Kotimaa

Naisia tarvitaan lisää teknologia-alalle, sanoo asiantuntija – Miten heitä voisi houkutella alalle?

Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen voimakkaasti. Tällä viikolla Suomessa vietetään Women in Tech -viikkoa, jonka tarkoituksena on innostaa naisia teknologia-alalle.

Naiset ovat edelleen vähemmistössä teknologia-alalla. Tytöt menestyvät hyvin lukion kemiassa, fysiikassa ja matematiikassa, mutta jatko-opinnot tekniikan alalla eivät kiinnosta.

Suomessa tekniikan alan opiskelijoista edelleen vain noin 20 prosenttia on naisia, ja joissakin koulutusohjelmissa vain joka kymmenes opiskelija on nainen.

Tähän ongelmaan pureutuu tällä viikolla Suomessa järjestettävä Women in Tech -viikko, joka huipentuu tekniikan alan osaajille suunnattuun Women in Tech Forum -tapahtumaan Finlandia-talossa perjantaina.

Viikon järjestää yhteistyössä alan toimijoiden kanssa Teknologiateollisuus ja sen tarkoituksena on innostaa naisia teknologia-alalle.

HS selvitti vastauksia kysymyksiin sukupuolen roolista tekniikan aloilla.


1. Miksi tyttöjä ei kiinnosta matematiikka?

Vielä peruskoulussa tytöt ovat 10–11-vuotiaina matematiikassa yhtä hyviä kuin pojat ja yhtä kiinnostuneita luonnontieteistä, matematiikasta ja teknologiasta.

14-vuotiaina osaamisessa ja etenkin kiinnostuksessa on jo eroa tyttöjen ja poikien välillä. Lukiossa erot kasvavat selkeiksi. Tytöt valitsevat enemmän kieliä ja taideaineita, pojat taas matematiikkaa ja tekniikan alan oppiaineita.

Tämä heijastuu koulutusvalintoihin. Suomessa yliopistojen opiskelualat jakaantuvat poikkeuksellisen voimakkaasti sukupuolten mukaan. Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös talousjärjestö OECD tuoreessa koulutusvertailussaan. HS kirjoitti ilmiöstä aiemmin syyskuussa.

Lue juttu tästä: Sukupuolittuneet polut

Nuoret eivät tee valintoja tyhjiössä, vaan heitä ympäröi yhteiskunta, jossa ammatit ja arvot ovat sukupuolittuneita. Myös kavereilla on nuorten valintoihin suuri vaikutus.

Yhtenä syynä alojen sukupuolittuneisuuteen on tutkimusten mukaan koulutuspolkujen takana olevat erilaiset arvot. Kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aron tutkimusryhmä on selvittänyt, että tytöt suuntautuvat aloille, joilla he voivat yhdistää sosiaaliset suhteet, perheen ja ihmissuhteet.

He myös hakeutuvat poikia useammin aloille, joilla he voivat vaikuttaa sosiaalisiin ilmiöihin.

Sen sijaan pojat ja miehet arvostavat tutkimuksen mukaan aloja, joilla on mahdollista saavuttaa palkkaa tai statusta.

2. Miksi tekniikan alalla tarvitaan naisia?

Miksi alojen sukupuolittuneisuus haittaa? Miksi erityisesti naisia tarvitaan tekniikan alalle lisää?

Tekniikan alan osaajille on Suomessa ja maailmalla jatkuvasti kasvava tarve, sanoo Teknologiateollisuus ry:n kasvuohjelmien päällikkö Piia Simpanen. Teknologiateollisuus edustaa teknologiayrityksiä eli alan työnantajia.

Teknologiateollisuuden viime vuonna tekemän selvityksen mukaan teknologiayrityksiin tarvitaan lähivuosina yli 53 000 uutta osaajaa. Pelkästään ICT-osaajia tarvitaan alan yrityksiin noin 11 400 lisää.

Tarve johtuu paitsi eläköitymisestä myös siitä, että yritysten henkilöstömäärien arvioidaan kasvavan. Nykyään valmistuneiden määrä ei selvityksen mukaan riitä paikkaamaan vajetta.

”Tällä hetkellä naisten osuus alan yrityksissä on noin 22 prosenttia, joten meillä on valtava määrä osaamista hyödyntämättä”, Simpanen sanoo.

Naiset myös lisäävät osaltaan yritysten monimuotoisuutta ja monipuolistavat yritysten osaamista, jolloin ne voivat tuottaa parempia ratkaisuja ja palvella entistä paremmin koko yhteiskuntaa, hän sanoo.

Simpasen mukaan kyse on myös Suomen menestyksestä.

”Mitä monimuotoisempi yritys on, sitä parempia tuloksia ne tekevät. Sukupuoli on vain yksi osa monimuotoisuutta, mutta naiset ovat edelleen selkeänä vähemmistönä teknologian suunnittelussa, tutkimuksessa ja yritystoiminnassa.”

3. Miten naisia voidaan houkutella enemmän tekniikan aloille?

Tutkijatohtori Johanna Naukkarinen LUT-yliopistosta kertoo, että tutkimusten mukaan tekniikan alan opiskelijoista naiset ovat miehiä yhtenäisempi ja homogeenisempi ryhmä.

”Tämä johtuu siitä, että alan valinneet tytöt ovat harkinneet asiaa tarkkaan. Sen sijaan poikia saattaa ajautua alalle myös ihan kokeilemaan”, Naukkarinen kertoo.

Tekniikan alaan liittyy tytöillä useita ennakkoluuloja, kertoo kehityspäällikkö Marja Niemi Aalto-yliopistosta.

”Moni ajattelee, että se on pelkkää laitteiden käpistelyä tai että pitäisi osata jo opiskelemaan tullessa tiettyjä taitoja, kuten vaikka ohjelmointia”, Niemi kertoo.

Mielikuvien rikkomiseksi tekniikan alan yliopistot järjestävät torstaina lukiolaisille suunnatun Shaking up Tech -tapahtuman Espoossa, Lappeenrannassa ja Tampereella. Siihen osallistuu 450 lukiolaista eri puolilta Suomea.

”Innostavilla esimerkeillä ja kohtaamisilla voi olla urasuunnitelmille valtava merkitys”, Niemi kertoo.

Esimerkiksi viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Shaking up Tech lisäsi kyselyn mukaan huomattavasti osallistujien kiinnostusta tekniikan aloja kohtaan.

”Asenteiden muutos oli selkeä. Niiden osuus, jotka voisivat ajatella alaa uravaihtoehtona kaksin- ja jopa kolminkertaistui tapahtuman myötä”, Niemi kertoo.

Osallistujista yli 70 prosenttia oli tapahtuman jälkeen erittäin paljon tai melko paljon kiinnostuneita tekniikan alasta. Yksi tapahtuma ei muuta kuitenkaan yksinään asenteita, vaan muutos vaatii jatkuvuutta, Niemi sanoo.

”Norjassa vastaavia tapahtumia on järjestetty yli kymmenen vuotta. Siellä tapahtumat ovat keskittyneet ICT-aloihin, mutta niillä on ollut vaikutusta ja naisten osuus on tapahtumien myötä kasvanut 30–40 prosentin tuntumaan.”

4. Miten naiset työllistyvät tekniikan alalle?

Miesten ja naisten työmarkkinatilanteessa on eroja myös tekniikan alalla, sanoo Tekniikan akateemisten (TEK) tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh. Bairoh valmistelee väitöskirjaa sukupuolieroista tekniikan alalla Svenska Handelshögskolanissa.

Esimerkiksi kokopäivätyössä olevien naisten osuus on miehiä pienempi ja työttömyys suurempi. Naiset ovat miehiä useammin määräaikaisissa tehtävissä. Erityisesti nuorilla naisilla määräaikaisuus on yleistä.

Saman tutkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työtehtävät eroavat toisistaan. Miehet työskentelevät naisia enemmän teollisuudessa, naiset taas miehiä useammin yliopistoissa ja valtion ja kuntien palveluksessa.

Työmarkkinatilanteella on Bairohin mukaan vaikutusta myös naisten palkkaan. Tekniikan korkeakoulutetun naisen euro on keskimäärin 88 senttiä.

Jos palkasta häivytetään muun muassa toimiasemista ja työskentelysektoreista johtuvat erot, naisen euro on 95 senttiä. ”Selittämätöntä eroa on noin viisi senttiä euroa kohden”, Bairoh kertoo.

Asiantuntijana ja keskijohdossa palkkaerot ovat pienemmät, kun taas johtotehtävissä ja yliopistossa ne ovat suurimmat.

5. Miten sukupuoli vaikuttaa naisten urakehitykseen tekniikan alalla?

Naiset ovat myös miehiä harvemmin johtotehtävissä. TEK:in selvityksen mukaan vuonna 2018 alemmassa keskijohdossa työskentelevien naisten osuus vastasi naisten osuutta alalla (noin 22 prosenttia). Ylimmässä johdossa naisten osuus on kuitenkin vain 11 prosenttia.

Susanna Bairoh on haastatellut alan yrityksiä aiheesta. ”Usein vedottiin naisten vähäisyyteen alalla, mutta se ei kuitenkaan selitä, miksi alalla olevat naiset eivät johtoryhmissä näy”, hän kertoo.

Niissä yrityksissä, joissa naisten osuus oli korkein, oli asiaan kiinnitetty huomiota johtoryhmän tasolla.

”Naisten osuuden lisääminen ei yleensä ollut sattumaa, vaan sen eteen oli tehty systemaattista työtä. Vaikka naisille ei ollut välttämättä asetettu erityisiä kiintiöitä, se näkyi esimerkiksi yritysten rekrytointiprosesseissa”, Bairoh kertoo.

Joissain tapauksissa Bairohin mukaan tämä saattoi tarkoittaa myös sitä, että naisvaltaisessa organisaatiossa pohdittiin miesten osuuden lisäämistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  8. 8

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää