Kotimaa

Suomen kuntien välinen jako kasvajiin ja kurjistujiin voimistuu, ennustaa Tilastokeskus – grafiikka näyttää, millainen on kuntasi tulevaisuus

Valtaosa Suomen kunnista menettää seuraavan 20 vuoden aikana asukkaita. Suurin väestötappio runtelee Kouvolaa.

Suomen jakautuminen kurjistuviin ja kasvaviin kuntiin jatkuu lähivuosikymmeninä voimakkaana. Tilastokeskus julkaisi maanantaiaamuna vuoteen 2040 ulottuvan alueellisen ennusteensa.

Sen mukaan valtaosa Suomen kunnista menettää seuraavan 20 vuoden aikana asukkaita. Voit tarkastella oman kuntasi ikärakenteen kehitystä tämän grafiikan avulla.”Ovathan nämä todella jäätävän synkkiä lukuja suhteessa vaikka eiliseen HS-gallupiin koko maan asuttuna pitämisen tarpeellisuudesta”, kommentoi aluekehitykseen perehtynyt asiantuntija Timo Aro konsulttiyhtiö MDI:stä.

Hänen mielestään tuore ennuste alleviivaa siitä, kuinka syvästi alueellinen eriytyminen jakaa Suomea.

”Perinteisesti on ajateltu, että alueelliset erot ovat etenkin maan eri osien välisiä eroja. Nyt on entistä enemmän faktaa siitä kehityskuvasta, että eriytymistä tapahtuu myös maakuntien ja jopa kaupunkiseutujen sisällä.”

Tilastokeskuksen ennuste perustuu menneiden vuosien kehitykseen, eikä siinä oteta huomioon esimerkiksi tulevien poliittisten päätösten vaikutusta.

Nopea ryntäys pääkaupunkiseudulle

Suomen väestö pakkautuu jatkossa voimakkaasti pääkaupunkiseudulle sekä muiden yliopistokaupunkien ympärille. Suurinta asukasryntäystä odotetaan Helsinkiin, jonka väkiluku kasvaa ennusteen mukaan yli 100 000 asukkaalla nykyiseen verrattuna.

Helsingissä on Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2040 yli 760 000 asukasta. Lisäystä odotetaan myös muihin pääkaupunkiseudun kuntiin, joista Espooseen, Vantaalle ja Sipooseen ennustetaan väkilukuun nähden voimakkaampaa kasvua kuin Helsinkiin.

Tilastoista selviää, että muuttoliike isoimpiin kasvukeskuksiin on ollut Helsinkiä lukuun ottamatta nopeampaa kuin viime vuonna ennakoitiin. Niin Vantaa, Espoo, Tampere kuin Turkukin ovat saaneet tuhansia lisäasukkaita enemmän kuin vuoden 2018 ennusteessa arvioitiin; Vantaalla ero on ollut lähes 7 800 ihmistä.

Häviäjiä löytyy myös maakuntakeskuksista

Alla olevassa kartassa näkyy, kuinka muuttoliikettä suuntautuu myös sellaisiin maakuntakeskuksiin kuin Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu, Seinäjoki, Kuopio, Joensuu ja Rovaniemi. Väkiluku kasvaa myös Ahvenanmaan seudulla.

Eriytymistä on kuitenkin myös maakuntakeskusten välillä: esimerkiksi Kouvolan, Kotkan, Porin, Mikkelin ja Kajaanin odotetaan menettävän tuhansia asukkaita.”Seinäjoella luonnollinen väestönlisäys on säilynyt korkean syntyvyyden ansiosta. Se on myös poikkeuksellisen vetovoimainen maan sisäisten muuttovirtojen ansiosta, ja työpaikkakehitys on ollut aika positiivista. Jonkinlaisena positiivisena yllätyksenä pidän myös Rovaniemeä. Mutta kyllä positiiviset yllätykset ovat muutoin tosi vähissä”, Aro pohtii.

Maakuntakeskuksien lisäksi kartassa näkyy yksittäisiä väripilkkuja, kuten esimerkiksi Inari Lapissa tai Luoto Pohjanmaalla.

”Yleensä ne ovat väestöpohjaltaan aika pieniä kuntia. Jos vaikka työpaikkakehityksessä tapahtuu jokin suuri käänne, se näkyy väkiluvussa. Inarin kohdalla asiaa selittää varmaan matkailu- ja kaivannaisteollisuuden nopea kasvu 2010-luvulla. Luodon kunnassa taas syntyvyys on säilynyt poikkeuksellisen vahvana. Siinä on varmaan myös uskonnollisia tekijöitä, siellä on vahvoja herätysliikkeitä.”

Kovin kato voi iskeä Kouvolaan

Voimakkaimmasta väestötappiosta kärsii Kouvola. Sen asukasluvun ennakoidaan putoavan yli 14 000 asukkaalla nykyiseen verrattuna.

Suhteellisesti eniten asukkaita menettävien joukossa on paljon pieniä kuntia. Yli 5 000 asukkaan kunnista huonoimmin pärjää ennusteen mukaan Suomussalmi, joka menettäisi vuoteen 2040 mennessä noin 30 prosenttia asukkaistaan.

Yli 10 000 asukkaan kunnista väestökadon ennustetaan iskevän kovimmin Lieksaan. Sieltä häviäisi ennusteen mukaan noin 3 200 ihmistä, eli niin ikään miltei 30 prosenttia asukkaista. Savonlinnan ja Pohjois-Karjalan Kiteen ennustetaan menettävän noin neljänneksen asukkaistaan.

Valtaosa maakunnista jää tappiolle

Maakuntien kohdalla alueet jakaantuvat jyrkästi pariin kasvavaan keskukseen ja asukkaita menettävään enemmistöön.

Kun muutoksia tarkastellaan suhteessa maakuntien asukaslukuun, selviä voittajia ovat Ahvenanmaa ja Uusimaa. Ahvenanmaan väkiluvun ennustetaan vuoteen 2040 mennessä kasvavan lähes 14 prosentilla ja Uudenmaan lähes 13 prosentilla.

Niiden jälkeen ero muihin alueisiin on selvä. Pirkanmaan väkiluvun ennustetaan kasvavan runsaalla neljällä prosentilla ja Varsinais-Suomen noin prosentilla, mitä selittänevät Tampereen ja Turun alueiden kasvu. Vuonna 2040 niidenkin väkiluvun ennustetaan kääntyneen jo laskuun.

Kaikissa muissa maakunnissa Pohjois-Pohjanmaata lukuun ottamatta väkiluku hupenee jo nyt. Aro pitää kuilua silti yllättävänä.

”Minulle suurin yllätys on, että vain neljä maakuntaa olisi vuonna 2040 pinnan yläpuolella, ja niistäkin Varsinais-Suomi vain juuri ja juuri”, hän sanoo. ”Seutukuntatasolla ainoastaan seitsemän seutua 70:stä kasvaisi. En tiedä, kuinka kauas historiassa pitäisi mennä nykyisellä aluerakenteella, että siellä olisi samankaltainen tilanne.”

Suurimmilta häviäjiltä näyttävät Kainuu ja Etelä-Savo. Molemmissa väkiluvun odotetaan putoavan yli 18 prosentilla. Kymenlaaksossa pudotus on runsaat 16 prosenttia, Satakunnassa ja Etelä-Karjalassa noin 12 prosenttia.

Aron mukaan heikko ennuste yllätti etenkin Etelä-Savon ja Kymenlaakson kohdalla.

”Tietysti ennuste perustuu sisäisen muuttoliikkeen osalta vuosiin 2014–2018. Näillä alueilla muuttotappioiden määrä on koko ajan ollut kasvussa ja luonnollinen väestönkasvu heikentynyt.”

Hän arvioi, että vuoden 2008 finanssikriisi oli alueita jakava käännekohta.

”Nyt näkyviin tulevat muutokset ovat vauhdittuneet finanssikriisin jälkeen. Se näkyy voimakkaampana kaupungistumisena ja sellaisena keskittymiskehityksenä, että kasvavien alueiden määrä on koko ajan pienempi ja ne sijaitsevat entistä enemmän ryppäinä suurten ja keskisuurten korkeakoulukaupunkien ympärillä.”

Pieni syntyvyys heikentää huoltosuhdetta

Sekä muuttoliike että vähentynyt syntyvyys huonontavat suuressa osassa Suomea väestön huoltosuhdetta eli työikäisten määrää suhteessa lasten ja ikäihmisten määrään. Tältä Suomen huoltosuhde näyttää Tilastokeskuksen mukaan tänä vuonna.Ja tältä huoltosuhde näyttää vuonna 2040:Työikäisten osuus väestöstä on tällä hetkellä 62 prosenttia. Ennusteen mukaan se laskee 60 prosenttiin vuoteen 2040 ja 57 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä.

Osuus ei silti hupene samaan tahtia kuin 2010-luvun alussa suurten ikäluokkien jäätyä eläkkeelle. Tosin suurten ikäluokkien eläköitymiseen oli varauduttu jo pitkään, kun taas syntyvyyden nopea väheneminen on yllättänyt asiantuntijat.

”Suurin pudotus on tapahtunut jo”, Aro sanoo. ”Ja kun maahanmuuttajat ovat keskimäärin kantaväestöä nuorempia, niin se paikkaa tilannetta jossain määrin.”

Maahanmuutto ei kuitenkaan ole automaattisesti pelastus muuttotappiokunnille, sillä kasvukeskukset houkuttelevat myös maahanmuuttaja­taustaisia.

”Pintatasolla näyttää siltä, että lähes kaikki Suomen kunnat saavat maahanmuutosta muuttovoittoa. Mutta kun tarkastellaan ulkomaalaistaustaisten seuraavia muuttoja maan sisällä, niin erityisesti Uudenmaan veto on valtavan suuri.”

HS-työryhmä: Joonas Laitinen, Juho Salminen, Elisa Bestetti ja Anu-Elina Ervasti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  5. 5

   Uhkaako älytelevisiosi lakata toimimasta? Pieni merkintä kertoo, onko markkinoiden suosituin televisio ajan tasalla vai ei

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisyritys panee vuokralaiset hoitamaan asunnonvälittäjän työt: ”Uskomme, että tästä tulee markkinoiden vallitseva toimintatapa”

  7. 7

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  8. 8

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  9. 9

   Rajavartiolaitos epäilee kansainvälistä rikollisryhmää aikeista avata laiton maahantuloreitti Venäjältä Suomeen

  10. 10

   Helsingin seutua uhkaa ensi maanantaina liikennekaaos – HSL: ”Pahimmillaan meidän bussimme eivät juurikaan kulje”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  10. 10

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää