Kotimaa

Sebastian Tynkkynen sai Facebook-päivityksestään sakkoja: kirjoitus yhdisti islamin ja terrorismin

Tuomion mukaan vihapuheen kaltainen kirjoitus ei nauttinut sananvapauden suojaa.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän sai 50 päiväsakkoa eli yhteensä 4 050 euroa sakkoa.

Oikeuden mukaan Tynkkysen Facebook-päivityksessä oli kyse vihapuheen kaltaisista lausumista, jotka eivät nauti sananvapauden suojaa.

Tynkkynen käsitteli päivityksessä islamia ja terrorismia. Hän julkaisi kuvia väitetyistä terrori-iskujen tekijöistä ja totesi kuvatekstissä, että ”heitä yhdistää yksi asia: he kaikki palvelevat Allahia”.

Valtakunnansyyttäjä nosti kirjoituksesta syytteen.

Syyttäjän mukaan Tynkkysen päivitys oli harkittua, luonteeltaan rasistista ja panettelevaa vihapuhetta, joka kohdistui yleisesti kaikkiin muslimeihin. Se oli omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islaminuskoista ihmisryhmää kohtaan, syyttäjä totesi.

Facebook-kirjoitus oli tehty maaliskuussa 2016, ja sitä pidettiin nähtävillä vuoteen 2018.

Syyttäjän mukaan Tynkkysen poliittinen toiminta ei vähennä hänen vastuutaan. Vastuuta lisää se, että hänen Facebook-kirjoituksillaan oli 11 000 seuraajaa.

Tynkkynen kiisti syyllistyneensä rikokseen.

”En missään nimessä pidä kaikkia maailman muslimeja terroristeina tai pahoina ... tässä ei ole mukana rasismia”, Tynkkynen sanoi oikeudenkäynnissä.

Käräjäoikeus muistutti päätöksessään sananvapauden merkityksestä kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa. Niinpä on sallittua arvostella ankarastikin maahanmuuttopolitiikkaa tai siitä vastuussa olevia.

Rangaistavaa on kuitenkin kansanryhmien uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu. Esimerkkinä tästä rikoslain esitöissä mainitaan se, että tiettyyn ihmisryhmään kuuluvia väitetään yleisesti rikollisiksi.

Käräjäoikeus viittasi myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksiin. Niissä on sananvapauden lisäksi korostettu suvaitsevaisuutta ja ihmisten tasa-arvoa. Sen takia suvaitsemattomuuteen perustuvaan vihaan voidaan puuttua myös silloin, kun siinä ei suoraan yllytetä väkivaltaan tai muihin rikoksiin.

”Olennaisen tärkeää on, että poliitikot välttävät julkisissa puheissaan ilmaisuja, jotka ovat omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta”, käräjäoikeus tiivisti ihmisoikeustuomioistuimen linjan.

Tynkkysen päivityksestä saa oikeuden mukaan käsityksen, että islaminuskolla ja terrorismilla on selvä yhteys siten, että islam on syypää ”jatkuviin murhiin ympäri maailmaa”.

Oikeus totesi, että Tynkkynen on sekä kuvin että sanoin yhdistänyt islamin ja terrorismin.

”Kirjoituksen sävyä on pidettävä voimakkaan yleistävänä, ja esitetty materiaali on ollut yksipuolista. Myös se Tynkkysen esille tuoma näkemys, että terroritekoon syyllistyneen henkilön uskontoon liittymättömillä taustoilla ei olisi merkitystä, on osoitus yleistävästä katsantokannasta”, oikeus huomautti.

Tynkkynen oli oikeudessa kertonut, että hän oli selvittänyt mainitsemiensa terrori-iskujen tekijöiden taustatiedoista vain uskonnon. Hän ei siis selvittänyt esimerkiksi koulutusta, varallisuutta, mahdollista syrjäytymistä tai henkistä terveyttä.

Kirjoituksessa ei siten ollut tasapainottavia osioita, oikeus huomautti.

”Tekstiä ei ole rajoitettu koskemaan ääriliikkeitä, vaan terrorismi on yhdistetty suoraan islaminuskoon kuuluvaksi. Tämän vuoksi teksti on kohdistunut yleisesti islaminuskoa tunnustaviin, ja siinä yleistäen tosiasiassa väitetään islaminuskoa tunnustavia rikollisiksi.”

Tynkkysen lausumat osoittavat suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa muslimeja kohtaan, oikeus jatkoi.

Kokonaisuutena lukijalle saattoi muodostua päivityksestä kuva, että muslimit vaarantaisivat hänen omaa turvallisuuttaan. Tämä taas voi aiheuttaa negatiivisia tunteita kaikkia muslimeja kohtaan.

”Tynkkysen on täytynyt ymmärtää julkaisunsa panetteleva ja solvaava luonne”, oikeus painotti. Hän olisi voinut esittää huolensa Euroopassa tapahtuneista terrori-iskuista ilman muslimien panettelua ja solvaamista.

”Tynkkysen kirjoituksessa on kyse vihapuheen kaltaisista lausumista, jotka eivät nauti sananvapauden suojaa.”

Rangaistusta mitatessaan oikeus otti huomioon myös Tynkkysen aiemman tuomion samankaltaisesta rikoksesta. Sakkojen lisäksi hän joutuu maksamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun.

Oikeus määräsi poistamaan ja hävittämään tuomioon johtaneen kirjoituksen kuvineen.

Tuomiosta voi valittaa Rovaniemen hovioikeuteen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää