Kotimaa

Vuonna 1981 mies änkytti Tjäreborgin mainoskuvauksissa, ja siitä syntyi vuosi­kymmeniä elänyt mainosrenkutus

”Tämä on tavallaan yhden aikakauden symbolinen loppu”, sanoo matkailualan professori Antti Honkanen Tjäreborgin emoyhtiön konkurssista.

Jos katsoi televisiota 1980- ja 1990-luvuilla, mainosta ei voinut olla näkemättä, eikä sitä ole voinut sittemmin unohtaa.

Ensin kuuluu kiihkeä rummutus ja heti sen jälkeen mennään huippukohtaan: Tsä-tsä-tsä-tjäreborg! Matkatoimisto ainakin onnistui tekemään mainoksen, joka on jäänyt mieleen.

Tjäreborgin historiikista ilmenee tarina mainosrenkutuksen takaa vuodelta 1981: tv-mainoksen kuvauksessa ilmeni, että mainoksessa esiintyvän miehen oli vaikea sanoa sujuvasti sanaa ”Tjäreborg”. Sen sijaan hän sanoi toistuvasti kaikissa otoksissa ”Tsä-tsä-tsäreborgin matkat”.

Käsikirjoitusta muutettiin ja tsätsätys jätettiin mainokseen. Näin syntyi onnistunut mainoshokema, joka ihastutti tai vihastutti vuodesta toiseen.


Maanantaina Tjäreborgin jatko näytti epätodennäköiseltä, kun sen emoyhtiö Thomas Cook hakeutui konkurssiin.

Lue lisää: Matkatoimisto Tjäreborgin emoyhtiö asetettu konkurssiin: Tämä tilanteesta ja sen vaikutuksista tiedetään

Tjäreborgin juuret ovat tanskalaisessa pikkukylässä nimeltään Tjaereborg. Yhtiön sivuilla kerrotaan, miten 40-vuotias pastori Eilif Krogager halusi päästä matkustamaan, joten hän päätti yhdessä seurakunnan kanttorin kanssa järjestää bussimatkan Madridiin Espanjaan.

Suomessa Tjäreborg aloitti vuonna 1966 nimellä TR-Matkat Resor. Nimeä muokattiin, koska kyseessä oli tanskalainen seuramatkayritys, jonka nimi oli vieläpä vaikea ääntää.

TR-Matkat Resor myi aluksi vain matkoja, jotka alkoivat Tukholmasta, jossa Tjäreborg oli jo ollut vuosia. Suorat tilauslennot Helsingistä aloitettiin vuonna 1973. Kohteena oli Gardajärvi.

Sittemmin vauhti kasvoi. Vuonna 1986 sen matkustajamäärä Suomessa oli jo yli 100 000, kun etelänmatkat olivat halventuneet merkittävästi.

Vuonna 2008 Tjäreborg sulki katutoimistonsa Turussa, Tampereella ja Oulussa. Sen matkoja saattoi ostaa sen jälkeen Helsingin myyntitoimiston, puhelinmyynnin ja internetin kautta. Vuonna 2015 Tjäreborgin matkoista myytiin netissä jo 83 prosenttia.

Matkailualan professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta muistaa hänkin mainosrenkutuksen.

”Se oli onnistunut mainos”, hän sanoo.

Hän itse matkusti ensimmäisellä pakettimatkallaan tällä vuosituhannella pari vuotta sitten Las Palmasiin, jonne lennettiin Thomas Cookin koneella. Oikein perinteistä, hän luonnehtii.

”Tämä on tavallaan yhden aikakauden symbolinen loppu. Eivät valmismatkat tähän lopu, ja niitä tullaan aina järjestämään, mutta niiden merkitys vähenee”, Honkanen sanoo.

Honkasen mukaan Tjäreborg on ollut koko kansan toimisto, joka on jatkanut toimintaansa vuosikymmeniä. ”Se myi halpaa, mutta myös laadukasta, joten se ei profiloitunut kumpaankaan ääripäähän.”

Tjäreborg on ollut yksi isoista valmismatkatoimistoista Suomessa.

”Aurinkomatkat on ollut merkittävin, mutta Tjäreborg tulee heti sen jälkeen”, hän sanoo.

Tjäreborg on ollut suomalaisten suosikki, vähän kuin toinen suomalaisten suosikki Toyota Corolla. Hyvä, luotettava, ei liian kallis eikä räiskyvä.


”Kyllä tämä pistää myös miettimään sitä, mikä on valmismatka-alan tulevaisuus. Tjäreborg on ollut juuri näitä yleismatkatoimistoja, joissa pyritään tekemään matka mahdollisimman halvalla, mutta ei välttämättä kaikkein halvimmalla”, hän luonnehtii.

Honkasen mukaan valmismatkatoimistojen bisneslogiikka ei enää toimi, koska moni matkustaja varaa itse lennot ja hotellit.

”Sen minkä Tjäreborg teki, me kykenemme tekemään itse tänä päivänä. Meillä ei ole enää tarvetta valmismatkatoimistoille, mutta eivät ne tule katoamaankaan. Ne erikoistuvat johonkin, kuten tiettyyn harrastukseen tai kulttuuriin.”

Moni voi muistaa Tjäreborgin esitteet, jotka saattoi tilata kotiinsa tai hakea R-kioskilta ilmaiseksi. Niissä esiteltiin kohteet maittain, annettiin hotelleille tähdet ja kerrottiin kohteen plussat ja miinukset.

Niitä selailtiin syksyisin, kun illat pitenivät, sateet alkoivat ja mieli kaipasi kauas palmun alle.

”R-kioskit olivat merkittäviä esitteiden jakelukeskuksia, mutta itse matkaa ei ostettu sieltä. Monet ottivat pelkän esitteen unelmoidakseen, vaikka eivät matkustaneetkaan.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  4. 4

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  5. 5

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu

   Tilaajille
  6. 6

   Asiantuntija: Kunnat säästävät perus­terveydenhuollosta, koska voivat, ja se johtaa nurinkuriseen ja kalliiseen systeemiin

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   HBO:n suursatsaus Watchmen tuli yöllä julki – tästä on kyse klassikkosarjakuvaan perustuvassa uutuussarjassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  5. 5

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  9. 9

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  10. 10

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää