Kotimaa

Poliisi Kuopion epäillystä kouluhyökkääjästä: ”Teko on hänen taustaansa nähden erittäin yllättävä”

Hyökkäyksen motiivi on yhä epäselvä.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Kuopion kouluhyökkääjä on toiminut yksin. Hyökkäys tapahtui Savon ammattiopiston tiloissa Kuopiossa tiistaina iltapäivällä.


”Väkivallanteon motiivista ja syistä ei ole tällä hetkellä tietoa, ja poliisi selvittää niitä parhaillaan. Poliisin tämän hetken näkemys on, että epäilty toimi yksin, eikä kyse ole esimerkiksi järjestäytyneestä rikollisuudesta”, kertoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs.

Poliisin mukaan miehen aiemmasta henkilöhistoriasta ei ole paljastunut mitään sellaista, joka voisi selittää tekoa.

”Teko on hänen taustaansa nähden erittäin yllättävä”, Töyräs sanoo.


Poliisi epäilee miestä murhasta ja useista murhan yrityksistä. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

”Esitutkinnassa on tässä vaiheessa selvillä, että vuonna 1994 syntynyt suomalainen mies, Savon ammattiopiston oppilas, hyökkäsi luokkahuoneessa opiston tiloissa kauppakeskus Hermannissa useiden ihmisten kimppuun käyttäen aseenaan sapelia. Väkivallan seurauksena menehtyi yksi ja loukkaantui yhdeksän henkilöä”, Töyräs sanoo.

Poliisin mukaan epäillyllä oli hallussaan pitkän teräaseen lisäksi ilmapistoolityyppinen ampuma-ase, mutta hän ei tiettävästi käyttänyt sitä.

Väkivalta rajoittui poliisin mukaan luokkahuoneeseen. Sen ulkopuolella tapahtui vain kiinniottotilanne, jossa mies vahingoitti poliisia ja poliisi käytti ampuma-asetta.

Luokkahuoneessa oli poliisin mukaan toistakymmentä oppilasta. Poliisin käsityksen mukaan epäilty ja muut oppilaat ovat tunteneet toisensa vain tämän syksyn ajan.

Muualla kauppakeskuksessa olleilla henkilöillä ei ollut vaaraa.

Miehen epäillään sytyttäneen kauppakeskuksessa myös tulipalon.

Epäilty on vuonna 1994 syntynyt Joel Otto Aukusti Marin. HS on julkaissut miehen nimen teon poikkeuksellisuuden ja asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia jo epäilyvaiheessa.

Lue lisää: Kuopion epäilty koulumurhaaja oli muuttanut opiskelija-asuntolaan vuosia sitten, tämä hänestä tiedetään.

Poliisi on puhuttanut ja kuulustellut ihmisiä, tehnyt teknistä tutkintaa hyökkäyspaikalla sekä järjestänyt kotietsinnän epäillyn asuntoon. Epäiltyä itseään ei ole vielä kuulusteltu.

Keskusrikospoliisi vaikenee siitä, onko esimerkiksi kotietsinnässä löytynyt mitään viestiä tai muuta aineistoa, joka voisi selittää tekoa tai kertoa sen suunnitelmallisuudesta.

”Kotietsintä on tehty, ja aineiston analysointi on kesken. Emme voi vielä ottaa kantaa siihen, mitä sieltä on löytynyt”, sanoo rikoskomisario Jarkko Timonen.

HS:n keskiviikkona haastatteleman viranomaislähteen mukaan ainakaan tiistaina poliisitutkinnassa ei tullut ilmi viitteitä siitä, että epäilty hyökkääjä olisi esimerkiksi ollut parisuhteessa yhdenkään uhrin kanssa.

Keskisuomalainen kertoi tiistaina varsin pian hyökkäyksen jälkeen, että tekijän pääasiallisena kohteena olisi ollut ammattiopistossa opiskellut nuori nainen, joka kuoli hyökkäyksessä.

HS:n keskiviikkona haastattelema lähde pitää tietoa pääasiallisesta kohteesta vähintäänkin epävarmana. Keskusrikospoliisi ei suostunut kommentoimaan asiaa iltapäivällä.

Lue lisää: Viranomaislähde HS:lle: Kuopion hyökkäyksestä epäillyn miehen ei tiedetä seurustelleen yhdenkään uhrin kanssa.

Poliisi ampui hyökkäystilanteessa kaksi laukausta hyökkääjän pysäyttämiseksi, kun hän ei ollut totellut poliisin käskytystä. Epäilty loukkaantui tilanteessa.

”Tekijä tulee selviämään vammoistaan”, Töyräs sanoo.

Poliisi aikoo esittää epäiltyä myöhemmin tällä viikolla vangittavaksi.

Valtakunnansyyttäjän toimisto selvittää poliisin aseenkäyttöä kiinniottotilanteessa. Esiselvityksen tarkoituksena on arvioida sitä, onko asetta käyttänyttä poliisia syytä epäillä rikoksesta ja onko asiassa aihetta aloittaa esitutkinta.

Kyse on normaalista esitutkintalain mukaisesta selvityksestä, joka tehdään, kun poliisi on käyttänyt asetta virkatehtävissään.

HS seuraa tutkinnan etenemistä hetki hetkeltä.

HS:n aikajana näyttää, miten Kuopion kouluhyökkäyksen tapahtumat etenivät:

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää