Kotimaa

Työuupumukselle on tulossa ensimmäiset kansalliset raja-arvot, työntekijän voinnissa tarkkaillaan neljää uupumuksen oiretta

Työterveyslaitoksen tutkimushankkeen tavoitteena on tunnistaa hälytysmerkit ajoissa. Uupunut usein sinnittelee työpaikallaan ja kyynistyy.

Työterveyslaitos on laatimassa työuupumukselle raja-arvoja hälytysmerkeistä ja vakavasta työuupumuksesta.

Tavoitteena on tuottaa kaikkien käyttöön sopiva liikennevalomalli, jonka turvin on mahdollista tunnistaa työuupumuksen merkit varhain.

Liikennevalomalli hälyttää neljän oireen perusteella: krooninen väsymys, henkinen etääntyminen sekä kognitiivisen hallinnan ja emotionaalisen hallinnan heikentyminen varoittavat uhkaavasta uupumisesta.

Tuoreessa tutkimushankkeessa ”Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä” Työterveyslaitos testaa työpaikkojen ja työterveyshuollon käyttöön uutta menetelmää. Samalla pyritään selvittämään aikaisempaa luotettavammin, kuinka moni suomalainen uupuu työssään.

”Entistä enemmän ihmisiä jää mielenterveyssyistä pois työelämästä, joten näihin asioihin hankkeessa pyritään vaikuttamaan”, tutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitoksesta sanoo.

Työstressi voi aiheuttaa mielenterveysongelmia. THL:n toteuttama Finterveys 2017 -tutkimus osoitti, että Suomessa naisista joka viides ja miehistä 15 prosenttia oli kokenut merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta.

Työuupumus voi johtaa myös masennukseen, jos uupumukseen ei saa apua tai työtilanne ei muutu.

Samalla kun työ on muuttunut henkisesti haastavammaksi ja monen työtilanne on epävarma, on henkinen jaksaminen noussut työelämän keskeiseksi teemaksi.

Kaltiaisen mukaan uusi hanke nostaa erityisesti kognitiivisen kuormituksen keskiöön.

”Sen seurauksena saattaa tulla erilaisia muistivaikeuksia, eli asiat eivät pysy mielessä eikä pysty hallitsemaan monia eri asioita. Tästä monet työuupuneet puhuvat erityisesti nykyisessä työelämässä, joka on siirtynyt yhä enemmän tietotyöhön.”

Työuupumusta neljän kohdan mukaan kartoittava kysymyspatteristo on tarkoitus julkaista kaikkien käyttöön hankkeen lopuksi vuonna 2022.

Vaikka työuupumusta on tutkittu paljon, sen tunnistaminen ajoissa on Työterveyslaitoksen mukaan edelleen haastavaa. Suomessa ei esimerkiksi ole kliinisesti määriteltyjä työuupumuksen raja-arvoja, jotka auttaisivat jokaista tunnistamaan ajoissa työuupumuksen hälytysmerkit.

”On viitteitä siitä, että työuupuneilla on taipumusta oireiden ilmaannuttua sinnitellä työpaikallaan”, sanoo Kaltiainen.

Monella työssään uupuvalla voi Kaltiaisen mukaan olla vahvaa tunnollisuutta omia tehtäviään kohtaan.

”Omat mahdolliset oireet ja tuntemukset laitetaan syrjemmälle. Ne voivat olla väsymystä ja muistivaikeuksia tai tunteiden hallinnan menettämistä. Henkilö voi yhtäkkiä reagoida voimakkaan tunnepitoisesti, mikä ei hänelle muuten olisi tyypillistä.”

Kyselytyökaluja työuupumuksen tunnistamiseen on Kaltiaisen mukaan jo saatavilla ja käytössäkin. Uudessa hankkeessa on kuitenkin tarkoitus päästä uudelle tasolle ja määritellä työuupumukselle kliiniset raja-arvot.

”Tietyt kriteerit täyttävää ihmistä verrataan edustavaan väestöotokseen, ja sen perusteella pystytään laskemaan raja-arvoja, milloin riski työuupumukseen on kohonnut”, Kaltiainen kuvaa.

Hankkeen tavoitteena on myös tuottaa tarkkaa tietoa työuupuneiden määrästä.

Työuupumuksen taustalla on Työterveyslaitoksen mukaan pitkittynyt kokemus työlle annettujen panostusten ja siitä saatujen vastineiden epätasapainosta, joka kuormittaa ja aiheuttaa uupumusluonteista väsymystä.

Kun työ alkaa viedä enemmän voimia kuin antaa, se tuottaa kielteistä olotilaa.

”Tällöin ihminen voi alkaa henkisesti etääntyä pahoinvointia tuottavasta asiasta. Työ ei innosta eikä kiinnosta, ja ihminen on kyyninen sen suhteen, mitä työ merkitsee. Hän siirtyy automaattiohjaukselle”, Kaltiainen sanoo.

Henkinen etääntyminen on Kaltiaisen mukaan usein seuraus muista työuupumuksen oireista, kuten kroonisesta väsymyksestä sekä kognitiivisen ja emotionaalisen hallinnan heikentymisestä.

Työterveyslaitoksen koordinoimaan hankkeeseen osallistuu useita eri alojen yrityksiä ja ammattiryhmiä.

Lue lisää: Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää