Kotimaa

Yksinhuoltaja Reetta Parviainen säästi vuosia päästäkseen 7-vuotiaan tyttärensä kanssa unelmalomalle: ”Nyt on jännitys pinnassa”

”Se olisi ollut ihana palkinto, jota on kyllä odotettu kovasti.”

Maanantaiaamuna kuopiolainen Reetta Parviainen selasi aamiaispöydässä epäuskoisena uutisia.

Parviainen on marraskuussa lähdössä 7-vuotiaan tyttärensä Venla Asikaisen kanssa lomamatkalle Kanarian saarille. Luvassa olisi kauan odotettu äidin ja tyttären unelmaloma, jota varten Parviainen oli säästänyt vuosia.

Maanantaiaamun uutiset uhkaavat nyt kuitenkin romuttaa matkasuunnitelmat. Maanantaina kerrottiin, että Tjäreborgin emoyhtiö, brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook on asetettu konkurssiin.

Tjäreborg perui kaikki Thomas Cook Airlinesin maanantain lennot Suomeen ja Suomesta ulkomaille. Yhtiön mukaan maanantaina Suomesta olisi pitänyt lähteä matkaan 525 matkustajaa. Tjäreborgilla on matkakohteissaan 2 884 suomalaisasiakasta.

Tuhannet muut Tjäreborgin asiakkaat, jotka ovat tulevina viikkoina ja kuukausina lähdössä yhtiön matkalle, ovat nyt ihmeissään – toteutuvatko heidänkään matkansa?

”On vähän hämmentynyt olo. Tjäreborgilta ei ole tullut mitään ilmoitusta. Olen ollut uutisten varassa”, Reetta Parviainen sanoo.


Hän varasi oman matkansa Tjäreborgilta syyskuussa. Parviainen valitsi mahdollisimman helpon ja vaivattoman reissun äidille ja tyttärelle. Matkaan sisältyivät suorat lennot Kuopiosta, uima-altaallinen hotelli ja all-inclusive-majoitus.

”Semmoinen rentoutumislomamatka. Marraskuu on niin pimeä, kolea ja kostea, että pääsisi täältä vähäksi aikaa sinne auringon alle.”

Matka maksoi 2 000 euroa. Se on suuri summa Parviaiselle, joka on yksin vastuussa kotinsa taloudesta. Lapsi asuu pääosan ajasta äidin luona.

”Se on yksinhuoltajalle iso raha ja pitkään säästetty. Se olisi ollut ihana palkinto, jota on kyllä odotettu kovasti.”

Parviaista kalvaa nyt monenlainen epävarmuus. Toteutuuko matka? Jos ei toteudu, saako hän rahojaan takaisin?

Luottokortilla matkansa maksaneet voivat hakea rahojaan takaisin myös luottokorttiyhtiön kautta. Parviaisella ei ole luottokorttia, sillä pankki ei ole myöntänyt sitä hänelle pienten tulojen takia. Parviainen työskentelee sihteerinä ja tekee tällä hetkellä lapsen takia vajaata työviikkoa.

Hän on säästänyt matkaa varten 2–3 vuoden ajan laittamalla säännöllisesti rahaa sivuun. Hän maksoi matkan säästöistään.

”Sen takia on nyt jännitys pinnassa, että miten tässä käy. Maksoin matkan kokonaan, koska tykkään maksaa kaikki kerralla pois ja olin säästänyt sitä varten, että päästään matkalle.”


Reetta Parviainen ei ole toistaiseksi ollut yhteydessä Tjäreborgiin, koska uskoo yhteydenottokanavien olevan nyt ruuhkaisia. Hän aikoo odottaa lähipäivien ajan, josko Tjäreborgilta tai joltain muulta taholta tulisi tietoa, kuinka kannattaa toimia.

”Aloin lukea juuri peruutusehtoja, että 400 euroa maksaisi, jos nyt peruisi ja jos ensi viikolla, se olisi jo 600 euroa. Pääsisikö vähemmällä, jos matkan peruisi jo nyt”, Parviainen miettii.

Hänen seitsemänvuotias tyttärensä on jo tietoinen matkasuunnitelmiin ilmestyneestä epävarmuudesta. Tytär kysyi asiasta aamiaisella, kun hämmentynyt äiti selasi kiivaasti uutisia.

”Oli siitä jo vähän puhetta, ja oli hän vähän pettynyt. Mutta kun ei voi tietää, miten käy”, Parviainen sanoo.

”Onneksi ei ollut lähtö tänään. Se olisi ollut se pahin vaihtoehto.”

Myös espoolaisen Tuomo Nuutisen matkasuunnitelmiin ilmestyi iso kysymysmerkki maanantaina. Nuutinen varasi keväällä Tjäreborgilta kolmehenkiselle perheelleen maaliskuuksi lomamatkan Teneriffalle. Nuutisen lisäksi matkaan on lähdössä vaimo ja tytär.

Nuutinenkin on jo ehtinyt maksaa matkastaan laskulla noin 2 000 euroa, lähes koko matkan kustannukset. Nyt hän odottaa, miten asiat etenevät.

Nuutinen sanoo seuranneensa Thomas Cookia koskevia uutisia jo kuukaudenpäivät, joten talousvaikeudet eivät tulleet hänelle yllätyksenä.

”Tässä on vähän odottavalla mielellä, että miten jatkossa käy. Tiedottamista olisi tietysti mukava kuulla vähän enemmän ja reaaliaikaisenakin Tjäreborgilta.”

Tuomo Nuutinen on ollut aktiivisesti Messenger-yhteydessä Tjäreborgiin maanantain aikana. Hänen mukaansa sieltä on kerrottu yleistä asiaa, mutta ei vielä heidän lomamatkaansa koskevia asioita. Nuutinen ei sitä oikeastaan vielä odotakaan, sillä matkaan on vielä kuukausia aikaa.

”Tämä on niin tuore asia, ettei ole varmaan keretty vielä reagoimaan kaikkiin asiakkaisiin”, hän sanoo.

”Minä en ole vielä heittänyt kirvestä kaivoon tämän asian suhteen. Luulen, että Tjäreborg kerkeää reagoimaan asiaan tässä minun aikataulussani. Sikäli olen luottavainen. Tämä on varmasti harmittavin paikka niille, jotka ovat maksaneet matkan ja ovat olleet jo lentokentällä odottamassa lentoon lähtöä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  4. 4

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  7. 7

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää