Kotimaa    |   Päätoimittajalta

Kovan alamaailmankin surmat on syytä selvittää

Myös pikkukonnan tai vaikka suuremmankin gangsterin tappaminen on rikos, jonka tekijä tai tekijät ansaitsevat kuulla tuomionsa oikeudessa, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Bodomin­järven surmat, Kyllikki Saaren tapaus ja Tulilahden kaksois­murha ovat tunnetuimpia esi­merkkejä edelleen selvittämättömistä suomalaisista murhatapauksista. Ne ovat osa lähihistoriaamme, yhtenäiskulttuurin ajan traumaattisia muistijälkiä.

HS julkaisi sunnuntaina rikostoimittaja Mikko Gustafssonin laajan jutun Punavuoren kaksoismurhasta. Rikos jäi selvittämättä, mutta nyt uhrien kaveri kertoo jutussa tietävänsä tekijät.

Jutussa huipentuu Gustafssonin pitkän selvitystyön tulos. Lähes 30 vuotta sitten tapahtunut Punavuoren kaksoismurha ei vertaudu suoraan yllä mainittuihin sodanjälkeisen ajan Suomea kuohuttaneisiin henkirikoksiin. Uhrit eivät olleet viattomia nuoria naisia, vaan petoksilla itsensä elättäneitä pikkurikollisia. Uhrien osaan on vaikeampi samastua.

Mikko Gustafsson ryhtyi penkomaan tätä vanhaa henkirikosta yhdessä kollegansa Janne Huuskosen kanssa, koska Kari Tahvanaisen ja Veli Gröhnin murhia voi pitää yhtenä saranakohdista, joiden myötä yhä raaempi väkivalta tuli osaksi suomalaisen alamaailman toimintatapaa.

Neuvostoliiton loppu ja huumebisneksen kasvu loivat pohjaa yhä kovemmalle ammattirikollisuudelle. Tapaus Aarnion myötä paljastui sittemmin, että uusi aika koetteli myös perinteistä roolijakoa rosvojen ja poliisien välillä.

Nyt käsillä oleva rikosjuttu on hyvin poikkeuksellinen. Punavuoren kaksoissurmista avautuu Gustafssonin kertomuksessa erikoinen näkymä siihen pimeään puoleen arkea, jota suurin osa meistä ei koskaan kohtaa. Selviää, että Punavuoren surmat kytkeytyvät henkilöiden kautta myös useampiin muihin lehtiotsikoista tuttuihin vakaviin rikoksiin.

Juttu on poikkeuksellinen myös muussa mielessä. Kun aiheena on järjestäytynyt rikollisuus ja siihen liittyvä raaka henkirikos, joudumme toimituksessa pohtimaan myös turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Tämän vuoksi esimerkiksi haastateltu ”Kauko”, murhattujen miesten läheinen kaveri, esiintyy jutussa muutetulla nimellä. Emme halua tarpeettomasti vaarantaa hänen turvallisuuttaan avaamalla tässä hänen henkilöllisyyttään. Tämä ei tarkoita, etteikö esimerkiksi poliisi osaisi identifioida häntä vanhana tuttunaan.

On myös muistettava, että Kaukon rooli tapahtumissa on tämänkin jälkeen epäselvä.

Täysin aukotonta lähdesuojaa ei HS tai mikään muukaan väline pysty takaamaan, jos kyse on vakavasta rikoksesta, josta saattaa seurata kuusi vuotta vankeutta tai vakavampi rangaistus. Kaukolle ei ole luvattu lähdesuojaa.

Lähdesuojalla tarkoitetaan toimittajan oikeutta olla paljastamatta tietolähdettään.

Miksi sitten pöyhiä vuosien takaista alamaailman veritekoa? Eikö rikoshistorian kirjan kannet voisi jo sulkea tämän luvun osalta?

Punavuoren murhista ei ole tuomittu ketään. Oli kyse teloituksesta, palkkasurmista tai mistä ikinä, avoimen murhatapauksen selvittämiseen on aina vahva yhteiskunnallinen intressi. Myös pikkukonnan tai vaikka suuremmankin gangsterin tappaminen on rikos, jonka tekijä tai tekijät ansaitsevat kuulla tuomionsa oikeudessa.

Poliisin tehtävä on selvittää rikokset. Sillä on tehokkaaseen tutkintaan resurssien ohella myös tarvittavat valtuudet. Tästä huolimatta Punavuoren murhat ovat jääneet avoimiksi, ja tapaus on hautautunut tuoreempien tehtävien alle.

Mikko Gustafsson onnistui toimittajana seuraamaan langanpätkiä, jotka saattavat johtaa mahdollisten surmaajien jäljille. Juttua varten haastatellun avainhenkilön, ”Kaukon” mukaan teko oli jo etukäteen tietyn piirin tiedossa. Tekijäkin noissa piireissä tiedetään.

HS ei murhaajaa tiedä.

Tähän saakka päästiin tutkivan journalismin keinoin. Poliisin tehtävä on arvioida, onko Gustafssonin hankkimassa informaatiossa joitain sellaisia tiedonjyviä, jotka saattaisivat edistää kaksoissurman selviämistä – viimeinkin.

Helsingin Sanomien käytettävissä olevat tiedot Punavuoren kaksoissurmasta on esitetty oheisessa jutussa. Meidän panoksemme avoimen murhajutun setvintään oli näillä tiedoin tässä.

Lue myös: Krp tutustuu HS:n paljastamiin tietoihin Punavuoren kaksoismurhasta
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää