Kotimaa

Sote-alalla on pian valtava työvoimapula, kun väestö ikääntyy

Uusia työntekijöitä tarvitaan pari sataa tuhatta vuoteen 2035 mennessä.

Sote-alaa uhkaa valtava työvoimapula viidentoista vuoden sisällä, sillä se tarvitsee silloin noin 200 000 uutta työntekijää eli varsinkin lähihoitajia ja perushoitajia.

”Ehkä vähän ylikin tuon riippuen siitä, miten tuottavuus kehittyy sote-palveluissa”, sanoo arviointijohtaja Pekka Rissanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Syy on ilmeinen eli väestön vanheneminen. Niin sote-alan asiakkaat, mutta myös työntekijät vanhenevat ja jäävät eläkkeelle. Samalla suuret ikäluokat tulevat pian ikään, jossa palveluiden tarve kasvaa jatkuvasti. Rissasen mukaan sote-alan pitää siten varautua merkittävään työvoimapulaan.

”Kun palvelut tuotetaan nykyisellä tavalla ja ottaen huomioon väestön palvelutarpeen kehitys, tarvitaan reilut 200 000 uutta työntekijää korvaamaan eläkkeelle siirtyviä työntekijöitä ja vastaamaan kasvavaan palvelutarpeeseen”, Rissanen toteaa.

Vuoteen 2035 mennessä ennusteen mukaan noin 165 000 sote-alan työntekijää jää eläkkeelle ja Rissasen mukaan tämän ryhmän poistuminen voidaan korvata nykyisillä koulutusmäärillä. Mutta jää siis vielä monen kymmenen tuhannen tekijän aukko, jota ei ole huomioitu.

”Tälle ylimenevälle osalle, joka johtuu tarpeen kasvusta, ei ole vielä olemassa suunnitelmaa koulutuspaikkojen määrissä ja vastaavissa. Sitten on vielä huomioitava se, että kun koulutetaan sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä tai lähihoitajia, niin jäävätkö he tehtävään vai poistuvatko johonkin toiselle alalle.”

Rissanen myös muistuttaa, että ala on sellainen, jossa tarvitaan ihmiskäsiä ja jossa tuottavuuden kohottaminen on vaikeaa. Sitä eivät voi hoitaa robotit tai tietotekniikkaa, tarvitaan ihmisiä.

”Jonkinlaisia valmiuksia on automatisointiin, mutta se ei todennäköisesti riitä kattamaan tarvetta. Monista nyt käytössä olevissa teknologioista ei vielä tiedetä, miten ne vähentävät työvoiman tarvetta. Kyllä meidän kannattaa kansakuntana toivoa, että ne vaikuttavat myös työvoiman tarpeeseen.”

Mutta on kehityksessä hyvääkin. Tulevaisuudessa tiedossa on siis ainakin ala, jossa töitä on aina tarjolla eikä yt-neuvotteluja todennäköisesti pidä pelätä.

”Tekemistä riittää varmasti. Se on hyvä tietää niille, jotka suunnittelevat työuraa”, Rissanen sanoo.

Muutokseen ja palvelujen tarpeen kasvuun pitäisi Rissasen mukaan nyt alkaa aktiivisesti valmistautua.

Suomen yli 80-vuotias väestö kaksinkertaistuu seuraavan runsaan kymmenen vuoden aikana, hän kuvaa.

Kokonaiselinajan odote kasvaa siis koko ajan, mutta toiminnallisen elinajan odote ei kasva samassa tahdissa. Tästä seuraa se, että eliniän loppuun tulee enemmän vuosia, jolloin apua tarvitaan, oli se sitten terveydenhoitoa tai sosiaalipalvelua.

”Elinajan odotteen kasvu lisää ilmeisesti myös jokaisen yksilön kohdalla palveluntarvetta. Toisaalta yksilöitä jotka ovat lähellä elinkauden loppupäätä, on kohta paljon enemmän, koska meillä on tällainen ikärakenne.”

Rissanen pitää todennäköisenä, että Suomessa asuvat ihmiset ja suomalaiset ylipäänsä eivät riitä työvoimatarpeen kattamiseksi. Ikäluokat pienenevät ja työikään tulevien ikäluokkien koko on pienempi kuin sieltä poistuvien.

”Mistä saadaan ihmiset tekemään työtä? Luulen, että me emme pärjää Suomessa asuvilla vaan meidän pitää ruveta tuomaan ihmisiä töihin ulkomailta. Mutta miten se sitten tehdään ja löytyykö siihen poliittista tahtoa?”

Oikaisu 8.10. kello 15.20: Tarkennettu sitaattia väestön ikääntymisestä. Jutussa luki aiemmin, että yli 80-vuotiaita on nyt 30 000 ja kymmenen vuoden kuluttua 60 000. Kohdassa olisi pitänyt lukea, että tasan 80-vuotiaita on noin 30 000. Yli 80-vuotiaita on nyt noin 300 000.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää