Kotimaa

Mökkimurtojen sarja riivaa suosittuja mökkikuntia, vinkit jaetaan poliisin harmiksi vain sosiaalisessa mediassa

Valkoisella pakettiautolla liikkuvat miehet ovat varastaneet Etelä-Savossa muun muassa mönkijöitä, klapikoneita ja sähkötyökaluja.

Pertunmaalla Etelä-Savossa sijaitsevan mökin pihaan ajoi valkoinen pakettiauto syyskuun 10. päivän aamuna.

Auto ei tullut pihalle ihan normaaliin tapaan, vaan kuski peruutti koko 70 metrin pituisen mökkitien. Hän oli mahdollisesti huomannut mökkitien alussa sijaitsevan sinisen kyltin, jossa lukee ”alueella tallentava kameravalvonta”.

Peruuttamalla kameraan tallentuisi vain auton takarekisterikilpi, jonka oli varastettu aiemmin punaisesta henkilöautosta.

Noin 20 vuotta vanha Ford Transit -pakettiauto pysähtyi mökin viereen.

Matkustajan puolelta nousi mies, jonka kasvot olivat mustan hupun peitossa. Hän mursi pulttisaksilla Muuli 1400 -peräkärryn lukot ja kiinnitti kärryn peräkoukkuun. Sen jälkeen pakettiauto poistui paikalta.

Varsinaiseen rikokseen kului aikaa vain kaksi minuuttia.

Mäntyharjun ja Pertunmaan alueella on kirjattu viime kuukauden aikana runsaasti mökki- ja kiinteistömurtoja. Länsi-Savo kertoi murtosarjasta keskiviikkona.

Poliisin mukaan rikosilmoituksia on tehty tähän mennessä parikymmentä. Rikosylikonstaapeli Mikko Sorjonen Itä-Suomen poliisilaitokselta korostaa, että valkoinen pakettiauto yhdistää vain osaa tapauksista.

”Auton osuutta muihin juttuihin selvitellään”, Sorjonen sanoo.

Murtojen tekotapa on ollut ammattimainen. Varkaat eivät esimerkiksi hakeneet peräkärryä myyntiin, vaan he hakivat sen tarpeeseen.

Kärryä käytettiin kuljettamaan naapurimökiltä varastettu polttomoottorikäyttöinen klapikone ja kolmannelta mökiltä varastettu mönkijä.

Peräkärry löytyi seuraavana aamuna Vierumäen urheiluopiston maastosta.

Kuukauden kestänyt mökkimurtosuma on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Varsinkin Facebookissa on jaettu aktiivisesti tietoja ja havaintoja varkauksista ja valkoisesta pakettiautosta.

HS jututti yhtä varkauden kohteeksi joutunutta miestä. Tämä ei halunnut kertoa asiasta omalla nimellään turvallisuutensa vuoksi.

”Tietojeni mukaan varkaat on ilmeisesti nähty Kuortin ABC:llä, ja suurin osa murtokohteista sijaitsee alle 30 kilometrin päässä ABC:stä”, mökkiläinen kertoo.Valkoinen pakettiauto on nähty viime viikkoina eri puolilla Pertunmaata ja Mäntyharjua. Jos auto on ajanut mökille, jonka asukkaat ovat paikalla, kuski on joko kääntänyt auton saman tien takaisin tai autossa istuneet miehet ovat esittäneet kaupustelijoita.

”Ihmisiltä tarvitaan vielä lisää vinkkejä. Eihän tästä tule mitään, että ihmisten mökit tyhjennetään”, mökkiläinen harmittelee.

Rikosylikonstaapeli Sorjonen painottaa, että ihmisten pitäisi lähettää vinkkejä myös poliisille, eikä vain kirjoittaa tiedoistaan sosiaaliseen mediaan.

”On hyvä, että tieto kulkee, mutta virkamiehenä toivoisin, että enemmän tietoja tulisi meidän suuntaan sen sijaan, että ihmiset pyörittelevät niitä somessa”, Sorjonen sanoo.

”Tämän tapauksen some-keskustelun laajuudesta huolimatta poliisi ei ole saanut ihan hirveästi vihjeitä autosta.”

Vihjeet voi ilmoittaa numeroon 0295 415 232 tai sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Murtosarjan saama huomio voi olla poliisin mukaan myös huono asia.

”Siitä on tavallaan myös haittaakin. Nyt, kun tapaukset ovat saaneet paljon julkisuutta, mitä luulet rosvona, jos sinulla olisi tuollainen valkoinen pakettiauto keikkakäytössä, hylkäätkö sen vai jatkatko samalla autolla?” Sorjonen kysyy.

Syksy on yleensä mökkimurtojen aikaa ja sekä Mäntyharju että Pertunmaa ovat mökkikuntia, joissa on paljon kesäasukkaita.

”Syksyn pimentyessä asukkaat laittavat mökkejä talviteloille. Pimentyvät illat ovat rosvoille hyvää aikaa tehdä keikkoja”, Mikko Sorjonen sanoo.Varkaille ovat kelvanneet pääasiassa varastoista ja pihalta löytyvät tavarat. Varastettu omaisuus on ollut helposti eteenpäin myytävää tavaraa, kuten mönkijöitä, klapikoneita, ruohonleikkureita ja moottorisahoja.

Sorjonen toivoo, että ihmiset merkitsisivät omaisuutensa riittävän tarkasti. Ei riitä, että kirjoittaa muistiin esimerkiksi moottorisahan merkin ja mallin, vaan myös sen sarjanumero pitäisi olla tallessa. Sahaan voi jättää myös oman tunnisteen vaikka kaivertamalla.

”Riittävien tunnisteiden avulla pystymme yhdistämään tavaran rikoksiin ja saamme tekijät vastuuseen. Jos emme pysty yhdistämään epäillyltä löydettyä tavaraa rikokseen, tavara joudutaan antamaan takaisin epäillylle. Se on poliisille turhauttavaa”, Sorjonen sanoo.

Murtoja on tehty noin kuukauden ajan, joten tekijät ovat todennäköisesti suomalaisia. Ulkomaalaiset murtoliigat toimivat useimmiten Suomessa lyhyen ajan kerrallaan.

Kotimaisten tekijöiden varastamat tavarat päätyvät usein netin myyntipalstoille.

”Ostajan kannattaa olla tarkkana, jos netissä myytävän tuotteen hinta on poikkeuksellisen alhainen ja varsinkin jos sen sarjanumero on poistettu”, Sorjonen muistuttaa.

Murtosarjan laajuus voi paljastua vasta ensi vuonna. Osa syksyllä tehdyistä murroista huomataan vasta keväällä, kun omistajat palaavat mökille. Poliisin neuvo onkin, että mökkiä ei kannata jättää oman onnensa nojaan koko talveksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää