Kotimaa

Kuopion epäilty koulu­murhaaja oli muuttanut opiskelija-asuntolaan vuosia sitten, tämä hänestä tiedetään

”Olen hämmentynyt ja peloissani, koska Suomi on yleensä hyvin turvallinen, mutta nyt minusta ei tunnu siltä”, sanoo epäillyn naapuri.

rac
Kuopion epäilty koulumurhaaja on HS:n viranomaisilta saaman tiedon mukaan vuonna 1994 syntynyt Joel Otto Aukusti Marin. HS julkaisee nimen teon poikkeuksellisuuden ja asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia jo epäilyvaiheessa.

Keskusrikospoliisi tiedotti keskiviikkona puoliltapäivin, että epäilty hyökkääjä näyttää toimineen yksin.

Lue lisää: Poliisi tiedottaa Kuopion kouluhyökkäyksestä: Hyökkääjä näyttää toimineen yksin

HS:n tietojen mukaan epäilty ja hyökkäyksessä kuollut nainen opiskelivat Savon ammattiopistossa samalla linjalla.

HS:n keskiviikkona haastatteleman viranomaislähteen mukaan ainakaan tiistaina poliisitutkinnassa ei tullut ilmi viitteitä siitä, että epäilty hyökkääjä olisi esimerkiksi ollut parisuhteessa yhdenkään uhrin kanssa.

Lue lisää: Viranomaislähde HS:lle: Kuopion kouluhyökkäyksestä epäillyn miehen ei tiedetä seurustelleen yhdenkään uhrin kanssa

HS:n tietojen mukaan Marin oli muuttanut opiskelija-asuntolaan Kuopion Särkiniemeen Siilinjärveltä maaliskuussa 2015. Hän oli kirjoittanut Siilinjärven lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2014.

HS:n haastattelemat opiskelija-asuntolan naapurit kuvaavat epäiltyä hiljaiseksi ja sulkeutuneeksi.

Miehen epäillään murhanneen teräaseella ammattiopiston tiloissa yhden ihmisen tiistaina puolen päivän aikoihin. Tämän lisäksi kymmenen ihmistä loukkaantui. Poliisi suoritti epäillyn kotona kotietsintöjä tiistaina. Tämän kotoa löytyi muun muassa polttopullojen valmistamiseen käytettäviä aineita.

Eräs naapureista kertoo olleensa aiemmin huolissaan epäillyn käytöksestä. Hän asui tämän seinänaapurina noin vuoden. Tänä aikana miehet puhuivat keskenään lyhyesti ehkä kolme kertaa.

Naapuri ei halua nimeään julkisuuteen asian arkaluonteisuuden takia.

Eräänä päivänä viime elokuussa naapuri kuuli, että joku kolisteli ovella käytävällä. Hän meni ovelleen ja näki epäillyn yrittämässä avata avaimella omaa oveaan ehkä noin viiden minuutin ajan. Mies ei saanut oveaan auki vaan lähti kävelemään poispäin sanomatta mitään.

”Hän ei edes nostanut katsettaan, vaikka seisoin ihan vieressä. Se oli minusta niin outoa, että kerroin tapauksesta opiskelukavereilleni.”

Seuraavana päivänä naapuri lähestyi miestä porraskäytävässä.

”Kysyin häneltä, onko meillä ongelma, kun emme puhu mitään. Hän vastasi, että hän on hyvin ujo ihminen. Sanoin hänelle, että kyllä minulle voi puhua.”

Naapuri kertoo, että miehen huoneesta kuului joskus outoa meteliä keskellä yötä.

”Kuulosti siltä kuin siellä pengottiin tai pudoteltiin tavaroita. Se oli minusta outoa, koska sitä tapahtui myöhään yöllä.”

Molemmat miehet asuivat huoneissa, joissa on vain jääkaappi, ei keittiötä. Ruokaa voi laittaa kerroksen yhteiskeittiössä, mutta siellä naapuri ei nähnyt epäiltyä koskaan.

HS:n haastattelemat naapurit kertovat epäillyn pukeutuneen aina mustiin vaatteisiin. Naapurin mielestä epäillyllä oli ilmeettömät kasvot.

”Hänestä ei nähnyt, onko hän vihainen tai iloinen.”

Seinänaapuri kuuli kouluhyökkäyksestä vasta palattuaan myöhään tiistai-iltana asunnolle.

”En uskonut, että hän pystyisi sellaiseen. Hän ei vaikuttanut tarpeeksi vahvalta tai aggressiiviselta.”

Myös toinen naapuri kertoo, että epäilty ei juuri vastannut tervehdyksiin.

”Näin häntä usein. Tervehdin häntä, mutta hän ei vastannut tervehdykseeni. Ajattelin, että sellainen on Suomessa tavallista, mutta nyt minua pelottaa”, kertoo 28-vuotias nainen HS:lle.


HS:n haastattelema nainen asuu epäillyn viereisessä huoneistossa. Kyseinen opiskelija-asuntola on ulkomaalaisten opiskelijoiden suosima.


Nainen ei muista kuulleensa miehen huoneesta mitään outoa. Hän korostaa, ettei tunne epäiltyä hyvin.

”Muistan, että hänellä oli joskus tapana lähteä hyvin aikaisin huoneestaan, kahden kolmen aikaan yöllä. En tiedä, minne hän meni.”

Naisen kämppäkaveri, 21-vuotias mies, kertoo nähneensä miehen viimeksi maanantaina.

”Hän kantoi pitkää, valkoista pahvilaatikkoa. Olin kävelemässä alas portaita, ja näin hänen menevän ylös huoneeseensa. Ajattelin että hän ehkä oli tilannut netistä jotain.”

Epäillyn naispuolinen naapuri oli tiistaina huoneessaan, kun hän näki poliisit huoneensa ulkopuolella. He olivat tekemässä tutkintaa naapurihuoneistoon.

”Olen hämmentynyt ja peloissani, koska Suomi on yleensä hyvin turvallinen, mutta nyt minusta ei tunnu siltä.”

Kerrostalon toisessa kerroksessa asuva Sienna Hallikainen ja hänen poikaystävänsä Jose Lepistö seurasivat Hallikaisen asunnossa tiiviisti kouluhyökkäystä koskevia uutisia. Iltapäivällä talon pihalle saapui raskaissa varusteissa olevia poliiseja, jotka viipyivät paikalla monta tuntia, Hallikainen kertoo.

”Se oli vähän pelottavaa ja jännittävää ja mietin, onko täällä jotain vaaraa. Tosi myöhään tuli tieto siitä, miksi he olivat täällä.”

Kun poliisi tiedotti löytäneensä epäillyn tekijän asunnosta polttopulloja, Hallikaiselle palautui mieleen lähistöllä marraskuussa tapahtuneet epäillyt tuhopoltot. Kaksi lähellä sijaitsevaa taloa paloi poroksi peräkkäisinä öinä.

”Seurasin tulipaloja ikkunasta ja mietin nyt, voiko näillä jokin yhteys. Tietääkseni syyllistä ei saatu kiinni.”

Hallikainen opiskelee Savon ammattiopistolla lääkealaa, mutta ei samalla kampuksella, missä väkivallan teko tapahtui.

”Mietin, että ketkä ovat uhreja ja millainen tunnelma koululla on tämän jälkeen”, hän sanoo.

Vuonna 1974 rakennetussa kerrostalossa asuu paljon ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita, joista osa kertoo asuneensa Suomessa vasta kuukauden tai muutaman kuukauden. Kyseisen asuntolan asukkaat vaihtuvat tiuhaan, joten epäilty on asunut asunnossaan poikkeuksellisen pitkään.

Kaikilla asukkailla on talossa vähintään omat huoneet, mutta osalla heistä keittiönä toimii jokaisessa kerroksessa oleva yhteiskeittiö. Talossa on yhteensä 63 asuntoa.

”Asunnon vuokra on halpa, noin 350 euroa kuussa”, ranskalainen Adrian Vella kertoo.

Ammattikorkeakoulussa Erasmus-vaihdossa oleva Vella kuuli tapahtumista uutisista koulun jälkeen, mutta ei tiennyt, että epäilty tekijä asuisi samassa talossa. Hän näki paikan päällä olevat poliisit tullessaan tiistaina koululta kotiin.

”Olen surullinen siitä, mitä on tapahtunut. En ajatellut, että Suomessa voi tapahtua tällaista”, hän sanoo.

Poliisi sai ilmoituksen Kuopion kouluhyökkäyksestä kello 12:29. 8 minuuttia myöhemmin epäilty oli otettu kiinni. Myös epäilty loukkaantui kiinniottotilanteessa vakavasti poliisin luodeista.

”Epäilty on leikkauksessa, siirtyy sieltä teholle”, kertoi rikosylikomisario Mikko Lyytinen poliisin kello 17 järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Poliisi ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa teon motiiveihin. Keskisuomalaisen mukaan hyökkäyksen pääasiallinen kohde oli ammattiopistossa opiskellut nuori nainen, joka sai surmansa hyökkäyksessä. Poliisi ei kommentoinut tietoa tiedotustilaisuudessaan, mutta kertoi uhrin olleen nainen.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää