Kotimaa

Onko oikein lyödä vetoa rallikuskin ja tosi-tv-tähden häiden toteutumisesta?

Suomessa ei ole kuninkaallisia, joten ulkomaiset vedonlyöntiyhtiöt houkuttelevat suomalaisia pelaajia muiden julkkisten yksityiselämään liittyvillä vedonlyöntikohteilla.

Menevätkö Jari-Matti Latvala ja Maisa Torppa naimisiin vuoden 2020 loppuun mennessä?

Tämäkin kysymys on nyt vedonlyönnin kohteena pohjoismaisella rahapelisivustolla.

Kyse on Suomessa paljon julkisuudessa olleesta pariskunnasta. Jari-Matti Latvala on suomalainen rallikuski. Hänen kihlattunsa Maisa Torppa on julkisuuden henkilö, joka on työskennellyt juontajana ja esiintynyt muun muassa tositelevisiosarjoissa. Viime viikkoina etenkin Seiska-lehti on kirjoittanut paljon kihlaparin suhteesta ja sen tilasta.

Tiistaiaamuna pohjoismainen rahapelisivusto Betsson Group kertoi avanneensa Latvalan ja Torpan häiden toteutumista koskevan vedonlyöntikohteen. Betsson Groupin markkinointijohtaja Jussi Nurmen mukaan asiakkaat toivoivat tätä vedonlyöntikohteeksi. Nurmen mukaan se on sopivaa, vaikka on kyse yksityisasiasta.

 

Nurmen mukaan pariskunnan häiden toteutumisesta on sopivaa lyödä vetoa, mutta ei ei esimerkiksi parisuhteen päättymisestä.

”Tämä kyseinen pari on paljon pinnalla. Emme kokeneet, että siinä on ongelmaa. Jos tilanteet vaihtuvat, voimme laittaa kohteen kiinni”, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan vedonlyöntikohteen muotoilun pitää olla ”mahdollisimman neutraali”. Nurmen mukaan pariskunnan häiden toteutumisesta on sopivaa lyödä vetoa, mutta ei ei esimerkiksi parisuhteen päättymisestä.

”Kyllä meillä käytetään paljon sensuuria, että mikä on liian arka aihe, josta ei välttämättä vetoa voi lyödä”, Nurmi sanoo.

”Juoruihin emme ota kantaa. Tässä on kyseessä vedonlyönti, johon asiakkailla on mielipide. Joko he menevät naimisiin tai eivät mene, ja siitä lyödään vetoa”, Nurmi sanoo.

”Jos parisuhde esimerkiksi purkautuu, siinä tapauksessa laitamme kohteen kiinni.”

 

”Joko he menevät naimisiin tai eivät mene, ja siitä lyödään vetoa.”

Betssonin vedonlyöntikohteita Suomessa ovat olleet myös esimerkiksi tositelevisiosarjojen tai televisiokilpailujen voittajat. Vetoa on lyöty esimerkiksi Saara Aallon X-Factor-sijoituksesta, Juha Sipilän hallituksen kohtalosta, juhannussäästä, Britannian EU-erosta tai Teuvo Hakkaraisen ensimmäisen eduskuntavaalikauden kestosta.

Maailmalla kuninkaallisten häät ovat tavallisia vedonlyönninkohteita. Suomessa kuninkaallisia ei ole, joten Nurmen mukaan suomalaisista hääsuunnitelmista ennen Latvalan häitä vetoa on lyöty Matti Nykäsen naimisiinmenosta. Myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vuonna 2018 syntyneen lapsen nimestä avattiin vedonlyöntikohde.

Joskus asiakastoiveiden perusteella tehdyissä vedonlyöntikohteissa on tehty virheitä, Betssonin Jussi Nurmi myöntää. Hän mainitsee esimerkiksi jalkapallon Veikkaus-liigan nousukarsinnat, joiden yhteydessä vedonlyöntikohteeksi avattiin aihe: Ryntääkö yleisö pelissä kentälle?

Nurmen mukaan kohde poistettiin, koska sen ei haluttu provosoivan ketään oikeasti ryntäämään kentälle.

Onko sopivaa lyödä vetoa mistä tahansa aiheesta, myös ihmisten yksityiselämästä?

Rahapelaamista tutkinut tutkijatohtori Virve Marionneau Helsingin yliopistosta sanoo, että maailmalla lyödään paljon vetoa eri tavalla julkisuudessa olevien henkilöiden elämäntapahtumiin liittyvistä asioista. Esimerkiksi Britanniassa kuninkaalliset ja tietyt julkisuuden henkilöt ovat säännöllisesti erilaisten vedonlyöntien kohteina.

”Englannissahan tehdään juuri tätä, että lyödään paljon vetoa tällaisista asioista, että miten ihmiset pysyy yhdessä ja mikä on kuninkaallisen vauvan nimi”, Marionneau sanoo.

”Ehkä eettiseltä kannalta ongelmallista on se, että lyödään vetoa ihmiskohtaloista. Onhan se kieltämättä ongelmallisempaa kuin se, että lyödään vetoa jostain urheilutuloksesta.”

Hänen mukaansa ei ole kovinkaan eettistä lyödä vetoa tällaisista asioista.

”Suomessa Veikkauksellekaan ei ole annettu lupaa tehdä tällaista. En näe miksi kansainväliset yhtiöt saisivat sellaista tehdä.”

Marionneau pohtii, että jos vetoa lähdetään lyömään julkisuuden henkilöiden parisuhteista, mihin kaikkiin yksityiselämää koskeviin vedonlyönteihin se johtaakaan.

”Se saattaa edetä ties mihin asti.”

Helsingin yliopiston rahapelitutkijan, dosentti Janne Nikkisen mukaan Latvalan ja Torpan häävedonlyönti liittyy yleisempään kysymykseen siitä, kuinka paljon ihmisten yksityiselämästä saa levittää tietoa. Poliittisessa ja julkisessa virassa olevien ihmisten yksityisyydensuoja on erilainen kuin rivikansalaisilla.

”Urheilutähdet ovat jotain siltä väliltä. Toisaalta heitäkin tuetaan julkisilla tukirahoilla, joten kyllä he tietyllä tavalla menevät kategoriaan julkisuuden henkilö”, Nikkinen pohtii.

Nikkinen ja Marionneau näkevät, että suomalaisparin häät on valittu vedonlyöntikohteeksi ennen kaikkea markkinoinnin takia. Peliyhtiö haluaa huomiota suomalaisilta pelaajilta ja osuutta suomalaisilta pelimarkkinoilta.

”Sehän on suoraan suomalaisille suunnattu, vaikka se ei olisi edes laillista heidän suunnata näitä palveluitaan meille. Onhan se sinänsä kyseenalaista. Tällä tavalla markkinointikieltoa kierretään, että tehdään suomalaisille kiinnostavia erilaisia kohteita”, Marionneau sanoo.

”Lainsäädännön tasolla pitäisi päättää, mikä on hyväksyttävää Suomessa. Nyt linjaus on ollut se, että vedonlyönti liittyy urheiluun eikä muuhun. En koe, että sitä on mitenkään syytä laajentaa.”

Veikkauksella on yksinoikeus rahapelien järjestämiseen Suomessa. Kuluneen vuoden aikana Veikkauksen asemasta ja vastuullisuudesta on käyty vilkasta keskustelua. Odotettavissa on, että keskustelu jatkuu, ja siinä tullaan sivuamaan myös ulkomaisten peliyhtiöiden asemaa.

Nikkisen mukaan Suomen pelimarkkinat kiinnostavat kovasti etenkin ruotsalaistaustaisia peliyhtiöitä. Suomalaisten julkisuuden henkilöiden yksityiselämään liittyvillä vedonlyöntikohteilla koukitaan jo nyt Suomen pelimarkkinoita.

”Ymmärrän bisnesnäkökulmasta, että ne yrittävät etsiä sellaisia ketä seurataan. Ne ottavat kiinni siitä, mistä ne pystyvät. Tällaisilla ne saavat julkisuutta ja ihmiset kohahtavat”, Nikkinen sanoo.

Maisa Torppa on kertonut aiemmin, että hän lopettaa ”julkisen uransa”. Hän on etsiytynyt töihin television ulkopuolelle. Julkisuudesta vetäytyminen ole kuitenkaan täysin onnistunut.

HS tavoitti Torpan puhelimitse keskiviikkoaamuna.

”Valitettavasti on huomattu, ettei se ole mahdollista varsinkin, kun on julkista työtä tekevä puoliso.”

Tutkijat paheksuvat, mutta miten Torppa itse kokee sen, että jopa hänen tulevista häistään lyödään vetoa?

Morsian kuulee asiasta nyt ensimmäistä kertaa ja on tikahtua nauruun.

”Nyt on pakko olla otettu. Ilmeisesti me olemme aika kiinnostavia persoonia”. Tämähän on kuin kuninkaalliset häät. Kuninkaallisistakin häistä lyödään vetoa”, Torppa sanoo.

”Nyt ei ole ollut mitkään helpoimmat viikot, mutta tämä oli nyt kyllä paras piristys. Tämä on huvittavin juttu ikinä”, Torppa sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  5. 5

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  11. Näytä lisää