Kotimaa |HS seuraa

Tämä tiedetään Kuopion koulu­hyökkäyksestä, uhreista ja epäillystä tekijästä – lue yhteen­veto

Poliisin mukaan epäilty on suomalainen mies, joka on syntynyt vuonna 1994. Epäillyn kotoa löytyi polttopulloja.

Seuranta päättyy

rac
Savon ammattiopiston tiloissa Kuopiossa tapahtui tiistaina puolenpäivän jälkeen veitsihyökkäys, jossa kuoli yksi ja loukkaantui kymmenen ihmistä.

Teosta epäillään vuonna 1994 syntynyttä suomalaismiestä. Poliisin mukaan epäilty käytti ”sapelityyppistä teräasetta”.

HS seuraa tutkinnan etenemistä hetki hetkeltä. Löydät seurannan tämän jutun lopusta ja tästä linkistä.

Tämä tapauksesta tiedetään nyt:

Mitä hyökkäyksessä tapahtui?

Hätäkeskus sai tiedon epäillystä puukotuksesta tiistaina kello 12.29. Epäilty saatiin kiinni kahdeksan minuuttia myöhemmin. HS:n aikajana näyttää tässä jutussa, miten tapahtumat etenivät.

Poliisi kertoo, että epäilty käytti hyökkäyksessään ”sapelityyppistä teräasetta”. Sen lisäksi hyökkääjällä oli mukanaan ampuma-ase.

Poliisi ampui epäiltyä hätävarjelutilanteessa.

Silminnäkijähavaintojen mukaan epäilty oli saapunut myöhässä oppitunnille mukanaan jonkinlainen kassi.

Hän oli kaivanut kassista miekan ja alkanut lyödä sillä luokanvalvojaa ja muita ihmisiä.

Iltalehdelle puhunut nainen kertoo miehen jahdanneen opettajaa, kun tämä pakeni takahuoneeseen.

”Sitten alkoi kaikilla pakokauhu. Jotkut pakenivat jo edeltä. Kaikille tilanne ei kuitenkaan mennyt perille”, silminnäkijä sanoi.

Lue lisää silminnäkijöiden havainnoista täältä.


Ensihoito sai tapauksesta niin sanotun joukkosurmakoodin. Kuopion yliopistolliseen sairaalaan annettiin suuronnettomuushälytys, joka kuitenkin purettiin myöhemmin.

Kauppakeskuksen toisessa kerroksessa oli tiistaina myös tulipalo, joka saatiin nopeasti sammutettua. Pelastuslaitoksen mukaan tulipalo oli tahallaan sytytetty.

Poliisi ei ota vielä kantaa siihen, liittyvätkö kauppakeskuksessa tiistaipäivänä syttynyt tulipalo ja veitsihyökkäys toisiinsa.

Keitä uhrit ovat?

Hyökkäyksessä sai surmansa yksi nainen. Lisäksi välikohtauksessa loukkaantui kymmenen ihmistä.

Vakavasti loukkaantuneita on kaksi, joista toinen on epäilty tekijä.

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan uhreista seitsemän on naisia ja kaksi miehiä. Loukkaantuneet ovat iältään 15–48-vuotiaita.

Hedman kertoi HS:lle keskiviikkoaamuna, että loukkaantuneista kuusi on vielä sairaalahoidossa ja kaikkien tila on vakaa. Vielä tiistaina yhden loukkaantuneen tila oli kriittinen.

”Vammat ovat tyypiltään viiltohaavoja, ja joillakin on myös murtumia. Kahden loukkaantuneen vammoihin on tarvittu vaativaa hoitoa, mutta muiden hoitamisella ei ole ollut niin kiire”, Hedman sanoi.

Hedman kertoi tiistaina Iltalehdelle, että uhreilla on ”puolustautumiseen liittyviä vammoja”.

”Minulla ei ole kaikkein ajantasaisinta tietoa potilaiden voinnista juuri nyt, mutta välttämättä vielä tänään ketään potilaista ei kotiuteta”, Hedman kertoi keskiviikkoaamuna.

Epäillyn kiinniottotilanteessa myös poliisi loukkaantui lievästi.

”Hän on kotiutettujen joukossa”, Hedman sanoi.

Neljä loukkaantunutta on jo päässyt kotiin.


Kuka on epäilty?

Epäilty koulumurhaaja on HS:n viranomaisilta saaman tiedon mukaan vuonna 1994 syntynyt Joel Otto Aukusti Marin. HS julkaisee nimen teon poikkeuksellisuuden ja asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia jo epäilyvaiheessa.

Keskusrikospoliisi tiedotti keskiviikkona puoliltapäivin epäilevänsä hänen toimineen yksin.

Lue lisää: Poliisi tiedottaa Kuopion kouluhyökkäyksestä: Hyökkääjä näyttää toimineen yksin

HS:n tietojen mukaan epäilty ja hyökkäyksessä kuollut nainen opiskelivat Savon ammattiopistossa samalla linjalla.

HS:n tietojen mukaan Marin oli muuttanut opiskelija-asuntolaan Kuopion Särkiniemeen Siilinjärveltä maaliskuussa 2015. Hän oli kirjoittanut Siilinjärven lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2014.

Alustavien tietojen mukaan epäillyllä ei ole lainkaan aiempaa rikostaustaa.

Tekijää epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista ja niiden yrityksistä. Hyökkäystä tutkii keskusrikospoliisi.

Epäillyn kotiin tehtiin tiistaina kotietsintä, jonka yhteydessä poliisi löysi asunnosta polttopulloja.

Epäiltyä ei ole vielä puhutettu, sillä hän on tehohoidossa.

Epäillyn naapurit kuvaavat miestä hiljaiseksi ja sulkeutuneeksi. Hänellä on pitkä, vaalea tukka.

”Näin häntä usein. Tervehdin häntä, mutta hän ei vastannut tervehdykseeni. Ajattelin, että sellainen on Suomessa tavallista, mutta nyt minua pelottaa”, kertoo 28-vuotias nainen HS:lle.

Lue lisää naapurien kommentteja tästä jutusta.


Mitä teon motiivista tiedetään?

Poliisi ei kertonut tiistai-illan tiedotustilaisuudessa mitään teon mahdollisesta motiivista.

Keskisuomalaisen mukaan hyökkäyksen pääasiallinen kohde olisi ollut ammattiopistossa opiskellut nuori nainen. Kyseinen nuori nainen sai surmansa hyökkäyksessä. Poliisi vahvisti tiistai-illan tiedotustilaisuudessa sen, että kuolonuhri oli nainen. Muuta poliisi ei kertonut uhrista.

HS:n keskiviikkona haastatteleman viranomaislähteen mukaan ainakaan tiistaina poliisitutkinnassa ei tullut ilmi viitteitä siitä, että epäilty hyökkääjä olisi esimerkiksi ollut parisuhteessa yhdenkään uhrin kanssa.

Lue lisää: Viranomaislähde HS:lle: Kuopion kouluhyökkäyksestä epäillyn miehen ei tiedetä seurustelleen yhdenkään uhrin kanssa

Hyökkäyksen tutkintavastuu siirtyi tiistai-iltana paikallispoliisilta keskusrikospoliisille. Keskusrikospoliisi aikoo tiedottaa Kuopion tapahtumista ja tutkinnan etenemisestä keskiviikkona kello 12.

”Tutkintaporukka on nyt Kuopiossa ja tilannekuvan vaihto on tapahtunut [paikallispoliisin ja keskusrikospoliisin välillä]. Jatkamme normaalia esitutkintaa puhuttamalla ja kuulemalla ihmisiä sekä tekemällä teknistä tutkintaa”, keskusrikospoliisin rikoskomisario Jarkko Timonen sanoi keskiviikkona kello 9.30:n aikaan.

Timonen ei kommentoinut mitenkään tutkinnassa mahdollisesti ilmi tulleita tietoja. Hän ei ottanut myöskään kantaa siihen, onko epäiltyä tekijää mahdollista kuulustella lähitulevaisuudessa. Epäilty loukkaantui vakavasti, kun poliisi ampui häntä kiinniottotilanteessa.


Missä veitsihyökkäys tapahtui?

Savon ammattiopisto sijaitsee kauppakeskus Hermanin yhteydessä noin neljä kilometriä Kuopion keskustasta etelään.

Tekninen tutkinta tapahtumapaikalla on aloitettu. Poliisin mukaan kauppakeskus pysyy toistaiseksi suljettuna.


Millaisia kouluun kohdistuneita hyökkäyksiä Suomessa on aiemmin ollut?

Marraskuussa vuonna 2007 ampuja surmasi Jokelan yläasteen ja lukion koulurakennuksessa kahdeksan ihmistä ja itsensä.

Vajaa vuosi myöhemmin, syyskuussa 2008 ampuja surmasi Kauhajoella Seinäjoen koulutuskuntayhtymän tiloissa kymmenen ihmistä ja itsensä.

Vuonna 2013 16-vuotias poika puukotti neljää ihmistä Myllytullin ammattiopistossa Oulussa. Uhrit saivat vakavia vammoja mutta eivät kuolleet.

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina, että sen tietoon tulee muutamia kymmeniä koulu-uhkaustapauksia vuodessa. Todellisuudessa luku on huomattavasti suurempi, sillä vain vakavimmat tapaukset tulevat krp:n tietoon.

”Näistä vakavista tapauksista merkittävin osa on huolta aiheuttavia, mutta harva päätyy konkreettisella tasolla suunnittelemaan tai valmistelemaan joukkosurman toteuttamista”, kertoo rikostarkastaja Arto Tuomela krp:n tiedotteessa.

Eniten kouluun liittyviä uhkauksia esitetään yläkouluissa, mutta uhkauksia tulee ilmi myös lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja satunnaisesti myös alakouluissa. Myös korkeakouluihin tulee jonkin verran uhkauksia.

”Poliisi suhtautuu kaikkiin uhkauksiin vakavasti ja tutkii ne huolellisesti. Iso osa koulu-uhkauksista osoittautuu ajattelemattomuudeksi”, Tuomela kertoo.

Lue lisää krp:n kommentteja tästä jutusta.

Miten poliitikot reagoivat?

Pääministeri Antti Rinne (sd) kuvaa väkivallantekoa järkyttäväksi.

”Olen keskustellut poliisiylijohtajan kanssa ja hallitus seuraa tilannetta tarkasti. Esitän omasta ja koko hallituksen puolesta surunvalitteluni kaikille omaisille”, Rinne twiittasi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti syvän osanottonsa kuolleen omaisille. Muille teon uhreille presidentti toivoi Twitterissä voimia toipumiseen.

Lue lisää poliitikkojen reaktioista tästä jutusta.

Miten kansainvälinen media kertoo tapauksesta?

Kuopion väkivallanteosta tuli kansainvälinen uutinen, ja ulkomaiset mediat seuraavat tapahtumia tiiviisti.

Muun muassa BBC, The New York Times ja Dagens Nyheter ovat uutisoineet Kuopion tapahtumista.

Lue lisää kansainvälisen median reaktioista tästä jutusta.

HS-työryhmä: Valtteri Parikka, Salla Varpula, Tuomo Väliaho, Valtteri Parikka, Säde Mäkipää, Verna Vuoripuro, Suvi Vihavainen, Anniina Rimpiläinen, Janne Laitinen

HS seuraa tapahtumia hetki hetkeltä:

Seuranta päättyy

HS:n hetki hetkeltä -seuranta Kuopion ammattiopistohyökkäykseltä päättyy toistaiseksi. Löydät viimeisimmät tuoreet tiedot HS:n etusivulta. Tälle aihesivulle kootaan kaikki aihetta koskevat jutut.

Johtava ylilääkäri: Potilaiden tilanteessa ei muutoksia

Kuopion tiistaisessa kouluhyökkäyksessä loukkaantuneiden tilassa ei ole tapahtunut keskiviikon aikana muutoksia, eikä ketään olla kotiuttamassa.

”Vammat ovat tyypiltään viiltohaavoja, ja joillakin on myös murtumia", kertoi Kuopion yliopistollisen sairaalan johtava ylilääkäri Antti Hedman aiemmin HS:lle.

Lue lisää: Kuopiossa sairaalahoidossa olevia ei vielä tänään kotiuteta, kaikkien kuuden tila on vakaa

Krp:n Lardot: Poliisi kykenee nykyään paremmin vastaamaan Kuopion kaltaisiin tapahtumiin

Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin mukaan poliisin kykyä reagoida Kuopion kaltaisiin tapauksiin on kehitetty kovasti. Esimerkkinä on muun muassa se, miten nopeasti poliisi kykenee puuttumaan tilanteisiin.

Lue lisää: Krp:n päällikkö Robin Lardot: Sisäinen turvallisuus on yhä hyvä Suomessa

Kuopion tapahtumista levisi verkossa huhuja, Li Anderssonin twiitti väärennettiin

Internetissä alkoi heti tiistai-iltapäivästä alkaen levitä huhurönsyjä, jotka eivät pidä paikkaansa tai joiden todenperäisyyttä on ainakin toistaiseksi vaikea arvioida.

Lue lisää Nyt.fistä: Sanna Marin ei tunne epäiltyä ja Li Anderssonin nimissä levisi valetwiitti – Selvitimme internetissä nyt leviävien huhujen todenperäisyyttä

Entiset koulutoverit: Epäiltyä kiusattiin koulussa

Entisten koulutoverien mukaan ammattiopiston tiloihin tehdystä hyökkäyksestä epäilty oli yksinäinen ja syrjäänvetäytyvä.

Vuonna 1994 syntynyt mies kävi ala-astetta Siilinlahden alakoulussa, yläkoulua Ahmon koulussa ja lukion Ahmon koulun yhteydessä olevassa Siilinjärven lukiossa.

Lue lisää: Kuopion epäiltyä hyökkääjää kiusattiin koulussa vuosia, koulukaverit kertovat HS:lle

Uhrit voivat hakea valtiolta korvausta

Kuopion veriteon uhrit voivat hakea korvausta valtiolta. Rikosvahinkolain perusteella uhrille voidaan maksaa korvausta esimerkiksi rikoksesta aiheutuneista sairaanhoitokuluista ja muista tarpeellisista kuluista sekä ansionmenetyksestä kivusta ja särystä.

Henkilövahingon kärsineen vanhemmille tai erityisen läheiselle henkilölle voidaan maksaa korvausta tarpeellisista kuluista ja ansionmenetyksestä, kertoo Valtiokonttori tiedotteessa. Kuolemantapauksen kohdalla valtio korvaa hautaamisesta aiheutuneet ja siihen liittyvät kohtuulliset kustannukset. Surmansa saaneen läheiselle korvataan tarpeelliset sairaanhoitokulut sekä ansionmenetys.

Valtiolta saatavasta korvauksesta vähennetään summa, jonka hakija on saanut tai on oikeutettu saamaan korvausta esimerkiksi tapaturmavakuutuslain tai muun vakuutuksen perusteella.

Eduskunta pitää hiljaisen hetken

Eduskunta kunnioittaa tänään täysi-istunnossaan Kuopion kouluhyökkäyksen uhreja.

Lue lisää: Eduskunta pitää hiljaisen hetken Kuopion tapahtumien vuoksi – Suora lähetys kello 14 alkaen

Krp:n mukaan teko oli tekijän taustaan nähden yllättävä

Lue lisää: Poliisi Kuopion epäillystä kouluhyökkääjästä: ”Teko on hänen taustaansa nähden erittäin yllättävä”

Krp:n tilaisuus päättyy

Krp päättää haastattelutilaisuuden Kuopiossa.

Tutkinnanjohtaja: Epäilty ja uhrit tunteneet tästä syksystä

Tutkinnanjohtaja: "Minulla on käsitys, että luokkatoverit ja epäilty tekijä ovat tunteneet vasta tämän syksyn."

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  3. 3

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  4. 4

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  5. 5

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Kallion uudesta julkisesta käymälästä tuli hetkessä törkyinen

  8. 8

   Useita valmisleipiä vedetään pois markkinoilta listeriavaaran vuoksi

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Tämä postilakosta pitää nyt tietää – HS vastaa 13 keskeiseen kysymykseen lakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  8. 8

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  9. 9

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  10. 10

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää