Kotimaa

Päijät-Hämeessä suunnitellaan säästötoimia ensihoitoon, vaikka tehtävämäärät ovat kasvussa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yt-neuvottelujen tuloksena kiireelliseen ensihoitoon suunnitellaan muutoksia. Yhtymän hallitus käsittelee tuloksia tiistaina. Yt-neuvotteluja on meneillään useissa sote-kuntayhtymissä.

Miten onnistuu ensihoidosta säästäminen, vaikka tehtävämäärät ovat kasvussa? Tätä yritetään ratkoa Päijät-Hämeessä, missä hyvinvointiyhtymän (PHHYKY:n) yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena suunnitellaan yhteensä 15 miljoonan euron säästöjä.

Yhteistoimintaneuvottelut kestivät kahdeksan viikkoa ja neuvottelujen tulokset julkaistiin 3. lokakuuta. Henkilöstövähennystarpeen arvioidaan olevan 250 henkilötyövuotta.

Hyvinvointikuntayhtymän hallitus käsittelee sopeuttamistoimia tiistaina. PHHYKY:n omistaa kaksitoista kuntaa: Lahti ja sen ympäryskunnat.

Yksi suunniteltu säästökohde on ensihoito. HS:n saamassa työnantajan esityksessä mainitaan toiminnalliseksi muutokseksi kiireellisen ensihoidon yötoiminnan supistaminen.

Toimialajohtaja Juhani Sand sanoo, ettei voi vielä kommentoida yksityiskohtia esimerkiksi siitä, vähennetäänkö ambulansseja, mutta että tavoitteena on löytää mahdollisimman tasalaatuinen maakunnallinen ratkaisu.

”Meillä on ollut eri tuottajia ja hyvin kuntakohtaisia sovittuja asemapaikkoja autoille. Nyt haetaan mahdollisimman pitkälle tarvelähtöistä sijoittelua toiminnalle, että pystytään optimoimaan resurssien käyttö.”

Iitin kunnassa Päijät-Hämeessä supistusta ensihoidosta kokeiltiin jo vuonna 2015, jolloin kunnassa oli jonkin aikaa käytössä päivystävä ambulanssi vain puolet vuorokaudesta. Se kuitenkin palautettiin ympärivuorokautiseksi noin puolentoista kuukauden päästä PHHYKY:n päätöksellä. Kunnanjohtaja Riku Rönnholm kertoi Ylelle, että ensihoidossa ei muutoksen jälkeen enää päästy avun saamisen tavoiteaikoihin.

Ensihoidon tehtävät ovat Suomessa kasvamassa. Viime vuonna Etelä-Suomen Sanomat uutisoi, että Päijät-Hämeessä ensihoidon tehtävämäärät ovat jyrkässä kasvussa. Kuntaliiton tekemän selvityksen perusteella ensihoidon tehtävät olivat koko maassa kasvaneet vuodesta 2013 vuoteen 2016 noin viisi prosenttia.

Ensihoidon tehtävien kasvu on ollut suurinta Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Vuodesta 2013 vuoteen 2016 väestömäärään suhteutetut tehtävämäärät olivat lisääntyneet erityisesti Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla. Ensihoidon tehtävien lisääntymiseen ei ole selvää yksittäistä syytä, mutta siihen vaikuttavat ainakin väestön vanheneminen ja kotihoidon lisääntyminen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päättää tulevista toimenpiteistä tiistaina 8. lokakuuta. Hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd) sanoo, että hallitukselle ei ole vielä avattu esitettyjen toimenpiteiden yksityiskohtia, mutta kokonaisesitys on ”karua luettavaa”.

”Se vetää vakavaksi ja huolestuttaa, mutta kyllä on karu tämä taloustilannekin. Jotain on tehtävä, että saataisiin tasapaino. Näillä pelimerkeillä on mentävä, kun kunnalta ei lisää rahaa ole saatavissa.”

Lempinenkään ei vielä osaa kommentoida yksityiskohtaisemmin, mitä ensihoidon säästötoimenpiteet ovat, mutta sanoo, että joistakin toimenpiteistä voidaan vielä päätyä tekemään lisäselvityspyyntöjä.

Yksi mahdollisuus ensihoidon kohdalla olisi siirtyä Kanta-Hämeen malliin, jossa ensihoidon toteuttavat yhteistyössä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja pelastuslaitos, Lempinen sanoo.

Sairaanhoitopiiri vastaa ensihoitopalvelun järjestämisestä, kuten laki määrää, mutta pelastuslaitos toteuttaa ensihoitopalvelun, eli esimerkiksi ambulanssin saamisen hälytyspaikalle.

Päijät-Hämeessä taas ensihoidosta vastaa tällä hetkellä kokonaisuudessaan hyvinvointikuntayhtymä.

”Olemme jättäneet tästä selvityspyynnön kesäkuun lopussa viranhaltijoille”, Lempinen sanoo.

PHHYKY:n yt-neuvottelut kohdistuivat koko henkilöstöön. Neuvottelujen tuloksena 51 henkilöä irtisanotaan ja 3 500 työntekijää lomautetaan työtehtävistä riippuen yhdeksi tai kahdeksi viikoksi.

Lisäksi henkilöstöä vähennetään eläköitymisillä, sijaisten vähentämisellä, määräaikaisten työntekijöiden vähentämisellä ja uudelleen sijoittamisilla. Neuvottelut johtuvat siitä, että väestön vanhetessa ja syntyvyyden laskiessa sote-palveluiden tarpeet ja samalla kustannukset kasvavat. Lisäksi omistajakuntien talous on tiukilla.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei ole ainoa sote-alan toimija, jossa on käyty viime aikoina kipeät yt-neuvottelut. Tänä vuonna sote-alaa koskevia yt-neuvotteluja on käyty, käydään tai harkitaan aloitettavaksi kuntayhtymissä ja kunnissa. Tällä hetkellä yt-neuvottelut ovat käynnissä esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Essotessa.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten yt-neuvotteluissa säästötavoitteeksi asetettiin yhteensä 25 miljoonaa euroa, ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut ovat menossa päätöksentekoon 9. lokakuuta. Säästötavoite on kaksi miljoonaa euroa.

STT uutisoi, että sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn laskelmien mukaan 30 kunnassa tai kuntayhtymässä yt:t koskevat heidän jäseniään. Useimmissa tapauksissa taustalla ovat kuntien säästövaatimukset.

Edunvalvontajohtaja Else-Maj Kirvesniemi Tehystä sanoo STT:lle, että yt:t ovat tulleet trendi-ilmiöksi tämän vuoden aikana.

”Valtionosuuksia on leikattu, joten nyt se alkaa näkyä kunnissa”, hän arvioi.

Isommista kunnista tai sosiaali- ja terveysalan kuntayhtymistä uhkaa Kirvesniemen mukaan kadota yhteensä satoja työpaikkoja yt-neuvotteluissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  9. 9

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää