katsonut loukkaukseksi sen, että yksityishenkilö julkaisi Instagram-tilillään muunnellun kuvan julkisuuden henkilöstä ja liitti siihen tekstin ”Fuck you rapist bastard” eli vapaasti suomentaen ”Haista v**u raiskaajaäpärä”.

KKO:n mukaan ilmaisuja onkin tarkasteltava asiayhteydessään. Huomioon on otettava verkkokeskusteluissa yleisesti käytetty liioitteleva ja kova kielenkäyttö.

”Tästä on kuitenkin erotettava yksityisyyteen kajoavien ja loukkaavien vihjausten levittäminen.”

Nyt kyse oli viestin jakelun keskeyttämisen edellytyksistä. Mahdollisia rikosoikeudellisia vastuukysymyksiä ei siis käsitelty, vaan perusteena jakelun keskeyttämiselle on viestin ilmeinen rangaistavuus.

KKO:n mukaan MV-lehden artikkelit merkitsivät voimakasta puuttumista miehen yksityiselämään. Hänestä käytetyt ilmaisut, ”nettivasikka”, ”herra vasikka” ja ”pedofiilien suojelija” olivat ivallisia ja halventavia.

Artikkelin yhteydessä olleessa keskustelussa vihjauksissa ja väitteissä mentiin vielä pidemmälle. KKO linjasi, että artikkeliin liittyvät keskustelut muodostavat kiinteän osan verkkojulkaisua.

”Kommentit ovat luettavissa välittömästi julkaisijan tuottamien viestien alla. Siten ne ovat saaneet tavanomaista laajemman levinneisyyden.”

Teksteissä ei ollut kyse vain alatyylisestä kirjoittamisesta taikka epämääräisistä ja vähämerkityksellisistä vihjauksista.

”Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat rikoksista moitittavimpia, ja kielteisenä voidaan pitää myös hyväksyvää suhtautumista seksuaalirikoksiin”, KKO totesi. Viestit eivät KKO:n mukaan liittyneet yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseen.

Miehelle oli tullut artikkeleista kielteisiä seuraamuksia, kuten uhkauksia ja vaikeuksia työnhaussa.

KKO määräsi keskeyttämään molempien artikkelien julkaisut sekä muutamat, erikseen mainitut kommentit. Muiden kommenttien keskeyttämiselle ei ole aihetta.

KKO palautti hovioikeuden käsittelyyn kysymyksen siitä, pitäisikö viestit myös hävittää. Hovioikeus oli jättänyt tämän kysymyksen käsittelemättä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää