Kotimaa

Kuopion epäiltyä hyökkääjää kiusattiin koulussa vuosia, koulukaverit kertovat HS:lle

Epäilty kävi koulunsa Siilinjärvellä. Ikätoverit luonnehtivat häntä hiljaiseksi ja yksinäiseksi.

Kuopiossa ammattiopiston tiloihin tehdystä hyökkäyksestä epäilty Joel Otto Aukusti Marin kärsi pitkään jatkuneesta koulukiusaamisesta, koulukaverit kertovat.

”Varmasti hänestä piirtyy yksinäinen ja vetäytyvä kuva, kun soitatte ihmisille”, kertoo Siilinjärvellä miehen kanssa samat koulut käynyt HS:lle.

Vuonna 1994 syntynyt mies kävi ala-astetta Siilinlahden alakoulussa, yläkoulua Ahmon koulussa ja lukion Ahmon koulun yhteydessä olevassa Siilinjärven lukiossa.

”Hänellä ei ollut oikein ystäviä, hän oli paljon yksin. Sellainen pälyilevä luonne.”

Miehen epäillään murhanneen teräaseella ammattiopiston tiloissa yhden ihmisen tiistaina puolen päivän aikoihin. Tämän lisäksi kymmenen ihmistä loukkaantui.

Poliisi suoritti epäillyn kotona kotietsintöjä tiistaina. Tämän kotoa löytyi muun muassa polttopullojen valmistamiseen käytettäviä aineita.

Koulukaverin mukaan epäilty ei kuitenkaan itse valinnut vetäytymistä, vaan taustalla on jo varhain alakoulussa alkanut kiusaaminen.

”Käsitykseni on, että hän ei ole ollut omasta tahdostaan yksin, vaan hänet on jätetty ulkopuolelle.”

Epäilty oli veljensä tapaan kiinnostunut konsolipeleistä. Kavereita oli jo Siilinlahdessa vähän, ja yläkoulussa tilanne paheni, koulukaveri muistelee. Ne muutamat kaverit, joiden kanssa mies oli aiemmin viettänyt aikaa, näyttivät katoavan.

Kiusaaminen liittyi tavanomaisiin asioihin, enimmäkseen ulkonäköön.

”Ehkä siinä oli se, että hän oli vähän tukeva nuorempana, ja päällä aina samat tummat kollarit ja pitkähihainen paita. Ja aina on helpompi kiusata muita kuin joutua itse silmätikuksi.”

Koulukaveri tunnisti epäillyn nimen heti, kun se tiistaina julkaistiin.

”Ensimmäinen reaktioni oli sympatia. Tämmöiselle ihmiselle olisi tosi tärkeää saada apua. Hän oli päässyt putoamaan tukiverkon läpi.”

Teon vakavuudesta huolimatta tekijän nimen julkaiseminen harmittaa koulukaveria, sillä pienellä paikkakunnalla se tarkoittaa lopullista leimautumista.

Lue lisää: Kuopion epäilty koulumurhaaja oli muuttanut opiskelija-asuntolaan vuosia sitten, tämä hänestä tiedetään

HS puhui juttua varten noin kymmenen miehen kouluaikaisen tutun kanssa. HS:n saamien tietojen mukaan kiusaamista tapahtui sekä ala- että yläkoulussa.

Kiusaaminen kohdistui muun muassa murhasta epäillyn silloiseen ylipainoon. Pilkkaa tapahtui esimerkiksi liikuntatunneilla. Tiedossa ei ole, kertoiko hän kiusaamisesta kenellekään aikuiselle.

Koulukaverit kertovat epäillyn olleen fiksu, mukava ja suhteellisen hiljainen oppilas. Yläasteella miehellä oli osan mielestä myös ystäviä, joiden parissa hän liikkui.

Murhasta epäilty mies kävi Ahmon yläkoulua. Koulun apulaisrehtori Mari Toivanen muistaa epäillyn nimeltä ja kasvoilta. Ahmon koulu on iso yläkoulu, jossa oli epäillyn kouluaikaan noin 600 oppilasta.

”Minun muistikuvissani hän ei millään tavalla erottunut joukosta. Tavallinen, fiksu nuori”, hän sanoo.

Apulaisrehtorin tiedossa ei myöskään ole, että hyökkääjää olisi kiusattu yläkouluaikana. Hänen mukaansa sellaista ei ole tullut henkilökunnan tietoon.

”Tietysti siitä on pitkä aika, kun hän on ollut Ahmolla, mutta en muista, että hän olisi koulukiusattu. Ihan tavallinen nuori, joka käy yläkoulua”, Toivanen sanoo.

”Nämä kiusaamistapaukset ovat aina haasteellisia. Jos asia ei tule meidän tietoon, on erittäin vaikea lähteä selvittämään niitä.”

Murhasta epäilty mies kirjoitti ylioppilaaksi Siilinjärven lukiosta keväällä 2014.

”Hän oli ihan tavallinen opiskelija meidän muistikuvien mukaan”, sanoo lukion rehtori Aurora Hansen HS:lle.

Hansenin mukaan lukio-opettajien huomio ei kiinnittynyt mihinkään erityiseen epäillyssä. Siilinjärven lukiossa on noin 300 opiskelijaa. Rehtori Hansen muistaa epäillyn nimeltään. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida epäillyn persoonaa tai hänen lukioaikaansa tämän enempää.

Hansenin mukaan Siilinjärvenkin lukiossa otettiin järkyttyneinä vastaan uutiset Kuopion kouluhyökkäysestä.

”Tunnelmat ovat olleet murheelliset tapahtuman johdosta.”

Hansenin mukaan opettajat ja henkilökunta on pohtinut sitä, millä keinoin nuorten turvallisuudentunne kouluarjesta voidaan palauttaa ja säilyttää.

”Tämän ikäluokan nuorille tämä on ensimmäinen oman ikäisiin nuoriin kohdistunut väkivallan teko. He eivät välttämättä muista aiempia tapauksia. Se tunnereaktio voi olla voimakkaampi kuin ajattelemmekaan. Meidän opiskelijoilla voi olla kontakteja ammattiopiston opiskelijoihin, kavereita, sisaruksia.”

Opettajat ovat keskustelleet opiskelijoiden kanssa ja heille on kerrottu lisätuen mahdollisuuksista. Hansenin mukaan koululla on hyvä kriisivalmius.

Kun tieto kouluhyökkäyksestä levisi, Siilinjärven lukiossa ensimmäinen huoli kohdistui omiin opiskelijoihin. Lukiossa on joitakin opiskelijoita, jotka suorittavat kaksoistutkintoa eli opiskelevat sekä lukiossa että ammattiopistossa Kuopiossa.

”Ensimmäinen huoli oli se, ettei meidän omia opiskelijoita ole paikalla. Se varmistettiin heti soittamalla”, Hansen sanoo.

Hansenin mukaan koulumaailmassa on nykyään melko hyvät valmiudet huomata merkkejä, jotka herättävät huolen. Sellaisia merkkejä voivat olla esimerkiksi muutos koulumenestyksessä tai oppilaan vetäytyminen syrjään.

”Mutta yleisellä tasolla me olemme huolissamme opiskelijahuollon resursseista valtakunnallisesti. Ne ovat ihan liian riittämättömät, sillä nuorilla on niin kovat paineet tämän hetkisessä maailmassa”, Hansen sanoo.

Murhasta epäilty mies muutti Siilinjärveltä Kuopion Särkiniemellä sijaitsevaan opiskelija-asuntolaan maaliskuussa 2015. Siilinjärvellä mies asui rauhallisella pientaloalueella.

HS:n haastattelemat opiskelija-asuntolan naapurit kuvaavat epäiltyä hiljaiseksi ja sulkeutuneeksi.

Eräs naapureista kertoo olleensa aiemmin huolissaan epäillyn käytöksestä. Hän asui tämän seinänaapurina noin vuoden. Tänä aikana miehet puhuivat keskenään lyhyesti ehkä kolme kertaa.

Naapuri ei halua nimeään julkisuuteen asian arkaluonteisuuden takia.

Eräänä päivänä viime elokuussa naapuri kuuli, että joku kolisteli ovella käytävällä. Hän meni ovelleen ja näki epäillyn yrittämässä avata avaimella omaa oveaan ehkä noin viiden minuutin ajan. Mies ei saanut oveaan auki vaan lähti kävelemään poispäin sanomatta mitään.

”Hän ei edes nostanut katsettaan, vaikka seisoin ihan vieressä. Se oli minusta niin outoa, että kerroin tapauksesta opiskelukavereilleni.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  5. 5

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  6. 6

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää