Kotimaa

Köyhien perheiden lapset kokevat muita enemmän vähättelyä, paljastaa tuore kysely

Vähävaraisten perheiden lapsien usko tulevaisuuteen on heikompi kuin hyvin toimeentulevien perheiden. Vähävaraiset lapset saavat vanhempiensa sijaan tukea unelmiinsa enemmän esimerkiksi kavereiltaan.

Köyhyys vaikuttaa lasten unelmiin, heikentää henkistä hyvinvointia ja luottamusta tulevaisuuteen. Vähävaraiset lapset kokevat myös muita enemmän vähättelyä tulevaisuuden ja unelmiensa suhteen.

Tiedot käyvät ilmi Pelastakaa Lapset ry:n köyhyyskokemuksia esittelevästä raportista. Kyselyn mukaan noin 40 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista kertoi, että heidän tulevaisuuden suunnitelmiinsa on suhtauduttu vähättelevästi tai ikävästi.

Useimmiten vähättelijä on ollut lapsen oma huoltaja (57 prosenttia) tai kaveri (46 prosenttia). Kyselyssä ei kuitenkaan selvitetty, millä tavalla he olivat vastaajien unelmia vähätelleet.

Kyselyssä selvitettiin 13–17-vuotiaiden lasten kokemuksia muun muassa köyhyydestä, työttömyydestä, eriarvoisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista. Kysely toteutettiin verkkokyselynä touko–kesäkuussa 2019, ja siihen vastasi 565 lasta.

Noin neljäsosa olisi toivonut saavansa enemmän tukea unelmiensa tavoitteluun vanhemmiltaan. Lapset näyttävätkin kyselyn mukaan olevan eriarvoisessa asemassa siinä, kuinka paljon he saavat tukea kotoaan.

Hyvin toimeentulevien perheiden lapsista tukea oli saanut vanhemmiltaan noin 90 prosenttia, huonosti toimeentulevien lapsista 70 prosenttia. Vähävaraisten perheiden lapset kertoivatkin saaneensa tukea vanhempien sijaan useammin kavereiltaan.

 

”Toivon, että enää ei tarvitsisi miettiä raha-asioita, vaan olisi tarpeeksi rahaa muuhunkin kuin ruokaan ja muihin välttämättömyyksiin.”

Tulokset eroavat tuoreimmasta Kouluterveyskyselystä, jonka mukaan puolestaan valtaosa kaikista nuorista, yli 46 prosenttia peruskoululaisista ja ammattikoululaisista sekä 44 prosenttia lukiolaisista, kertoi keskusteluyhteyden vanhempiin olevan hyvä. Vain 5–6 prosenttia kertoi kokevansa keskusteluvaikeuksia vanhempiensa kanssa.

”Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että vanhempien kokemuksilla toimeentulosta on yhteys lasten ja vanhempien suhteisiin”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Minna Salmi kertoo.

Salmen mukaan perheiden toimeentulon hankaluudet heijastuvat monin tavoin vanhempien ja lasten hyvinvointiin ja suhteisiin.

”Toimeentulon hankalaksi kokevilla vanhemmilla on muita enemmän vanhemmuuteen liittyviä riittämättömyyden tunteita. Toimeentulo-ongelmat myös kuormittavat vanhempien psyykkisiä voimavaroja.”Lasten unelmat koskivat kyselyn mukaan perheen tuloista riippumatta varsin samanlaisia, arkisia asioita: oma koti, mielekäs työpaikka, matkustaminen ja perhe.


Luottamus tulevaisuuteen kuitenkin jakautui hyvin toimeentulevien ja vähävaraisten perheiden lasten välillä. Hyvätuloisten perheiden lapsista 82 prosenttia uskoi vakaaseen rahatilanteeseen ja noin 90 prosenttia vakituiseen työsuhteeseen tulevaisuudessa.

 

”Haluaisin mennä yliopistoon, hankkia oman perheen ja mennä naimisiin joskus.”

Vähävaraisten perheiden lapsista vain 51 prosenttia uskoi rahatilanteensa olevan vakaa ja 77 prosenttia saavansa vakituisen työsuhteen.

Kuusitoista prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista ei uskonut koskaan saavuttavansa unelmiaan. Esteiksi unelmilleen he mainitsivat rahan, terveyden ja erilaisten verkostojen puutteen.

Vähävaraisten perheiden lapset ovat kyselyn perusteella myös hyvin tietoisia perheensä taloudellisesta tilanteesta.

”Vähävaraisuus voi heikentää lapsen itsetuntoa ja minäkuvaa, joten on ihan ymmärrettävää, jos lapsi ei uskalla tai osaa unelmoida, saati lähde tavoittelemaan unelmiaan,” toteaa koordinaattori Aino Sarkia Pelastakaa Lapset ry:stä.Tulevaisuususkoon vaikutti myös lasten huoli perheen sosiaalisten ongelmien jatkuvuudesta ja siirtymisestä seuraavalle sukupolvelle. Eräs vastaaja kiteytti huolensa näin: ”Se, että minusta tulee työtön ja alkoholisti niin kuin isästäni ja veljistäni.”

Kyselyn mukaan varakkaat huoltajat jakavat useammin tietoa lapsilleen myös työelämästä. 92 prosenttia heidän lapsistaan kertoi saavansa tietoa työelämästä pääasiassa huoltajiltaan.

Vähävaraisten lasten kohdalla näin kertoi 70 prosenttia. Muita useammin he kertoivat saavansa tietoa työelämästä pääasiassa opettajalta tai opinto-ohjaajalta (78 prosenttia).


”Jos lähipiirissä ei ole kokemuksia esimerkiksi työssäkäynnistä, silloin voi olla vaikea nähdä itseäänkään sellaisessa roolissa tulevaisuudessa. Vähävaraisuudesta tiedetään, että se on myös voimakkaasti periytyvää”, Aino Sarkia sanoo.

Sarkian mukaan tämä herättää kysymyksen, kuinka hyvin koulu pystyy tasaamaan perhetaustojen aiheuttamia eroja.

”Lapselle on tärkeää tulla nähdyksi ja kuulluksi. Opettajalla ja koululla voi olla merkittävä rooli siinä, miten se vahvistaa lapsen tulevaisuususkoa ja kannustaa uskomaan ja tavoittelemaan omia unelmia.”

 

”Haluaisin matkustella, löytää hyvän työn ja pysyä terveenä.”

Opetusneuvos Niina Junttila Opetushallituksesta korostaa, että koulu ei voi alkaa erotella oppilaita taustan tai tulojen perusteella. ”Se voi olla hyväkin asia, sillä lapset leimaavat toisensa todella helposti.”

Sen sijaan koulu voi Junttilan mukaan parhaimmillaan tarjota kaikille lapsille mahdollisuuden omaan kyvykkyyteen uskomiseen ja tulevaisuuden unelmien tavoittelemiseen.

”Koulun antama panos on siksi valtavan tärkeää, että rakennetaan uskoa omiin kykyihin ja luottamusta tulevaisuuteen kaikkien lasten osalta.”

Juttuun poimitut sitaatit ovat lasten vastauksia kysymykseen: Minkälaisista asioista haaveilet?
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Raportti valottaa lasten kokemuksia köyhyydestä


 Pelastakaa Lasten vuodesta 2001 lähtien toteuttama kysely, jossa selvitetään lasten ja nuorten omia ajatuksia vaihtuvista teemoista.

 Kyselyn tarkoituksena on tuoda lasten oma ääni osaksi laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ja päätöksentekoa.

 Nettikyselynä toteutettu selvitys ei ole varsinaisesti tutkimus mutta toimii suuntaa antavana kuvauksena lasten kokemuksista tämän päivän Suomessa.

 Vuoden 2019 kyselyllä selvitettiin 13–17-vuotiaiden lasten ja nuorten tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia valtakunnallisesti.

 Selvityksen aineisto kerättiin verkkolomakkeella 20.5. ja 17.6. välisenä aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 565 lasta.

 Vastaajista 68 prosenttia oli tyttöjä ja 29 prosenttia poikia. Noin kolme prosenttia valitsi vaihtoehdon ”muu” tai ”en halua kertoa”.

 Vastaajista 52 prosenttia opiskeli yläkoulussa, 39 prosenttia lukiossa ja seitsemän prosenttia ammattikoulussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  3. 3

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää