Kotimaa

Raportti: Suomalaisten alkoholin­kulutus vähenee mutta juomisesta aiheutuvat haitat eivät

Eurooppa kuluttaa alkoholia eniten maailmassa.

Suomalaisten alkoholinkulutus on vähentynyt huippuvuosista mutta alkoholin aiheuttamat haitat eivät. Se selviää Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan-toimiston tuoreesta raportista, joka arvioi kulutusta ja haittoja EU-maissa sekä Norjassa ja Sveitsissä.

Eurooppa kuluttaa alkoholia eniten maailmassa. Haitallinen kulutus ei ole vähentynyt, vaikka kaikki Euroopan maat ovat allekirjoittaneet toimintasuunnitelman sen vähentämisestä vuoteen 2020 mennessä, huomauttaa Euroopan alueen johtaja Zsuzsanna Jakab toimiston tiedotteessa.

Euroopassa kuolee alkoholin aiheuttaman syyn takia vuosittain yli 290 000 ihmistä, raportti arvioi.

Vaikka näiden kuolemien määrä on vähentynyt, alkoholi aiheuttaa edelleen yli 5 prosenttia kuolemista. Niiden takia menetetään noin 7,6 miljoonaa elinvuotta ennenaikaisen kuoleman tai vammautumisen takia.

Raportti laskee, että joka 19. kuolema Euroopassa on alkoholin aiheuttama.

Vuonna 2017 lähes 1 600 suomalaista kuoli alkoholiperäisiin syihin. Määrä on vähentynyt 2000-luvun puolivälin huipusta kulutuksen vähentyessä. Molempia kuvaavat käyrät kulkevat uskollisesti samaa tahtia.

Tilastokeskus laskee alkoholikuolemiin alkoholiperäisiä tauteja ja tapaturmaisia alkoholimyrkytyksiä. Suurin osa alkoholiperäisistä sairauksista on maksa- ja sydänsairauksia, se kertoo.

Määrä voi olla todellisuudessa vielä suurempi, sillä kansainvälisessä tautiluokituksessa ICD-10:ssä on yli 230 diagnoosia alkoholin aiheuttamista sairauksista.

Yleisimpiä ovat syövät, WHO:n raportti havaitsi. Sen mukaan 29 prosenttia Euroopassa alkoholin aiheuttamista kuolemista olikin syöpäkuolemia. Maksakirroosi oli toiseksi yleisin syy (20 prosenttia kuolemista), sydän- ja verisuonitaudit kolmanneksi yleisin (19 prosenttia) ja onnettomuudet neljänneksi yleisin (18 prosenttia).

Yhteys alkoholiin on todettu kuudessa syövässä: suun, huulten, nielun, ruokatorven, suoliston, maksan, naisten rinnan sekä kurkunpään syövissä. Näyttö on vahvaa myös haimasyövässä.

Alkoholi on ihmiselle karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine, totesi WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC monografiassaan edellisen kerran viime vuonna. Toteamuksen takana on kymmeniä sivuja tutkimusviitteitä, ja joka sivulla on viitteet pariinkymmeneen tutkimukseen.

Suomalaisten alkoholinkulutus alkaa olla EU-maissa keskitasoa, mutta haittoja on edelleen paljon. Suomi on Euroopan kärkipäässä esimerkiksi alkoholin takia ennenaikaisesti menetetyissä elinvuosissa eli samassa joukossa kuin Baltian maat ja Romania.

Viime vuonna julkaistuissa maakohtaisissa analyyseissa WHO:n Euroopan-toimisto arvioi, että vuonna 2016 Suomen syöpäkuolemista 6,1 prosenttia oli alkoholin aiheuttamia. Osuus oli kasvanut edellisestä, vuonna 2010 tehdystä arviosta: tuolloin alkoholin arvioitiin aiheuttaneen 4,5 prosenttia syövistä.

Syöpien osuus arvioitiin yhtä suureksi kuin monessa Suomea runsaamman alkoholinkulutuksen maassa. Niitä olivat esimerkiksi Kreikka, Ranska ja Saksa.

Jos arvio pitää paikkansa, alkoholi aiheutti Suomessa vuonna 2016 yli 2 000 uutta syöpää. Suomen syöpärekisterin mukaan silloin todettiin 34 122 uutta syöpää.

Yleisimpiä ovat syövät, joihin alkoholin vaikutus on todettu, eli suolistosyövät (miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä) ja rintasyöpä (naisten yleisin syöpä).
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

”Vähentäkää saatavuutta”


 Alkoholin käyttöä on kontrolloitava paremmin näyttöön perustuvilla menetelmillä, raportti suosittelee.

 Niitä ovat markkinoinnin rajoittaminen, saatavuuden vähentäminen, hintojen korotus, mini-interventiot eli kysyminen alkoholin käytöstä terveydenhuollossa sekä seulonta.

 Suomi kulkee eri suuntaan kuin WHO suosittelee. Viime vuoden alussa sallittiin aiempaa vahvempien juomien myynti ruokakaupoissa. Uudistuksen seurauksena kulutus lakkasi vähenemästä ja alkoi kasvaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Suora lähetys käynnissä: Brittiparlamentin on määrä äänestää tänään brexit-sopimuksesta, mutta muutosehdotus saattaa sotkea suunnitelmia

  5. 5

   Li Andersson Ylellä: Kotihoidon tuen sisaruslisästä leikattava ja rahat käytettävä varhais­kasvatus­maksujen pienentämiseen

  6. 6

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  7. 7

   Andy McCoy ei halua muuttua ja vihaa sitä, että musiikkibisnes on pilalla, mutta mitä hän ajattelee onnellisuudesta?

   Tilaajille
  8. 8

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee ankarasti presidentti Trumpin Syyria-linjauksia

  9. 9

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  10. 10

   Klassisen musiikin pitää kohdata sortohistoriansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  7. 7

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  8. 8

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää