Kotimaa

Professori syntyvyyden rajusta laskusta: Suomen vauvakato on maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen

Tutkimusprofessori Anna Rotkirch ei ole huolissaan vapaaehtoisesta lapsettomuudesta, vaan siitä, että päätös lasten hankkimisesta on yhä useammalle vaikea. ”Tähän epävarmuuteen liittyy todella paljon ahdistusta.”

”Kun matkustan maailmalla, niin kaikki kyselevät, mitä teillä Suomessa oikein tapahtuu”, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

”Meistä on nyt tullut Euroopan uusi Japani.”

Hän viittaa syntyvyyden nopeaa laskua koskevaan keskusteluun. HS uutisoi torstaina, että Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan syntyvyys on Suomessa jatkanut laskuaan odotettua nopeammin.

Lue lisää: Suomen syntyvyys putoaa jopa synkkiä ennusteita nopeammin, tällaisen vauvakadon piti olla edessä vasta 2045

Pudotus on hurja erityisesti siihen nähden, että Suomea on pitkään pidetty mallimaana, jossa naisilla on ollut hyvät mahdollisuudet panostaa sekä työhön että perheeseen.

”Esimerkiksi Italiassa, jossa alhaisesta syntyvyydestä on kärsitty pitkään, tutkijat ja aktivistit ovat kehottaneet samanlaiseen perhepolitiikkaan kuin Suomessa. Nyt onkin tapahtunut niin, että Suomen syntyvyys laskee ja lähestymme Italiaa”, Rotkirch sanoo.

Sitä, kuinka pysyvä ilmiö syntyvyyden lasku on, on vaikea ennustaa. Näyttää kuitenkin selvältä, että niin sanotuilla millenniaaleilla – niillä, jotka ovat 2010-luvulla olleet noin 20–40-vuotiaita – lapsiluku on jäämässä pysyvästi pienemmäksi.

”Suurin syy syntyvyyden laskuun on se, että esikoisia syntyy vähemmän. Se ennakoi sitä, että tällä sukupolvella lapsettomuus tulee olemaan paljon korkeampaa”, Rotkirch sanoo.

Lapsettomuudella hän tarkoittaa sekä vapaaehtoista lapsettomuutta että tilanteita, joissa lapsia ei toiveista huolimatta saada.

Syntyvyyttä kuvaavassa kokonaishedelmällisyysluvussa nähtiin raju pudotus viimeksi 70-luvun taitteessa, mutta Rotkirchin mukaan tilanne on nyt täysin erilainen.

”Silloin syynä oli ensimmäisen lapsen lykkääminen. Nyt siitä ei ole mitään merkkejä, vaan syntyvyys laskee jopa 35–39-vuotiaiden joukossa. Se on maailmallakin poikkeuksellista.”

Oletko noin 20–40-vuotias ja lapseton? Voit halutessasi kertoa ajatuksistasi HS:n kyselyssä. Keräämme lukijoiden kertomuksia jatkojuttuja varten.Syitä pudotukseen on kyselytutkimusten mukaan monia, mutta Rotkirch nostaa esiin erityisesti lisääntyneen epävarmuuden. Kärjistettynä: nuoret aikuiset eivät enää pohdi sitä, milloin lapset kannattaisi hankkia, vaan sitä, haluavatko he lapsia lainkaan.

”Niiden osuus, jotka epäröivät tai eivät osaa sanoa, on lisääntynyt varsinkin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ja jos lapsia halutaan, sopivaa hetkeä ei tahdo löytyä”, Rotkirch sanoo.

”Tähän epävarmuuteen liittyy todella paljon ahdistusta, erityisesti 30–40-vuotiailla suurkaupungeissa asuvilla ja korkeasti koulutetuilla naisilla.”

Ahdistusta lisää se, että aikaikkuna on etenkin naisilla rajallinen. Jos epäröi liian pitkään, voi olla, että lapsia ei enää ehdikään saada.

Myös vapaaehtoisesti lapsettomien määrä on lisääntynyt, mutta sitä Rotkirch ei näe yhteiskunnallisena ongelmana. ”Jos ihminen ei halua lapsia, niin sitten hän ei halua.”

Keväällä julkistettujen Perhebarometri 2018 -tulosten mukaan alle 40-vuotiaiden lapsettomuuden syinä korostuivat etenkin halu tehdä muita kiinnostavia asioita ja haluttomuus luopua omasta elämäntyylistä. Miehillä sopivan kumppanin puute nousi tärkeäksi tekijäksi. Alle 30-vuotiaista moni kertoi myös, että lapset eivät olleet omassa parisuhteessa ajankohtainen asia tai että he halusivat edetä urallaan tai ammatissaan.

Kyselytulokset viittaavat myös siihen, että sukupuolten toiveet lastensaannista eroavat usein toisistaan. Naiset suunnittelevat hankkivansa lapsia keskimäärin nuorempina kuin miehet, ja heidän toiveensa lastensaannista hiipuvat aiemmin. Se voi olla perheen perustamisen kannalta ongelma, koska Suomessa useimpien pariskuntien ikäero on pieni.

Aiempiin kyselyihin verrattuna elämäntyyliin liittyvät lapsettomuuden syyt ovat korostuneet viime vuosien kyselyissä, Rotkirch kertoo. Se viittaa laajempaan kulttuuriseen murrokseen.

Lasten hankkimista pidetään vähemmän itsestäänselvyytenä kuin ennen, ja perheen perustamisen suunnittelu ja sovittaminen muuhun elämään voi tuntua hankalalta varsinkin naisille. Osansa on myös taloustilanteella ja epävarmuudella töistä tai toimeentulosta. Eivätkä kaikki tietenkään saa lapsia, vaikka haluaisivat.

Tutkijat puhuvat myös alhaisen syntyvyyden kierteestä, jossa syntyvyyden laskuun liittyvät ilmiöt ruokkivat toisiaan. Jos esimerkiksi ystävillä ja sukulaisilla ei ole lapsia, asia ei ehkä tunnu itsestäkään ajankohtaiselta.

 

”Kun ympärillä ei synny lapsia, niin heitä ei myöskään näe.”

”Kun ympärillä ei synny lapsia, niin heitä ei myöskään näe. On 30-vuotiaita, jotka eivät koskaan ole pitäneet vauvaa sylissä”, Rotkirch sanoo.

Myös yhteiskunnallinen ilmapiiri vaikuttaa epävarmuuden kokemuksiin. Rotkirchin mukaan se on näkynyt esimerkiksi politiikassa ja mediassa käydyissä keskusteluissa.

”2010-luvun taitteen poliittisessa elämässä puhuttiin monta vuotta esimerkiksi siitä, että perhevapaita pitää leikata. Oikeasti perheiltä ei edes leikattu hirveästi, mutta julkinen keskustelu pyöri sen ympärillä, että nyt perheiltä viedään. Jälkiviisaana voi sanoa, että juuri silloin olisi pitänyt luvata tukea perheille.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  4. 4

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  5. 5

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  10. 10

   Elton John on elänyt uskomattoman elämän: Tyranno­saurus Rex taka­pihalla, teehetkiä kuningattaren kanssa, pissat vaipassa keikalla ja kuvaukset, jotka päättyivät kunnon sekoiluun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää