Kotimaa

Kai Telanne saa syytteen työsyrjinnästä Aamulehden päätoimittajan valinnassa

Syytteeseen joutuu myös Alma Median henkilöstöjohtaja.

Syyttäjä on nostanut syytteet kahta henkilöä vastaan Aamulehden päätoimittajan valintaprosessista. Työsyrjintäsyytteet saavat Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen.

Telanne ja Juvonen kiistivät esitutkinnassa syyllistyneensä työsyrjintään. Alma Median mukaan he voivat jatkaa tehtävissään syytteistä huolimatta.

Poliisi aloitti heinäkuussa 2018 esitutkinnan valtioneuvoston nykyisen viestintäjohtajan Päivi Anttikosken valintaprosessista sen jälkeen kun asia oli noussut julkisuuteen Suomen Kuvalehden jutun vuoksi.

Anttikoski oli yksi haastatelluista Aamulehden päätoimittajaksi ennen valintaansa nykyiseen virkaansa.

Päätoimittajan valinta kariutui Anttikosken mukaan perhesyistä. Anttikoski oli kertonut Alma Median toimitusjohtajalle Kai Telanteelle, että hänen perheensä olisi jäämässä asumaan Helsinkiin.

Telanne on kiistänyt julkisuudessa, että perhesyyt olisivat vaikuttanut päätoimittajan valintaan.

Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi valittiin Jussi Tuulensuu.

Poliisin esitutkinnassa epäiltiin, että myös toinen naishakija olisi joutunut työsyrjinnän kohteeksi. Hänen osaltaan syyttäjä päätti olla nostamassa syytettä, koska epäillystä työsyrjinnästä ei ollut näyttöä.

Toinen hakija kertoi esitutkinnassa, että Telanne oli kysynyt työhaastattelussa muun muassa hakijan lasten ikiä. Kun Telanne oli kuullut lasten iät, hän oli kysynyt hakijan mukaan, eikö lapsi kaipaa äitiään.

Telanne kiistää kysyneensä hakijalta lasten ikiä.

Tämän jälkeen hakijaa haastateltiin vielä kahdesti. Hakija itse arvioi jääneensä valitsematta todennäköisesti siksi, että hän oli haastattelussa kertonut olevansa epävarma, haluaako ottaa tehtävää vastaan.

Syyttäjä päätyi siihen, ettei hakijaa jätetty valitsematta kielletyn syrjintäperusteen eli sukupuolen perusteella. Tähän viittaa se, että hakija haastateltiin vielä kahdesti sen jälkeen kun Telanne oli hakijan mukaan kysynyt lapsista.

Myös syyttäjä piti todennäköisenä, että hakijan epävarmuus halustaan päätoimittajan tehtävään oli todennäköinen peruste jättää hänet valitsematta.

Alma Media kiistää tiedotteessaan, että Telanne ja Juvonen olisivat syyllistyneet työsyrjintään.

Yhtiön mukaan perhesuhteet eivät vaikuttaneet päätoimittajan valintaan. Tiedotteessa todetaan myös, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat yhtiölle tärkeitä asioita eikä syrjintä kuulu sen toimintatapoihin.

Syytteet eivät vaikuta ainakaan tässä vaiheessa Telanteen tai Juvosen asemaan Alma Mediassa.

”Alma Media Oyj:n hallitus on saanut yksityiskohtaisen selvityksen asianomaisilta Alma Median edustajilta. Selvityksen ja keskustelujen pohjalta hallitus luottaa siihen, että rekrytointiprosessissa on toimittu asiallisesti eikä prosessissa ole tapahtunut työsyrjintää. Syytteen nostamisella ei ole vaikutusta asianomaisten asemaan Alma Mediassa. Hallitus seuraa oikeusprosessia ja arvioi asiaa tarvittaessa uudelleen, kun lopputulos on tiedossa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila tiedotteessa.

Kai Telanne ja Virpi Juvonen eivät itse kommentoi syytteitä, Alma Median viestinnästä kerrottiin HS:lle tiistaina. Myös Päivi Anttikoski ilmoitti, ettei halua kommentoida asiaa.

Helsingin yliopiston työoikeuden ja kansainvälisen yksityisoikeuden professori Ulla Liukkunen ei halua ottaa kantaa toimitusjohtaja Telanteen tapaukseen, koska tuomioistuin aikanaan ratkaisee, onko hän syyllistynyt epäiltyyn työsyrjintään vai ei.

”Yleisesti voidaan todeta, että epäilty työsyrjintärikos on vakava asia. Mielestäni vastuullisen yrityksen toimintaan kuuluu, että työntekijöitä palkattaessa otetaan tarkoin huomioon työsyrjintää koskeva lainsäädäntö. Yhtiön, jolla on ollut aikaisemmin ongelmia työnhakijoiden tasapuolisessa kohtelussa, pitäisi olla erityisen huolellinen tällaisissa kysymyksissä”, Liukkunen sanoo HS:lle.

Telanne on aiemmin tuomittu oikeudessa sakkoihin Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen syrjinnästä.

Korhonen valittiin vuonna 2008 Lapin Kansan päätoimittajaksi, mutta Telanne purki sopimuksen saatuaan tietää, että Korhosen puoliso on poliittisesti aktiivinen nainen.

Korkeimman oikeuden mukaan Telanne syrji Korhosta sekä sukupuolisen suuntautumisen että perhesuhteiden perusteella. Telanne tuomittiin maksamaan 40 päiväsakkoa eli yhteensä noin 18 000 euroa.

Työsyrjintää on se, jos työnantaja tai tämän edustaja työpaikasta ilmoittaessaan, työntekijää valitessaan tai palvelussuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijan tai työntekijän epäedulliseen asemaan rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan takia.

Työsyrjinnästä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Työsyrjintää on myös se, että työnhakija tai työntekijä asetetaan epäedulliseen asemaan uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  9. 9

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää