Kotimaa

Monta isoa kaupunkia on vaarassa, kun Suomenlahden pinta nousee ja isot joet tulvivat aiempaa useammin

Tulvien odotetaan yleistyvän ja vahinkojen kasvavan tulevaisuudessa.

Tulvien uhka kasvaa selvästi, Suomen ympäristökeskus ennakoi loppuvuonna julkaistussa arviossaan. Sen mukaan Suomen tulvariskit vähenevät aluksi mutta kasvavat sitten merkittävästi.

Vuoteen 2100 mennessä tulvien vaara voi jopa kolminkertaistua. Nyt kerran sadassa vuodessa tuleva tulva saattaa tulevaisuudessa iskeä 20 vuoden välein.

Samalla kasvavat tulvien aiheuttamat vahingot. Ilmatieteen laitos arvioi viime vuonna, että merenpinta voi nousta Suomenlahdella tällä vuosisadalla jopa 80–90 senttiä, kun Etelämantereen mannerjäätikkö sulaa.

Se tietää tulvia Turun, Espoon, Helsingin, Loviisan, Kotkan ja Haminan rannoille. Pelkästään Helsingin ja Espoon rannikoille lasketaan koituvan neljän miljoonan euron edestä vahinkoja vuosittain. Vuosisadan loppuun mennessä niiden arvioidaan kahdeksankertaistuvan noin 32 miljoonaan euroon.

Suuria vahinkoja on odotettavissa myös muualle. Näitä alueita ovat Porin ja Kemin rannikot sekä sisämaan alueet Ilmajoki, Seinäjoki, Rovaniemi, Ivalo, Kymijoen alaosa ja Riihimäen keskusta.

Merkittäviä tulvariskin alueita on yhteensä 22, maa- ja metsätalousministeriö kertoi joulukuussa.

Alueilla asuu noin 40 000 ihmistä ja on 25 000 rakennusta, 1 800 kilometriä teitä ja 200 ympäristölle haitallista aluetta. Lisäksi alueilla on useita kymmeniä rakennuksia, joista on hankala evakuoida asukkaita.

Kunnat ovat varautuneet tulviin eri tavoin. Isojen jokien varressa sijaitsevat Pori ja Rovaniemi ovat suuren tulvavaaran kaupunkeja, mutta Porissa suojaus on melko pitkällä, kun taas Rovaniemen suunnitelma kaatui keväällä ja uusi on vasta käynnistymässä.Tulvavaarallinen alue on Porissa noin 50 neliökilometriä. Alueella asuu noin 15 000 ihmistä, Porin kaupunki laskee. Sen mukaan kaupungissa on useita herkkiä alueita.

”Porin suojaus tulvia vastaan alkaa olla hyvällä tolalla”, Varsinais-Suomen ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen sanoo.

”Suojausta on tehty kymmenen vuotta. Tulvapadot joen varrelta on kunnostettu suurimmalta osalta ja muutama vuosi sitten jokea ruopattiin Kirjurinluodon haarautumiskohdalla. Ainoa jäljellä oleva isompi työkokonaisuus on Sunniemen alueen tulvasuojaus kaupungin itäosassa, ja sekin on jo luvituksessa.”

Kokemäenjoen kriittisin kohta on nyt Huittisissa. Tulvariskien hallintasuunnitelma vuodelta 2015 piti keskeisenä Säpilän oikaisu-uoman tekemistä Kokemäelle, mutta se vaatii hallituksen päätöksen, koska uoma rakennettaisiin Natura-alueelle.Pori on silti edelleen merkittävä tulvariskikohde. Tehtävät suojaukset riittävät noin kerran sadassa vuodessa toistuviin tulviin, mutta harvinaisempiin suurtulviin ne eivät todennäköisesti riitä, Triipponen sanoo. Sellainen koetiin Suomessa viimeksi 1899.

Valapaton tai valarikon tulvaksi kutsuttu vedenpaisumus nosti silloin Kokemäen yläjuoksulla olevan Tampereen Pyhäjärven pintaa yli kaksi metriä, pysäytti tehtaita, tuhosi satoa ja rautateitä ja vei kaloja uiskentelemaan metsiin.

Nyt vastaavanlainen tulva peittäisi muun muassa Lapuanjoen varsia Ala- ja Ylä-Härmässä sekä Vaasassa Laihianjoen suistoa ja vanhan sataman. Porissa veden alle jäisi iso osa keskustaa ja Rovaniemellä osa Saarenkylää sekä laajat alueet Ounasjoen varsilla.

Rovaniemellä tulvi viimeksi viime vuoden toukokuussa. Ennusteet väläyttelivät jopa mittaushistorian suurimpiin kuuluvaa tulvaa, ja tulvapenkereitä korotettiin 45 senttiä.

Kittilässä mentiin selvästi yli vahinkorajan mutta Rovaniemellä jäätiin läheltä piti -tilanteeseen. Kaupungininsinööri Olli Peuraniemi kuvailee tulvaa tavalliseksi, kerran 20 vuodessa toistuvaksi.

Rovaniemen suojautuminen tulvilta on kesken. Kaupunki oli suunnitellut ratkaisuksi Kemihaaran tulvasuojeluallasta, joka olisi sijoittunut aiemmin torpatun Vuotoksen tekoaltaan paikalle. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi suunnitelman huhtikuussa.

”Tulvariskien hallintasuunnitelma on käynnistymässä ely-keskuksen johdolla”, Peuraniemi kertoo.

”Teemme kaupunkiin matalia penkereitä ja tilapäisiä suojauksia.”

Kemihaaran allas olisi suojannut kaupunkia vuoden 1899 kaltaisessa suurtulvassa. Kun se ei toteudu, Rovaniemi on ison tulvan sattuessa vetinen paikka.

”Veden alle jäisi todella paljon alueita”, Peuraniemi kuvailee.

”Päätietkin peittyisivät veteen. Hurja tilanne.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kymmenien miljoonien eurojen vahingot


 Tulvista koituu Ympäristökeskuksen mukaan keskimäärin 29 miljoonan euron laskennalliset vahingot joka vuosi.

  Harvemmin toistuvien tulvien vahingot ovat huomattavasti suurempia. Kerran kymmenessä vuodessa toistuvista tulvista tulee runsaan 40 miljoonan euron, kerran 20 vuodessa toistuvista tulvista lähes sadan miljoonaan ja kerran 250 vuodessa toistuvista tulvista peräti yli 700 miljoonan euron vahingot.

 Vuoden 2010 tulvalaki velvoittaa varautumaan tulviin. Tavoite on suojautua etenkin kerran sadassa vuodessa toistuvia tulvia vastaan.

 Tulevaisuudessa tämä ei enää riitä, sillä näin isojen tulvien toistumisväli lyhenee. Vuosisadan lopulla se voi olla enää 20 vuotta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää